• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mrmagooo - специалист
kuuuuuul написа:
Ако основното е цената за сега с дърва ще ти е най-евтино и никакви допълнителни капиталовложения.

Eми 8кубика дърва и 2 тона донбаски въглища заминават за зима .Дървата нямам идея колко са в момента но въглищата са 440лв тона.Иначе да основно е по-възможно да се намалят разходите за отопление през зимата аз затова и питах за някакви цифри ако има някой който да ползва съответната система на подобна квадратура при подобни условия ! Иначе първоначалната инвестиция може да се пренебрегне като капиталовложение ако разхода е по-нисък!
Иначе охлаждането го взимам като бонус към това да не се ползват климатиците през лятото !
fbr - майстор
Много грубо пресметнато, 5 тона дърва по 4000 киловатчаса и 2 тона въглища по 6000 киловатчаса, близо 30000 киловатчаса. Среден КООП=3 на термопомпата равно на 10000 киловатчаса, при средна цена 16 ст ток прави 1600 лева.
a_stoev - майстор
Изолация, дограма? Първо от там почни. И тавана трябва да се изолира. Дебело.
2v6 - майстор
mrmagooo написа:
Taка след като и аз се сдобих с акаунт дойде и моя ред да попитам! :)
Става въпрос за стара къща приблизително 120кв/м- 7 стаи доста високи са по 3.3 метра .Външната изолация е над 60% това лято смятам да се прави изолация на тавана(не знам колко е необходима тази информация но да има ) . В момента отоплението през зимата е поверено на локално парно захранвано от стар руски котел 25 киловатов на твърдо гориво .

Въпросите ми са следните ако се направи термопомпа въздух-вода самоделка какви са месечните разходи за отопление в какъв диапазон на външната температура ще може да се отоплява къщата . И не на последно място на колко възлиза цялата първоначална инвестиция .Като цяло идеята ми е да разбера дали има смисъл изобщо да се заменя твърдото гориво като основен източник на топлина с оглед на цената !

Мерси предварително !
Няма нужда да заменяш твърдото гориво. Монтажа на термопомпата не го изисква :idea:
До каква температура ще може да грее термопомпата зависи от съществуващата инсталация, ако не смяташ да я променяш.
kuuuuuul - майстор
Тази сметка не е особенно коректна защото при котела на твърдо гориво процеса е трудно контролируем и загубите са доста а при ТП е обратното.
Mrmagooo,има толкова много данни и графики от колеги които вече доста време ползват ТП,така че ако почетеш малко ще си отговориш на всички въпроси. :!:
a_stoev - майстор
Да прочете и какви температури постига термопомпата и каква е мощността на радиаторите при тези температури.
mrmagooo - специалист
a_stoev написа:
Да прочете и какви температури постига термопомпата и каква е мощността на радиаторите при тези температури.

Aз четох доста всъщност толкова много че сигурно съм прехвърлил над 90% от темите за термопомпи в сайта .Много полезен ми беше хоби сайта на 2v6 с онлайн инфото .Но поради голямото количество информация кашата беше пълна съответно исках да питам .Основно ме интересуваше като разходи какво излиза но явно не е по-икономично от дървата и въглищата може би по-нататък !
Мерси на отзовалите се :prayer:
a_stoev - майстор
А прочете ли че термопомпата прави преко сили 50*С при което радиаторите ти ще имат половин мощност?
Прочете ли че в радиаторните системи за отопление помпата е избрана да работи при висок напор и нисък дебит с голямо дТ на температурата в радиатора, а при термопомпата има точно обратните изисквания - нисък напор с голям дебит и малко дТ в отоплителния уред. Поне фабрична няма да потегли на радиаторна система без буфер и втора помпа. самоделка без защити ще работи, ама колко и как да не коментираме.

Как да ти го набия в главата? ЗАБРАВИ!
Ако имаш пари, 10к да смениш инсталацията, отоплителните тела с вентилаторни конвектори, да пуснеш тръби за конденза, може пак да говорим, но някак си разбирам, че пари нямаш и даже и назаем ще теглиш от надеждата да се изплати от икономия. НЯМА ДА СТАНЕ.
Оправи си изолацията на къщата, управление на отоплението - термоглави, някаква автоматика на котела.
2v6 - майстор
mrmagooo написа:
...Основно ме интересуваше като разходи какво излиза но явно не е по-икономично от дървата и въглищата може би по-нататък !
Като разходи за гориво се равнява горе-долу на въглищата, но забравяш за зареждането и чистенето на котела.
Възможно е да сложиш подходяща термопомпа за осигуряване на отоплението при по-топло време.
Забелязваш ли, че при температури 5-10 градуса котела не гори добре?
mrmagooo - специалист
2v6 написа:
mrmagooo написа:
...Основно ме интересуваше като разходи какво излиза но явно не е по-икономично от дървата и въглищата може би по-нататък !
Като разходи за гориво се равнява горе-долу на въглищата, но забравяш за зареждането и чистенето на котела.
Възможно е да сложиш подходяща термопомпа за осигуряване на отоплението при по-топло време.
Забелязваш ли, че при температури 5-10 градуса котела не гори добре?

Toва с ръчния труд не ме плаши като цяло ...Повече би ме притеснявало при една подобна интервенция че системата е високотемпературна и може да не се получи желаният ефект на затопляне ?!
Иначе какво имаш в предвид че при 5-10 градуса не гори добре котела защото мисля че не съм забелязал разлика или може и да не съм и обърнал внимание ...!

a_stoev извинявай някакъв проблем ли има ?Ако толкова ти е неприятно никой не те кара да пишеш!
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: