• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zaioristu - напреднал
ДТЗ за печката и болера 300ма ли трябва да е.Другата за контактите мисля да е 30ма.И има ли значение за ДТЗ енергоспестяващите крушки.
bdz43r - специалист
За бойлер и печка задължително 30 mA.
kam34 - специалист
ДТЗ ти трябва за всички контактни излази, Печката ако ти е вързана с твърда връзка към трипроводна инсталация със схема на заземяване TNS не ти трябва ДТЗ.
zaioristu - напреднал
Свързването ще е такова
download/file.php?id=57778&mode=view
kam34 - специалист
С лека промяна.Проводници РЕ и N на една шина под отделни болтови връзки. Същата нулева шина /PEN шина/ ако е изолирана от корпуса - връзка към клемата на която са свързани двата заземителя с проводник минимум колкото захранващия фазов.

Прикачен файл

Клипборд01.jpg
zaioristu - напреднал
Таблото ще е пластмасово.Ще забия два кола в двора и от там 10мм2 кабел многожилен до таблото.
rettere - специалист
От енергото няма да ти позволят да си вържеш собствения заземител в електромерното табло.
Ако някой знае къде пише, че енергото снабдяват с "фаза","нула" и "земя" моля, да посочи къде го пише...
Ако ти сложат пластмасово табло въобще не си мисли, че в него ще има "земя".
Видях,че е изписано доста по темата за ДТЗ,но тъй като от електричество разбирам толкова,колкото да сменя изгоряла крушка /макар,че луничките нещо ми се опъват/,ще помоля за разяснение по следния въпрос:Искам да поставя проточен бойлер и в същото време да съм сигурна,че използването му е максимално безопасно.Досега разбрах,че трябва да се сложи отделно табло за проточен бойлер и ДТЗ.Обаче инсталацията е двупроводна.При това положение , от някои коментари тук във форума оставам с впечатление,че поставянето й е едва ли не безсмислено,но други пък обясняват,че не е така и съвсем се обърках.Прочетох също,че от таблото трябва да тръгват 3 кабела-но от кое табло-от това,което е във входа или от това,което е в апартамента?Другото беше за някой от кабелите ,който не трябвало да са прекъсва.Ще бъда много благодарна,ако някой отдели време да напише какво точно да обясня на ел.техника,защото искам да се направи всичко,каквото трябва и както трябва,за да няма никакъв риск при къпане.
sasooooooooo - "специалист"
Отделно табло / бойлерно/ според мен е излишно, при положение, че бойлерът е проточен. Сечението на кабела - 3х6мм2 предполагам. Достатъчно е от главното табло на апартамента до бпйлера да идва ТРИжилен кабел. Това, че до главното табло инсталацията е двужилна, не е толкова фатално. Ел.техника трябва да знае при това положение, как да свърже ДТЗто. Успех
vvventsi - специалист
За да не отварям нова тема за ДТЗ, ще използвам тази,преди няколко дена забелязах нещо което много ме учуди ДТЗ която е комбинирана с предпазител,не иска да работи ако не е захранена с напрежение, все едно вътре има напрежителна намотка,какво точно имам предвид ако по някаква причина работната нула която влиза в ДТЗ прекъсне и се получи утечка към земя няма да изключи защитата,когато си купих въпросната ДТЗ помислих че е дефектна защото работи нормално само ако има напрежение към нея тоест влизат и фазата и нулата ,с една крушка като направя утечка от фазата която излиза от ДТЗ и примерно водопроводните тръби тя изключва,ако обаче откача нулата която влиза във нея и отново направя утечка със крушката ,ДТЗ не ще да изключи,лампата си свети а тя изобщо не изключва въпреки че утечката е 200mA доста повече от 30mA,отидох в магазина викам на продавача че ДТЗ то не работи без напрежение ,нагар го да ми извади няколко ДТЗ да ги пробвам,пробвах ги с един веригопроверител с крушка и батерийка ,чистите ДТЗ без предпазител в тях изключват мигновено щом им подам ток от веригопроверителя, обаче тези ДТЗ дето са комбинирани с предпазител не изключват,чудно ми е защо са направени така да зависят от захранващото напрежение ,сякаш вътре има напрежителна намотка!
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: