• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Височината е достатъчно , ама системата освен термосифон трябва и да е отворена/когато се ползва ментала/! Мисля ,че независимо, че изводите на серпентината са отгоре , може да се реализира термосифонна инсталация ,само трябва да се обезвъздуши добре ,тогава системата може да е затворена! Да кажат и майсторята!
lov - майстор
Всякак става но трябва да си има денивилация минимум 60 санта. Поне така пише по дебелите книги. Също така свързващите тръби трябва да са с минимален път и поне 3/4''
Имах неблагразумието да се опитвам да намаля това разстояние както и с по малки щуцери на панела. И почнаха проблемите.Няма добра циркулация и просто кипна и хвърли водата.
lov написа:
Всякак става но трябва да си има денивилация минимум 60 санта. Поне така пише по дебелите книги. Също така свързващите тръби трябва да са с минимален път и поне 3/4''
Имах неблагразумието да се опитвам да намаля това разстояние както и с по малки щуцери на панела. И почнаха проблемите.Няма добра циркулация и просто кипна и хвърли водата.
Денивелацията е 1,45м,на мантела попринцип сие с 1/2,от колектора е 3/4 и ще бъде с 25мм тръби до мантела където ще мине на 1/2(20мм).Надявам се да няма проблеми.А да ви питам разширитела трябва ли да е изолиран(топлоизолация).Цялата инсталация ще е на терасата(южна).Мисълта ми е дали се затопля и той при работа на системата.Мисля да е с Пропилен гликол напълнена,а не с вода.
naskov - майстор
ichi написа:
А да ви питам разширитела трябва ли да е изолиран
Не издребнявай толкова :) През него не циркулира антифриз и нищо няма да загубиш
naskov написа:
ichi написа:
Не издребнявай толкова :) През него не циркулира антифриз и нищо няма да загубиш
Ами понеже несъм в час с тея работи затова питам.В процеса на изграждане ще ви досаждам още :-D
lov - майстор
naskov написа:
ichi написа:
Бе я го закачи на къса и вертикална половин цол тръба пък тогава ще приказваме.

Може да не се изолира ако свързващата тръбичка е с много малък диаметър 6-8мм. Или ако не е термосифонна системата. Но не е проблеми и в по късен етап да си го изолираш ако видиш че имаш загуби.
Ами те си топлят винаги, ако са селективни. Нужна им е само сл. светлина.

http://www.tesy.com/bg/products/cqlostn ... _sp06_asl/

При мен е монтирана тази с-ма. и работи с 300л бойлер с две серп.
Ел. енергията му за периода 27.11.-27.12.2011 бе 47лв. - като ел. нагр. се вкл. само след 00:40ч.
За първи път без да вкл. реотан бе ден 21.03.2012г., но нямаще и консумация на вода.
А домакинсвото ми е от 7 души и БГВ е само бани и тоалетни.
iavor - специалист
Здравейте колеги,
монтирах соларен бойлер MD-420 но не ми е ясно за какво е втория отвор на допълващия съд с надпис въздушен вентил #-o . В ръководството нищо не пише за него.

Прикачен файл

termosifonen-shema12.jpg
termosifonen-shema12.jpg (49.58 KиБ) Видяна 3795 пъти
naughty - специалист
iavor написа:
Здравейте колеги,
монтирах соларен бойлер MD-420 но не ми е ясно за какво е втория отвор на допълващия съд с надпис въздушен вентил #-o . В ръководството нищо не пише за него.
температурна пробка
iavor - специалист
Tова какво ще рече,че трябва да сложа термометър там ли ?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Топлят ли вече Соларните бойлери колеги ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: