• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
roru - напреднал
Тук има много прашки...
https://www.youtube.com/user/JoergSprave/videos
piron45 - майстор
В нашия град освен всичко което изброихте много беше популярна играта на "джилик" / къса пръчка около 20см издялкана под ъгъл от двете страни която се удря с по голяма тояга/. Често се чупеха прозорци и с нея. :)

А за кутиите с карбид беше голяма работа. Един комшия му остана белег на челото от една кутия след като не успя да се дръпне навреме настрани.
crez - майстор
Това с консервената кутия е нищо, а виж 200л. варел и кофа карбид е тежка артилерия :lol: и това сме го минали.
inspo - майстор
Тука във Варна бяха на мода и патлангачите .
Имаше хубави струговани , а който нямаше такъв си правеше
от флумастер.
Стреляха с барабонки и добре наплюнчено и подбито на бордюра буталце, ако си с къси гащи - мисли му :-D

С двата болта и найлона вързан за тях също беше много весело.
Сега ми изплува един спомен от ваканцията на село. От 80-те. В града се намираха само по-дребни болтчета по онова време.
Но на село имаше и доста големи екземпляри които се търкаляха из ТКЗС-то и сякаш само нас чакаха. Стига да имаш достатъчно кибритени клечки.
Гърмим си ние на пътя(междуселския), а един овчар ни видял отдалече и решил да дойде да ни се скара.
По едно време го гледаме , че идва с овцете и нещо размахва ръце и вика. Докато се чудим накъде да бягаме един
от тайфата засили неговия болт във високото и след малко последва такъв гърмеж, че овцете отцепиха с такава скорост на там от където
бяха дошли, а ние изпопадахме от смях при вида на пушилката която вдигнаха и бягащия след тях овчар :lol:
Днеска направих и от вътрешната гума получи се добре
ако има някои друга идя да каже всичко е от полза
colyo - специалист
Още имам на гърба белег от "шпага". Слагахме 6мм арматурно желязо на релсите на влака в промишлената зона (на бързия ни беше страх да не дерайлира ) и като му мине отгоре оставаше леко да се заостри на бордюра, една капачка от буркан за предпазител и кочан от царевица за дръжка. Обявявахме си война между блоковете и се тапицирахме целите в брони от велпапе. А относно прашките, най-хубаво се стреляше с билички ( по бургаски ) стъклени топчета демек. Параходчиите носеха по цели торби и като поиграем малко с тях ги мятахме с прашките. Що врабчета съм бастисал за котката.....не ми се говори. А зимно време си правехме тъпкалници. Метална дебелостенна тръба, затапена от единия край и с малка дупчица (1мм) отгоре и нахакана с барут от кибрити или завлечени ловни патрони. Езерото замръзваше и със сандвич панели от домостроителния се разхождахме по леда и целихме корниди ( водни кокошки ).......като се сетя какви глупости сме правили и ми се стопля сърцето. Сегашните деца просто нямат детство. Не знаят какво е фунийка и бомба от миниум и бронз.....тц....тц...тц.
ZMeyGorianin - майстор
colyo гледам, че си от Бургас. Детството ми е минало в Бургас! Колко бой сме изяли на солниците от работниците там... Между отделните клетки, където се изпаряваше морската вода за сол имаше едни дъсчени подвижни прегради. Вадехме ги и с помоща на колове ставаха на салове с които обикаляхме из клетките по водо-калната смес! Да ама водата минаваше от една в друга клетка и процеса на изпарението ѝ за сол се объркваше. Затова вратовете ни бяха все червени като ни пипнеха :-D Или пък надбягването с вагонетките в неделя, когато няма работници...
Живеех до колодрума-тогава това беше края на Бургас-нямаше комплексите "Изгрев" ,"Славейков", "Зорница". Болницата беше в строеж. Непосредствено до блока имаше все още една горичка и до нея сгуриено игрище където правеха цирка. Що скривалища и войни с "калчета"- глинеста пръст омесена с вода на топче колко за пинг/понг и изхвърлено от жилава пръчка-са се провели там...
На мястото на хотел "Атлантик" беше стария "Винпром" с голяма наводнена изба и множество помещения. Преди да го взривят беше идеално място за игри.
Най-голям кеф правеше да наредим камъни на релсите на поморийския влак. Точно до блока имаше изкачване и когато натоварения локомотив /парен естествено/ стигнеше до там смачканите камъни го караха да боксува! От това губеше инерция и трябваше да се връща за засилване отново. Това беше "отмъщението" ни, защото точно там надуваха свирката всеки ден и нощ да предупреждават пресичащите линията! По-късно единия от машинистите слизаше от далече да проверява за камъни-влака се движи бавно в този участък.
И колко има още...
colyo - специалист
Змейо явно си доста по-голям от мен защото бях 4 годишен когато се пренесохме в Славейков срещу ВХТИ-то. Брат ми е разказвал(7 години е по-голям) как са местели старите гробища и като деца са вадили черепи и кости да си правят свещници. Ние хванахме времето преди да сложат огради на хемус и беалкохолни и цяло лято си правихме фунийките със скоч а като се уморим влизахме в цеха и крадяхме кока кола и швепс направо от линията. От Камбана взимахме сапун и като почне да вали мажехме плочките на тротоара......много народ ни е псувал за това а върхът беше да хвърляме димки в автобуса точно преди да затвори вратите :supz:
ZMeyGorianin - майстор
Доста се отплеснахме от темата, но с брат ти трябва да сме връстници, защото момента със старите гробища и преместването и аз го помня!
jekasus - майстор
=D> =D> =D> Майко, какво сме правили навреме :lol: :lol: :lol:
Това всичко е антиевропейско, антихумано, но ме боли х..я за това :lol: :lol: :lol: Страхотни спомени от детството.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "ловна прашка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: