• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
isbul - специалист
На вилата направихме втори тавански етаж, сега е време за вътрешни стълби. Проблемът е, че трябва да се направи отвор в тавана, който е гедоред. Трябва да се укрепи, за да се отрежат две греди и да се изгради една лека стена да затвори стълбите.

Идеята ми е да се изгради греда от железобетон (ще я наричам трегер за да не се бърка с дървените греди). Този трегер ще бъде до края на другата стена, ще има и втори, който ще е напречно на този (отбеляани са със зелено на снимката). Проблемът е, че върху дървените греди има греда напречно, която ги държи, тя ще пречи на трегера и ще трябва д я отрежа. Преди това ще подпра отдолу тавана докато стегне бетона.

Предполагам е възможно вместо трегер да се постави метална греда, която да носи стената, но едва ли ще е по-добър вариант.

Широчината на стаята е 3.40м.

Какво ще кажете?

С червено е отвора, със зелено са трегерите.

Прикачен файл

2eee2.jpg
chapara - майстор
Силно ме съмнява напречната греда да държи долните. По скоро е обратното и на тази греда е лягала конструкцията на стария покрив. И от коя страна на отвора ще се зида?
housedoktor - майстор
В твоят случай можеш спокойно да използваш дървени греди.С тях се прави весло (съединяват се пресечените подови /таванни греди ).Използват се сдвоени греди хващат се със строителни болтове.Прави се за здравина а и от гледна точка на пожароустойчивост.Намерих ти схема
p.s. Не виждам добре от снимката какво носи тази голямата греда,има възможност да държи гредите посредством дървени или метални сглобки.Ако не,то както каза колегата, е част от покривната конструкция (отдолу трябва да има стена).Трудно ми е да преценя само от снимката

Прикачен файл

8753789756.JPG
8753789756.JPG (46.09 KиБ) Видяна 5401 пъти

Прикачен файл

doublejoists.gif
doublejoists.gif (2.5 KиБ) Видяна 5401 пъти
isbul - специалист
Гредата отгоре се държи със скоби за другите греди, според мен ролята и е да укрепва допълнително, мисля че не беше свързана с покрината конструкция, отдолу няма стена. Главния зид ще е по дължина на гредите.
И аз си мислех за дървени греди, но и 12/12 да сложа дали ще издържат стена без да се огънат, 3.60м си е доста.
Благодаря за схемата!
housedoktor - майстор
Не знаех плановете ти за стена ,къде точно ще е ?Навярно под дългата зелена линия.По проект как ти е дадено?
isbul - специалист
Стената ще е около отвора, а при напречния трегер (срещу гредите) ще има врата. Отдолу е хол 17-18 кв.м. и ако не се затворят стълбите със стена и врата няма утопляване зимата.
Стената ще е лека, вероятно от газобетон, ако се налага и от гипскартон.
housedoktor - майстор
Aкосъм те разбрал правилно-ще има стена(и) около отвора на 2 етаж,а на първия под нея няма,така ли?Ако е така не ми допада идеята .Предполагам къщата я правите "на парче" без проект
isbul - специалист
housedoktor написа:
Aкосъм те разбрал правилно-ще има стена(и) около отвора на 2 етаж,а на първия под нея няма,така ли?Ако е така не ми допада идеята .Предполагам къщата я правите "на парче" без проект
Съвсем правилно си разбрал, затова исках железобетонен трегер. Стълбите вероятно ще са дървени и ще има опорен стълб, който ще подпира и тавана.
isbul - специалист
Имам нова идея, отворът няма да е правоъгълен, а под формата на стълбите. За по-голяма здравина ще се поставят две дървени греди, като подпори, които ще са част от стълбите (отбелязани със синьо).
Стената над стълбите ще я заместя с ламперия, стълбите ще са дървени, както и целия стил на къщата, хем ще се връзва, хем ще е леко.

Прикачен файл

2eee1112.jpg
housedoktor - майстор
:-D Ех,колко лесно изглежда да се начертае :)
  • 1
  • 2

Тема "Укрепване на отвор за стълби в гредоред?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: