Всички имаме коли, нали ?
Chefo77 - майстор
Ами определено не е работа, която се върши от всеки пред блока само със звездогаечни 17 и 19 :wink:
И те помолих да не коментираш цените спрямо времето на другите. Всеки тук мисли, че заслужава парите, които взема, но винаги ще се намери някой, който да реши че дадена работа не заслужава парите и че вършещите я вземат много, пък е толкова елементарна. Ами нека застане на тяхното място :wink: Говориш общо за работата, не конкретизираш определени хора...
ZMeyGorianin - майстор
Ами определено не е работа, която се върши от всеки пред блока само със звездогаечни 17 и 19 :wink:
Ха! '88-ма година съм сменял за два часа издухана гарнитура на "ШкодИЛАК". Това през юли в следобедната жега насред полето някъде край Бяла слатина. Но очаквах да се случи и си носех всичко необходимо без динамометричен ключ. Даже имах и буркан с графитна смазка. Накрая всичко беше готово, но още към час се бавихме докато намеря вода за охлаждането, защото дъщерята беше малка и я пазехме за нея!
Това беше обаче ремонтнопригодна кола! Можех да "легна" в двигателния отсек и пак да работя! Сега на съвременните коли и гинеколог би се затруднил да завие нещо!
batkotony - специалист
ZMeyGorianin написа:
Ха! '88-ма година съм сменял за два часа издухана гарнитура на "ШкодИЛАК"...
Ха!Значи не си "всеки"... :-D
ZMeyGorianin - майстор
Е не съм автомонтьор де! Макар, че занаята ми е близък :-D
рашкета - специалист
Aбе пичове, какво да ви кажа.Хем така, хем инак.И 50 лв. са добре ама и 250 са добре.Аз лично бих си я сменил за около час.Ама всеки чува петела различно.Трябват ти 2 по-специфични инструмента.
И да не си помислите, че ви лънготя ето я мойта при тая процедурка....

Прикачен файл

Ауди.jpg
Ауди.jpg (94.67 KиБ) Видяна 19564 пъти
Стефко - специалист
sstambo написа:
Говоря само за смяна на гарнитура на глава(труд) ,не говоря за ревизия на главата ....:
В сервиз, където си разбират от работата, за тая работа, и за тая кола, според мен ще се справят за не повече от 3 часа. И колата ще е запалена. Ако, разбира се, проблема е в гарнитурата. Но.... пак според мен, задължително е да се открие причината за проблема. И той да се отстрани първо.

Горното го пиша от моя опит. Да отбележа, че само смяна на гарнитура, без да се направят всички останали неща, не е правилния вариант. Защото подобен ремонт се налага сравнително рядко, и се прави по принуда. Не се знае колата в какво състояние е. И тук е момента всичко да се направи така, че колата да стане като нова. Говоря да шлайфане на главата при дизелови автомобили/ или обработване на координатно разстъргваща машина при бензинови /, ревизия и пасване на клапани, смяна на "гумички" / на някои коли има и тефлонови уплътнения/, и т.н. Всичко зависи от желанията на собственика. Ако иска само смяна на гарнитура, труда е 3 часа по тарифната ставка на сервиза. Ще му излезе тънко, но няма да има годен автомобил. Ако обаче се направят операциите, описани от мен по горе, тогава ремонта ще стане максимум за 2 работни дни. И тогава цената отива някъде към 200 лв.
Chefo77 - майстор
Адаш, ревизия ще има - просто ще е в друг сервиз.
Стефко - специалист
Това означава още пари за наистина качествен ремонт. Двойна работа. Даже и вредна.
tarlyo - специалист
Оная приказка...в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост…май ще се окаже вярна :roll:
За смяна на глава само, повече от 100 (сто) лева не бих дал. Даже ми се виждат много.
Стефко - специалист
tarlyo написа:
Оная приказка...в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост…май ще се окаже вярна :roll:
За смяна на глава само, повече от 100 (сто) лева не бих дал. Даже ми се виждат много.
Така е. Това е показателен пост, че някой не чете какво му се обяснява. И после се чуди защо му казват, че е прост. Човек трябва да вдява от материята, а не само да пише глупости. Ако не разбира, просто да си затрае.

Тема "Смяна гарнитура на глава" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: