• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Andri01 написа:
А,да имаш инфо случайно,къде могат да ми направят една медна серпентина,по мои чертежи? В "Ерато"-Хасково ми отказаха вече."Св. Шишков" не ми отговори също и "Елдом Инвест" Варна.
Това го може всеки Бай Мангау! А на тебе какво ти пречи, щом имаш горелки? Пък за сливовата
- сипи :drinkers:
Искам да е направена като хората-без чупки,смачквания и т.н. За това търся нещо машинно. 12 витки,вътр. диаметър 210мм,тръбата е 22х1 мека мед.
bulhomes2 - майстор
Интересна система. Имам няколко чуденки.
1. Говорите, че ще се пълни с пропилен гликол. Мислех, че системата е правена точно за да се избегне той, а да се ползва обикновена вода. Иначе от каъв зор да търсиш по-мощна помпа, да се съобразяваш с мястото на ДС в сравнение с обикновена затворена система.
2. Дали ако ползвате бойлер с мантел за ДС няма да скъсите драстично живота му. Колкото и антикорозиоона защита да има, ще работи в най-агресивна среда - резки температурни разлики и много кислород. Не е ли по-добре да ти ръждяса и да смениш ДС вместо бойлер и то с мантел и серпентина. Точно по тази причина ако я правя за себе си ще сложа ДС между серпентината и колектора.

По нагоре някой се чудеше накъде щяла да тръгне да се източва системата като спре помпата. Ако продължи де се източва по пътя на топлата вода ще сте открили перпетуум мобиле. Щото тя като се източва по същия път, ще си дърпа от долния край на ДС и ...честито!
Като недостатък виждах шума от цуцуркането в ДС. Според мен може да се реши като горния вход, който мисли да цуцурка, да не е просто отвор, а тръба, която да стига до дъното на ДС, а самата тръба да има множество радиално разпробити отвори. Тоест тръбата ще я ползваме като успокоител на падащата вода.
saraneron - специалист
Основната идея е предпазване от прегряване.Антифриза е силно препоръчителен за нашите кл.условия! Справка -Филматопло!За помпите,при малки денивилации всички маломощни помпи ще се справят .Справка, въпроси- Антон,Лазар Г. и др.!Шума,през ноща системата не работи , ако се търси безшумност ,на тавана , има си и изолация.Понякога може да е плюс, има чучуркчне има топлообмен,всичко е ОК! За разпробитата тръбичка -ДА.Може да се пробва! За кислорода и ръждата, мисля.... НЕ ,системата е изолирана от атмосверния въздух, колкото кислород е имало в началото , каквото е окислил,окислил.....отделно, няма налягане ,значи по-малко разтворени газове в антифриза! ДУРАКОУСТОЙЧИВА! Няма нужда от ЮПС ,който е едно от слабите места на кл.система .Уж гарантира захранването, ама точно в най-голямата жега спира тока на вилата , за един,два дни,защото пичовете от Филиповци работят без почивка или ПОВРЕДА в системата в дома и спира циркулацията по една или друга причина..... а , ако ни няма там в този момент .. ..........лошо, ако сме там ,пък какво правим пак гадна ситуация?!Елементарно и сигурно управление на помпата и системата .Може да се ползва терморелето на бойлера за защита или друго подобно.Каквото се сетите за спиране на тока към помпата все е 100% РАБОТЕЩО!Дори едни изолирани клещи секачки решават проблема в дадена ситуация! Спряла помпа ,дали от повреда , липса на ток , термореле,контролер /ако не е дал постоянна верига/,системата се обезточва! Илиминира проектанските грешки от преоразмерена система или нарочно преоразмерена за работа в зимни условия/няма де се чудиш каде да изразходваш излишната енергия през лятото, като загрее бойлера и колектора се изпразва! Като недостатък -има някой тънкости при изграждане , но са преодолими.И един въпрос, колко литра събира ментала, ако е 5-10л. мисля ,че няма да стане! Ако са повече колекторите и ДС става по-голям!Да се поправя малко от предните постове,ДС може да се монтира навсякъде над помпата и под долния ръб на колектора!
Последна промяна от saraneron на съб мар 24, 2012 8:16 am, променено общо 4 пъти.
Andri01 - майстор
Ето това е аргументиран и смислен отговор :prayer: Като я измайсторя ще те черпя - :drinkers: :) Смятам да сложа 10-12 вакуумни тръби,те са с колектор в горната част. Дали ще има проблем ако този колектор се изпразни към ДС и загряващите елементи останат сухи? А и друго да те питам-дай някой ,да ми направи една серпентина-медна или от неръждавейка тръба Ф22х1 и втр.диаметър 210мм 12 витки със стъпка 25-30мм.
saraneron - специалист
За серпентината ,немога да помогна,за тръбите ,трябва да питаш дилъра ,защото са различни по конструкция ,някъде срещнах инфо , че тази система не се изгражда с топлинни тръби ,но сам виждал клипче с такива !Направих справка има ББ и с топлинни тръби , но за сигурност се консултирай с дилъра!А за изпразването на участъка м/у колектора и ДС не си прав ,давам груб но реален пример,тази тръба не е примерно 1/2 а 2,5 цола, такава имал ,такава сложил и помпата е с намален дебит заради голяма денивелация ,в този участък водата ще си се ислива винаги в една посока ,тръбата , примерно 3/4 от нейното сечение ще е празно и през двата режима!Една от тънкостите!Ние обаче това не го желаем и слагаме тръба с малко сечение!
bulhomes2 - майстор
Ще ти обръщам внимение подред на отговорите:
Основната идея е предпазване от прегряване.
Какво толкова те е страх от прегряването. Всяка класическа система се оборудва с разширителен съд и предпазен клапан

Антифриза е силно препоръчителен за нашите кл.условия! Справка -Филматопло!
Тук не разбрах какво да справяме с Филматопло. Топлообменните качества на антифриза или пропиленгликола са по лоши от тези на водата. Затова ако е възможно е по-добре лятото системата да работи с вода.

За помпите,при малки денивилации всички маломощни помпи ще се справят .Справка, въпроси- Антон,Лазар Г. и др.!
Антон ми прави проекта. 7-8 помпи са и няколко от тях са по около 500 лв. И това за затворена система. Я си представи, че тая трябва да я сменя с по-мощна! Виж сега, не си мисли, че съм противник на системата. Напротив - харесва ми и възнамерявам да си преправя едните си колектори по нея. Искам само ясно и коректно да стигнем до плюсовете и минусите и.

Шума,през ноща системата не работи , ако се търси безшумност ,на тавана , има си и изолация.
А след обед? Ако ДС ти е на тавана пак отиваме на антифриз, което според мен все още обезмисля системата.

Понякога може да е плюс, има чучуркчне има топлообмен,всичко е ОК! За разпробитата тръбичка -ДА.Може да се пробва!
Това чучуркане го повтрорих от Вас, без да му обръщам внимание, но в действителност виждал ли си дебита, който дава 1 помпа? Имам няколко колектора през които циркулира водата от басейна. Входа в басейна след помпата не мога да го запуша с пръст. И това е според Антон, най-слабата помпа. Обяснявам подробно защо според мен "чучуркането" всъщност ще е "шуртене"

За кислорода и ръждата, мисля.... НЕ ,системата е изолирана от атмосверния въздух, колкото кислород е имало в началото , каквото е окислил,окислил.....отделно, няма налягане ,значи по-малко разтворени газове в антифриза!
Аз не говоря за разтворените газове (въпреки, че тук са на max), а за това, че мантела ще се мокри и съхне многократно.

ДУРАКОУСТОЙЧИВА! Няма нужда от ЮПС ,който е едно от слабите места на кл.система .Уж гарантира захранването, ама точно в най-голямата жега спира тока на вилата , за един,два дни,защото пичовете от Филиповци работят без почивка или ПОВРЕДА в системата в дома и спира циркулацията по една или друга причина..... а , ако ни няма там в този момент .. ..........лошо, ако сме там ,пък какво правим пак гадна ситуация?!
Тук се налага да се повторя да питам кое е лошото? Една кофа за антифриз под изпускателния клапан?

Елементарно и сигурно управление на помпата и системата.
Какъв датчик и реле ще ползваш за температурата в колектора? Може и да може да се ползва обикновен контактен термостат, но аз поне не знам как действа на въздух.

Може да се ползва терморелето на бойлера за защита или друго подобно.Каквото се сетите за спиране на тока към помпата все е 100% РАБОТЕЩО!Дори едни изолирани клещи секачки решават проблема в дадена ситуация! Спряла помпа ,дали от повреда , липса на ток , термореле,контролер /ако не е дал постоянна верига/,системата се обезточва! Илиминира проектанските грешки от преоразмерена система или нарочно преоразмерена за работа в зимни условия/няма де се чудиш каде да изразходваш излишната енергия през лятото, като загрее бойлера и колектора се изпразва!
Тук за трети път се налага да пиша за страха ти от прегряване

Като недостатък -има някой тънкости при изграждане , но са преодолими.И един въпрос, колко литра събира ментала, ако е 5-10л. мисля ,че няма да стане! Ако са повече колекторите и ДС става по-голям!
Нямам идея колко литра е мантела, но предполагам, че си го пише на бойлера.

Да се поправя малко от предните постове,ДС може да се монтира навсякъде над помпата и под долния ръб на колектора!
Не видях някой да твърди друго, но може и да съм пропуснал.
Andri01 - майстор
"Какво толкова те е страх от прегряването. Всяка класическа система се оборудва с разширителен съд и предпазен клапан" - виж линка,който съм дал в началото на темата-тази система няма разширителен съд ,а Back Box в който отива течноста при спрегряване,вследствие спиране на помпата. Няма нужда и от предпазен клапан по налягане.
"Топлообменните качества на антифриза или пропиленгликола са по лоши от тези на водата. Затова ако е възможно е по-добре лятото системата да работи с вода." - а зимата? Източваш системата и не я използваш,пълниш я с кликол или имаш система за подгряване на водата в СК?
"Какъв датчик и реле ще ползваш за температурата в колектора? Може и да може да се ползва обикновен контактен термостат, но аз поне не знам как действа на въздух." - датчика може! Да се сложи в долния край на една от тръбите на СК и...ще действа /при тръбен колектор,не плосък/.
fbr - майстор
И аз мисля че най-големия плюс на системата е надеждноста и. Ето виждате че хората чак сега забелязаха че колекторите им са се спукали. Пък и прегрявнето е отделен проблем. Не всеки като нас си оглежда всеки ден техниката. Монтират му системата и забравя за нея. И като спре да работи, псува на майка майсторите, пуска си бойлера на ток и така му остава един паметник. Така че, има хляб в тая работа.
saraneron - специалист
За колегата няколко поста по-нагоре.....,,Топлата тръба от колектора ще стига до горния край на ДС но не и по-ниско и там, когато помпата работи, водата както казва Филматопло ще чучурка /не като в казана за ракия разбира се а едно изливане на вода с нормалния дебит на помпата/ в съда , това е работният режим......,, Това съм го писал преди няколко дни и го посочвчм ,отново ,за тези, които не са чели всички постове, а е важно , а чучуркането е една метафора ,но много добре се използва за простичко обяснение на процеса, който е специфичен,все пак ,професионалистите пишещи тук са няколко човека ,да не кажа един, двама останалите сме занаятчии и си пишем образно , и повечето ни решения са интоитивни , на база прости сметки и практически опит,но той и форума е за такива като нас, знаещите и можещите ,произвеждат и продават, ние си правим густо на душата, за датчика на колектора,да, проблемен е ,но има посочени идеи, всичко е коментирано,по-скоро мисля, че критиките имат друг характер, да не казвам, че някой, направо посочвчт недостатъците на кл. система, която почти не се споменава в постовете с лоши чувста ,а разискваме основно проблемите на системата с източване. Все пак, нали не ти звучи добре решаването на проблема с прегряването с КОФАТА.... ама, нали има и продължение този филм....? Антфриз или вода? Ти с какво си караш колата през лятото? Ментала се мокрел ,нека, като няма кислород ,няма ръжда , а и това е само вариянт за конструкция ,помпите се използват 90% същите ,ако се налага по-мощна, си решаваш , ако трябва да я подменяш с нова е едно ,ако купуваш за нова система е друго , а сравнението с басейна не е много коректно ,защото колекторите работят при различни температурни задания ,Антон ще ти обясни ,но правилно посочваш ,че и най- слабата си има голям напор, което е добре и т.н. да не се повтарям.Не се заяждам, ама има демагогия в някой забележки. Идеята е да се направи такава система ,че да се забрави за грижите покрай нея .Направи и забрави ,това е мотото! Това искаме! Дали е този вид система не е казано категорично,дано да успеем ,това коментираме! :partyman:А акцента за прегряването е поставен ,защото е по заглавието на темата и е основната причина ,първо, за загуба на антифриз, а той не е без пари , щори ,чадъри, презервативи за колекторорите сега и кофи.... да, може ,но ако има по-сигурен и интелигентен начин, защо не опитаме а го отричаме моментално,.... я по добре с вода, че е без пари ,зимата няма да я ползваме системата, най-лесно да я източим ,пропускаме малките ползи,компромисен вариянт,и на пролет ,из-не-наааадаааааа, колектора ,като градинска лейка ,второ,системата е в авариен режим,не се ползва ,докато не се дозареди наново, понякога ,майстора решава кога,трето , всички повреди, водещи до спиране на циркулацията в кл.системИ, в горещи дни, могат да имат проблемен изход , понякога и фатални ,с големи финансофи загуби :yawinkle:
Последна промяна от saraneron на съб мар 24, 2012 10:49 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Ей, казах по нагоре - харесва ми системата. Не съм противник. Вероятно ще си я направя. Вие като искате си я правете на мантел, пълнете си я с антифриз, купувайте си бойлери с 2 успоредни серпентини, пускайте си слънчевата серпентина да е в горната част на бойлера... Никой не съм искал да задължавам с разсъжденията ми. Почти бяхте направили и перпетуум мобиле преди няколко страници.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Разшеретелен съд или Back Box ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: