Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
:-D Да я беше пуснал тази тема миналата седмица, имам наследство от прадядо ми пълен комплект профилни дърводелски рендета, ковани бургии , мадкап, длета, рукани и пили. Повечето са с щемпели на холандски и френски(Пежо) производители. Нямал съм късмета да ме обучи на занаят, починал е 1956 г. Следващото ходене ще им направя една фотосесия. Поздрави.

Изрових една стара снимка от строежа на беседката със снимка на един стар дърводелски ъгъл. Дървото е мисля махагон на такова прилича, здраво и тежко е, отпред е с месинговов обков против износване. По Велик ден ще снимам и останалите джунджурии.

Прикачен файл

Стар дърв.ъгъл.JPG
ZEDYCUS - майстор
Да пораздвижа темата с някоя и друга снимка на старотии.

Прикачен файл

DSC03062.JPG

Прикачен файл

DSC03065.JPG

Прикачен файл

DSC03067.JPG

Прикачен файл

DSC03068.JPG

Прикачен файл

DSC03070.JPG
ZEDYCUS - майстор
И още малко.

Прикачен файл

DSC03071.JPG

Прикачен файл

DSC03073.JPG

Прикачен файл

DSC03075.JPG

Прикачен файл

DSC03077.JPG

Прикачен файл

DSC03078.JPG
Stefan2000 - специалист
Гледам профилните рендета и се питам как се работи с тях :?
Всяко ренде за отделен елемент от профила ли е, или едно ренде - един профил, т.е. и ножа е с целия профил?
И как става подаването, защото нали обикновенните рендета работят със съвсем тънка стружка. И с тези ли е така?
tripioo - специалист
за 1 профил 1 ренде ......
ZEDYCUS - майстор
tripioo
за 1 профил 1 ренде ......
:thumbs: Така е. Ножовете се нагласят като на обикновено ренде с клин, подаваш го колкото искаш. Сега е лесно с оберфрезата. :-D
pvk1967 - специалист
Доскоро бях щастлив наследник на една дузина от профилните рендета с два странични винта за регулиране!Докато не изчезнаха от една тематична изложба, накуп, в куфара още преди да ги подредят във витрината! Но да си призная- беше си жива мъка да накарам някое от тях да направи нещо по днешните стандарти, въпреки че бяха в отлично състояние!
profesionalist_wood - майстор
Тия пък са ебати клептоманите да ти гепят инструментите :shock:
pvk1967 - специалист
И аз не разбрах какво стана там! Май имаше и:защо ти ще изложиш нещо, като може и да не го правиш....! А иначе: ползвам доста по модерен инструментриум!
pavkatay - майстор
Ето ви още един инструмент от царско време. С него са извършвани най-различни финансови операции. :)

Прикачен файл

P1010003.JPG

Прикачен файл

P1010004.JPG

Тема "Инструменти от царско време преди 1944година" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: