• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mapek - специалист
nuramatrixx, не знам каква ти е фикс идеята за прашката. Че ни е била луда занимавка, дали не е по-добре, че днес не е на децата ни или ти е хрумнало да я използваш за някакви специфични цели - ако искаш пиши ми на лични, но темата ти извика много яки спомени /не може да не го забелязваш и ти благодаря, че не си се подразнил!!!/
Искам да добавя ... стреляхме с карабит по два начина: кутия от боя (1л), дупка от пирон на дъното, малко вода, няколко малки "камъчета" карабит, причукана капачка. Кутията е настъпена с крак, след някоя секунда се подава запалена клечка кибрит. Следва експлозия, капачката изкача с гръм. Обаче имаше и провали - при недостигнато критично налягане в кутията вместо гръм се получаваше възпламеняване, избълване на огън отзад, който буквално опичаше пръстите. Другия вариант беше - дупка, малко вода в нея, бучка карабит. Захлупваме със същата кутия и с факла на дълъг прът подаваме огъня - естествено по-безопасно, но макар и с по-силен гръм - не особено "признавано" :-D
Странно, никой не споменава "заглавка", май съм чул да й викат "бурия"?
:) Просто за малкия съм питал но с плондера стана най-добре за него
Няма за какво да се дразня , тогавашните времена бяха други сега всички по цял ден са пред компютърите
VLADO66 - майстор
А кaк сe 'отмeствa' трaмвaй с миниум и бронз :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Кой пита за латексовия турникет? От къде да намери?
Мисля че имаш. ;-)
Отвори аптечката на колата и провери, би трябвало да има.
pavkatay - майстор
nuramatrixx написа:
:) Просто за малкия съм питал но с плондера стана най-добре за него
Ами така написах още в първия пост. :)
Другото бяха само приятни спомени. Как ще карате детето да опъва смолетни и автомобилни гуми, бре? :razz:
MamaMy - майстор
Всичко се случва, но със много тренировки. Така заяква в ръцете :lol:
MrMurdjo - майстор
Правили сме си всякакви прашки. Но най-популярни при нас бяха тези с единична жилка (ластик от автомобилна или мотоциклетна вътрешна гума де), мешинка (кожичка за камъчето), вързана със здрав канап през две дупки, а към ластика - като се направи клуп на канапа. Голямото им предимство беше, че заема малък обем, навита в джоба, мята доста далече, опъва се по-лесно. Отстъпва по точност на чатала, но пък всичко е въпрос на тренировки.
По-късно съм правил опити и със снопчета ластици от авиомоделчета с гумен двигател или пък от парашутни ластици, на които е свалена текстилната оплетка.

Сетих се и за един стар филм - "С цървули по дивия Запад", където единият от героите в критичен момент свали жартиерите на една мадама и си направи прашка :-D
Тани - модератор
Ееех , върнахте ме в детството!

Забравили сте само димките от амониева силитра. Някои правеха и от плексиглас . Най-се кефенме да минем и да хвърлим под някоя пейка на която бабите са си направили седянка на село :axe:
Също така пълнехме празни гилзи от малокалибрени патрони с барут от кибрит , загъвахме отворения край на менгемето и се получаваше доста силен гърмеж като я удариш с камък на бордюра :wink: Също така бях патентовал гърмеж със свещ - същия зареден малкокалибрен патрон (гилза) се завързва с тел за пчеларски рамки върху една свещ - палиш свещта и бягаш - след 20 -30 секунди гърми :)
Спомням си и как ходехме на риболов с корда от мрежа за комари и кука от сгъната топлийка . Плувката беше от перо от кокошка :lol: . Трябваше да си много ловък , защото куката нямаше контра и трябваше да се дръпне веднага като клъвне.

А иначе прашката ми беше от ръкавици - едни оранжеви бяха май . Чатала дядо ми го беше правил Бог да го прости и беше вечен. Беше направен от дрян и изпечен . За по- голямо удобство му бях увил на дръжката от същата ръкавица. Така не се хлъзгаше много , а и дръжката ставаше по-дебела! Кожата беше мека - така прашката беше по-точна . Най - голяма точност се постигаше със сливи докато още са зелени и твърди :wink:

Друго "оръжие" за птици и нахални котки беше тръба(от антена бяха най-добри) с фунийки от гланцирани списания и топлийка отпред . Стреляше се с повишено внимание , защото ни бяха наплашили , че на някакво момче било извадено окото така . Най вероятно само са ни плашели , но имаше ефект!
Та е добре заедно с прашката децата да получават и инструкции за безопасност - така се възпитава и отговорността! Хубаво е да можеш да си служиш с оръжие и да владееш бойни изкуства , но това носи и допълнителни отговорности!
lubomirlz - специалист
като изключим топлийките, фунийките ставаха много добре и като им се залепи върха с лак за нокти, забиваха се почти навсякъде :))
Victoryus - напреднал
Фунийките са друга тема по времето когато ги цъкахме площадът никога не е бил по-чист, събирахме всички опаковки от кроасаните и вечер си вадиш един въглен от печката и почваш да навиваш фунийки така продиводействахме на тарикатите идващи на войната с шушлек, НО в близка стрелба очи в очи едно момче заби на моя първи братовчед една в окото и сега е с изкуствено и до ден днешен вече никой не е хващал автомата.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "ловна прашка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: