Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pavelari - майстор
естествено, че ще дадеш сайта - какъв е проблема
laary - специалист
pavelari написа:
естествено, че ще дадеш сайта - какъв е проблема
Ето го http://rezervoari.bg/prechistvatelni-stancii.html
valqk - специалист
Здравейте,
аз сложих миналата година такава. Правят се в БГ - то няма много сложно като имаш чертежи и размери и всеки с лепачка за ппи и налични плоскости може да си направи.
Моята е на ф-ма клареко. Струваше ми около 2500, сега май са намалени още.
До колкото тогава говорихме и проучвах тези станции са направени за заустване, но може и да се нпарави изгребна яма и да се ползва водата за поливане (моя случай). Сега слагам помпа с поплавък, маркуч през цялата цветна леха и като се посъбере вода се пуска помпата, полива цветята и няма проблем. Отработената вода не мирише - бактериите в съоражението 'оправят' 'лошата' част от водата. От друга страна не е добре да остава в затворен съд/яма/, защото събира други, нежелани микроорганизми, които почват да смърдят на застояло и зеленясва.

Важно е обаче, да се обърне внимание, че като се ползва такава убавина, силни почистващи препарати може да убият бактериите в бидона. Ние си купуваме някакви по-скъпи, дето се водят безвредни за био организми.
Иначе, компресора за въздух е на около 20м от ямата в мазата и няма проблем с него.
професионал - специалист
Аз лятото монтирах такава,но беше без двигатели компресори и тн. - заустена в дерето и спеца от фирмата производител (той беше и собсвеник на тази фирма,пък и приятел на клиента ми) каза,че ще мине без тези убавини - щом била свързана с отдушника на канала,излизащ на покрива,и отдолу има приток на въздух - ставало и така. :?Има и пиниз без изхвърляне на отпадни води - прави се попивно поле по определена схема,съгласно капацитета на станцията.
radius - майстор
Понеже при мен няма вариант за заустване, се чудя дали е разрешено по закон да се ползва попивно поле ( или попивна яма). Във ВИК проекта ми е заложен резервоар , който да събира водата, но не мисля да поливам с нея. Питах в 2-3 фирми продаващи преч. станции, но не получих категоричен отговор "Разрешено ли е изходящите води да се пуснат в земята?" . Някой да е осведомен по въпроса?
jdraganchev - специалист
radius написа:
Понеже при мен няма вариант за заустване, се чудя дали е разрешено по закон да се ползва попивно поле ( или попивна яма). Във ВИК проекта ми е заложен резервоар , който да събира водата, но не мисля да поливам с нея. Питах в 2-3 фирми продаващи преч. станции, но не получих категоричен отговор "Разрешено ли е изходящите води да се пуснат в земята?" . Някой да е осведомен по въпроса?
Аз съм на тази вълна в момента, споделям какво съм разучил:
2 основни вида са тези станции - с компресор и без.
Тези с пречистват 99.хххх% а другите малко по-малко. За да заустиш в река или направиш да попива водата след пречиствателната станция моя архитект ми каза, че трябва разрешение от МОСВ. Той лично до момента не е чул някой да си е извадил такова поради бюрократско безхаберие. Искали ОВОС .... Каквото и да означава това.
Съвета е, станция и след нея съд за "чистата" вода за да мине проекта, след това "по ръба на закона" си правиш попивна яма за чистата вода.
А да, и така наречената чиста вода, не съветвам да я ползвате за поливане, ако имате куче или малки деца ще имат постоянно разстройство - това по съвет на един за мен стойностен търговец. Като престои водата бактериите се развъждали отново
timon_tg - специалист
изливането на пречистените води е позволено, НО от няколко месеца има наредба (поне в моята община), че всички пречиствателни съоръжения трябва да бъдат съгласувани с РИОСВ.
След крадка консултация това отива към 4-5 месеца (поне) .
тактично не посъветваха да си махан пречиствателната станция от проекта и да си сложа обикновенна септична яма, а след това да правя каквото искам естествено след получаването на акта за ползване.

поздрави.
bulhomes2 - майстор
Как, как? Махаш пречиствателната станция за сума ти и хил.лв и слагаш септична, която е забранена ли???

И timon_tg, постарай се да пишеш без правописни грешки, защото някои променят и променят смисъла на написаното. Като това - "...тактично не посъветваха да ..."
Последна промяна от bulhomes2 на пет юли 13, 2012 11:59 am, променено общо 1 път.
timon_tg - специалист
Да, съжалявам за грешките :)

тактично ме посъветваха да ...

Имах в предвид, че ако имаш пречиствателна станция в проекта си, трябва да имаш и съгласувано разрешение от РИОСВ. Ако ще пречиствателната да струва и 1 000 0000.
Аз не знам септичната яма да я забранена, когато е изградена спрямо стандартите.
radius - майстор
Води се водоплътна изгребна яма и си е стандарт в проектите. Аз имам ПС в проекта и какво сега, да копая дупка 20м^3 ли? #-o

Тема "Пречиствателна станция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: