• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
А ако се направи така ,че всеки един "кюнец"да се върти и да има на един от отворите си нещо като перка,така кутиите ще се затоплят от всякъде а същевременно перките ще циркулират въздуха :-?
jordanvass - майстор
Не виждам от къде ще дойде печалбата на топлина, като въртиш кутиите. Един цилиндър както и да го въртиш по оста му, ще се огрява винаги една и съща площ. А и алуминият сравнително бързо провежда топлината от топлата към студената страна. Това, че топлината ще е малко по-равномерно разпределена по обиколката на цилиндъра, в никакъв случай няма да изплати усложняването и оскъпяването на конструкцията. Не забравяй, че идеята на темата е да се направи колектор с минимални разходи.
dalgia - специалист
Отказах се от проекта.Много малко слънчеви дни.Имам наравени 20 тръби от кутийки.Ако на някой не му се занимава да ги лепи да пише на лични.
LazarGanev - "Велик майстор"
dalgia написа:
Отказах се от проекта.Имам наравени 20 тръби от кутийки.
Е, ти сладката работа си я свършил :-D . Ако някой се откаже преди да е изпразнил кутийките - да свирка :wink:
KnauFer - специалист
dalgia написа:
Отказах се от проекта.Много малко слънчеви дни.Имам наравени 20 тръби от кутийки.Ако на някой не му се занимава да ги лепи да пише на лични.
Не ги лепете, бре - кутийките влизат една във друга - ако ви е неясно ще кача снимки .
batkotony - специалист
KnauFer написа:
dalgia написа:
Не ги лепете, бре - кутийките влизат една във друга - ако ви е неясно ще кача снимки .
Неясно ни е,дай снимки,че и пояснения как се фиксират... :?
KnauFer - специалист
Изображение
просто режеш дъното и леко пъхаш кутийка в кутийка - няма нужда от силикон .
по тоз начин дори се увеличава дебита - понеже тръбата става по широка , също може леко да се сплеска - за да попадат повече слънчеви лъчи върху тръбите ..
batkotony - специалист
Е да,но по този начин се лишаваме от трите дупки на дъното,които играят ролята на турбулатори... :?
2v6 - майстор
batkotony написа:
Е да,но по този начин се лишаваме от трите дупки на дъното,които играят ролята на турбулатори... :?
Дъната могат само да пречат. Наличието на препятствия по пътя увеличава съпротивлението и намалява скоростта на въздуха.
Колкото е по-малка скоростта на въздуха, толкова е по-лош топлообмена между него и стените на кутийките поради намалената турболенция.
batkotony - специалист
Е нали тоя въздух все пак трябва да се позадържи известно време в кутийките,че да има кога да се загрее...нещо не ми се връзва така.Той като премине за секунда по тръбата ,какъв топлообмен ще се получи?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: