Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
VLADO66 - майстор
Нaй-прeкия път в случaя ти e нулaтa.Нямa знaчeниe къдe ти e зeмятa.Рaзбeри-гръмоотводa НЕ ТРЯБВА дa имa никaквa връзкa с eлeктричeскaтa ти инстaлaция.
ArturDent - Почти Безобиден
di@blo написа:
това значели че мълнията от кутията за земното която съм показал на предния пост ще се върне 5м нагоре зада стане проблем след като търси наи прекият път към земята?
Ох, човече, това да не вода че да го бърка нагоре-надолу.
Малко теория.
Пораженията идват от протеклия ток, а не напрежението. Но тока се определя от потенциалната разлика и съпротивлението. А такава потенциална разлика ще има между нулата(от мълнията) и фазата.

Това за най-прекия път е обяснение за деца. Под най-пряк, разбирай с най-ниско съпротивление. Това обаче, не изключва и "непреките" пътища. Просто от там минава по-малко.

Представи си го така: Имаш един камион-цистерна, пълен с вода. Ти лягаш отдолу и пробиваш две дупки - една много голяма и една малка. Заставаш под по-малката. Няма ли да се намокриш?

И друго - свързване по "твоя" начин е забранено. Мислиш ли че е случайно?
fade - специалист
За да не пускам нова тема реших да пиша в тази.

Умувам доколко има смисъл от гръмоотвод. Малко факти:

Къщата на родителите ми е най-високата в квартала, с изцяло ламаринен покрив. Досега не е удряна от светкавица, а през две къщи преди две-три години изгоря покрив (с керемиди).

Къщата, която ремонтираме в момента, е в място, в което честотата на мълнии е сравнително малка.
Околните къщи са или колкото нашата, или по-високи, или по-точно на по-високо място разположени, поради денивелация.
В селото съм чул за доста изгорели покриви, но все заради комини или кофти ел. инсталации
В инсталацията си ще имам катоден отводител. И ще застраховам къщата.
До тук всичко ме навежда на мисълта, че няма много смисъл да правя гръмоотвод.

От друга страна - мисля да слагам неръждавейки тръби в комина, което ме притесни, че реално си правя гръмоотвод.
Дори и да не го направя да стърчи тръбата над комина, пак си е метал.
-----------------------------------------
Замислих се за друг момент: покрай къщата минават силовите кабели от трафопоста на селото, на около метър от единият скат на покрива, и на около метър над него по височина.
От най-близкия стълб тръгва рекордоман, който влиза малко под покрива в къщата.

Май е едно гадаене ако удари гръм дали ще изтече през комина или през кабелите на енергото, но все пак ми е интересно какво мислите, как е най-добре да постъпя - да слагам или не гръмоотвод?

Тема "Гръмоотвод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: