Благодаря за съветите. Намерих 3 мм МДФ с покритие фурнир. Огъва се достатъчно за моят радиус. Ще пробвам с него, т.к. ако лепя фурнира парче по парче ще е голяма играчка. Плочите на МДФ-а са 170 / 210 см. Мисля да ги окрайча на циркуляр за ПДЧ за да изравня хубаво ръбовете и да ги лепя една до друга. Утре ще пробвам и ще пиша.
Всичко за дърводелството
37 мнения в "Естествен фурнир"
doc13
- помощник
begemot1 написа:Фурнир съм лепил с хелметекс, без преси и става.Само че мисля че се чака 15-20 минути и после кажи речи залепва само, може да се посъветва с трупче и чука. Трябва да се внимава с хелмето, че лепнеш ли накриво няма оправия
Мажеш двете повърхности с лепило.Пушиш една цигара. или чакаш 4-5 минути и лепиш.С трупче натискаш отгоре после и заглаждаш.
Направихме няколко опита с фурнир върху МДФ и се отказахме поради ред причини. Проблемът на едностранно фурнирования МДФ 3мм е че има склонност да се огъва към страната на фурнира, защото фурнира опъва плоскостта. Поради тази причина фугите нещо ме притесняват. Иначе залепихме и заковахме за стената една плоскост - стои много красиво. Фурнира е дъб. Само да добавя, че преди да го заковем за стената го напръскахме с вода и го затиснахме 1 ден с гладка плоскост за да се изправи, тъй като както казах идва леко огънат. Можеби с листове от гол фурнир ще стане да се лепят директно на стената, но в повечето места където звънях нямат такова количество, а и цената е висока, тъй като ми препоръчват да е по - дебел (1,5 - 2,5 мм). И тъй като бързаме много, най вероятно ще лепим тапети. Няма да е същото, но ще стане доста по-бързо.
Аз съм от Стара Загора и фурнира върху МДФ го купувам от http://www.rosi.bg/furnirovan-mdf-dab-403.html Имат складове в цялата страна. Има 4-5 вида фурнири върху различни по дебелина МДФ плоскости (3мм, 6мм, 18мм), фурнировани едностранно и двустранно. Моят е 170 см на 210 см и струваше около 50 лв
За листове гол фурнир - написах в google и излезнаха няколко фирми - предимно в София. Ето едната http://www.jaf-bulgaria.com/furnir/
Аз съм от Стара Загора и фурнира върху МДФ го купувам от http://www.rosi.bg/furnirovan-mdf-dab-403.html Имат складове в цялата страна. Има 4-5 вида фурнири върху различни по дебелина МДФ плоскости (3мм, 6мм, 18мм), фурнировани едностранно и двустранно. Моят е 170 см на 210 см и струваше около 50 лв
За листове гол фурнир - написах в google и излезнаха няколко фирми - предимно в София. Ето едната http://www.jaf-bulgaria.com/furnir/
Stefan2000
- специалист
Побутвам малко темата, защото се оказва че информацията за фурнироване е малко кът, и си отива заедно със старите майстори.
Заел съм се с фурнироване на едни колони. Ползвам 1мм. български орехов фурнир. Но ми сви един номер.
Нека уточня, че лепя с туткал и притискам с "ракел". Техниката съм я изпробвал, и на по-малки площи работи перфектно.
Лепил съм и с бели лепила, но след време ми надигна малко на снадките. С хелметекс не съм пробвал, но специално сега, тоя фурнир ми е малко на вълни, и не съм убеден ще стане ли.
Та конкретно към случая.
На прави повърхности нямам проблем за сега. С изключение на това, че фурнира, когато е едностранно, огъва плоскоста, но това е естествен и известен факт.
Проблема ми се случи на едни параболично извити повърхности.
Там фурнира започана да се цепи лъчеобразно. Има един централен чеп, и от него - навън.
Допуснал съм някаква грешка. Премного омокрен ли съм го лепил, какво ли, не съм сигурен. Но със същата шарка на 2 други прави повърхнини нямам проблеми.
Фурнира иначе е доста твърд.
Някъде съм чел че имаше някакви номера за омекотяване на фурнир със смес от спирт, глицерин и бяло лепило. Някой знае ли нещо по въпроса? Западняците продават специални омекотители.
Интересува ме, защото ми се иска, да направя предните ръбове закръглени, и по тях да легне фурнир. Но ще се наложи огъване надлъжно на жилите и дали няма да се цепи!?
Абе въобще, вкарвам се в проблеми, ама с повече акъли може и да се получи.
Фурнира е много красив, и си заслужава усилието.
Заел съм се с фурнироване на едни колони. Ползвам 1мм. български орехов фурнир. Но ми сви един номер.
Нека уточня, че лепя с туткал и притискам с "ракел". Техниката съм я изпробвал, и на по-малки площи работи перфектно.
Лепил съм и с бели лепила, но след време ми надигна малко на снадките. С хелметекс не съм пробвал, но специално сега, тоя фурнир ми е малко на вълни, и не съм убеден ще стане ли.
Та конкретно към случая.
На прави повърхности нямам проблем за сега. С изключение на това, че фурнира, когато е едностранно, огъва плоскоста, но това е естествен и известен факт.
Проблема ми се случи на едни параболично извити повърхности.
Там фурнира започана да се цепи лъчеобразно. Има един централен чеп, и от него - навън.
Допуснал съм някаква грешка. Премного омокрен ли съм го лепил, какво ли, не съм сигурен. Но със същата шарка на 2 други прави повърхнини нямам проблеми.
Фурнира иначе е доста твърд.
Някъде съм чел че имаше някакви номера за омекотяване на фурнир със смес от спирт, глицерин и бяло лепило. Някой знае ли нещо по въпроса? Западняците продават специални омекотители.
Интересува ме, защото ми се иска, да направя предните ръбове закръглени, и по тях да легне фурнир. Но ще се наложи огъване надлъжно на жилите и дали няма да се цепи!?
Абе въобще, вкарвам се в проблеми, ама с повече акъли може и да се получи.
Фурнира е много красив, и си заслужава усилието.
Stefan2000
- специалист
Малко снимков материал.
Листовете с които реазполагам, ненапукания детайл, формата на проблемния детайл, напуканите повърхности.
Днес обелих двата компрометирани детайла.
И открих рецепта за домашен омекотител, в чужд сайт.
1/2л вода
1/2л спирт
2 супени лъжици готов туткал
4 супени лъжици глицерин
Притиска се и се суши м-у вестници, и се сменят, докато престанат да се омокрят.
Ще трябва да се пробва.
Листовете с които реазполагам, ненапукания детайл, формата на проблемния детайл, напуканите повърхности.
Днес обелих двата компрометирани детайла.
И открих рецепта за домашен омекотител, в чужд сайт.
1/2л вода
1/2л спирт
2 супени лъжици готов туткал
4 супени лъжици глицерин
Притиска се и се суши м-у вестници, и се сменят, докато престанат да се омокрят.
Ще трябва да се пробва.
Stefan2000
- специалист
Ами подобна микстура съм правил, смо че с поливинил ацетатно лепило. Споменах го по-горе. Има ефект откъм омекотяване. Само че тогава бях на по-малки парчета и от друг фурнир, американски орех 0.6мм.
Сеага тоя е делан некъде по нашите села. Дебел е, а и явно не е съхраняван много правилно, защото е допуснато да се нагъне, ама знам ли!? Май се понабутах с него.
Ето и дефекта който се получи след време, при лепене с поливинил ацетатно лепило. Някъде по американските форуми го бяха писали, че макар и за момента да дава добър резултат, след време ще се появят проблеми. И препоръчват някакво т. нар. "жълто лепило". Не знам дали пък не е някакъв хелметекс?
На същата снимка се вижда и детайл по който съм огъвал омекотен фурнир предния път. Само че за този малък радиус съм ползва предварително и шаблон за огъване.
А колкото до туткала, няма грешка.
Ето и нещо сделано с него.
Сеага тоя е делан некъде по нашите села. Дебел е, а и явно не е съхраняван много правилно, защото е допуснато да се нагъне, ама знам ли!? Май се понабутах с него.
Ето и дефекта който се получи след време, при лепене с поливинил ацетатно лепило. Някъде по американските форуми го бяха писали, че макар и за момента да дава добър резултат, след време ще се появят проблеми. И препоръчват някакво т. нар. "жълто лепило". Не знам дали пък не е някакъв хелметекс?
На същата снимка се вижда и детайл по който съм огъвал омекотен фурнир предния път. Само че за този малък радиус съм ползва предварително и шаблон за огъване.
А колкото до туткала, няма грешка.
Ето и нещо сделано с него.
griffin
- майстор
Жълтото лепило си е PVA лепило
поне аз не виждам особенна разлика с това което продават в лидъл примерно или на хенкел лепилата за дърво, само ми се струва че малко по бързо почва да хваща може би и може би плюс е че се вижда къде има лепило да го изчистиш. Пробвали ли сте с пара да омекотите фурнира?

Тема "Естествен фурнир" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература