• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
За тръбите... ми в най-общия случай са допрени до студените стени и подове и се охлаждат безсмислено. Както и да го погледна това са загуби. Особено при ТО което се пада студеното антре, а тръбите и помпата са метални и топло отдаването е доста сериозно.
Изображение Изображение

За снимките и числата не разбрах :?
2v6 - майстор
phoenix написа:
За тръбите... ми в най-общия случай са допрени до студените стени и подове и се охлаждат безсмислено. Както и да го погледна това са загуби. Особено при ТО което се пада студеното антре, а тръбите и помпата са метални и топло отдаването е доста сериозно.
Изображение Изображение

За снимките и числата не разбрах :?
Загуби от тръбите има, когато топлината излиза от отопляваното жилище.
Ако направиш снимка на външните стени може да видиш участъците с по-големи загуби. Термокамерите помагат най-вече за това :idea:

Отдалу на снимките ти се виждат две числа - долна и горна граница на обхвата.
Тъй като обхвата ти е малък затова радиатора се вижда шарен. При разлика вход/изход 5-10 градуса е почти без значение как ще се нагрява радиатора :)
Ако обхвата на снимката е примерно 20-60 ще видиш за какво става на въпрос.
saraneron - специалист
Този бойлер ,може ли да се монтира с краката нагоре и да се ползва в това положение?Хъм....и без задни мисли! [-X
fbr - майстор
saraneron написа:
Този бойлер ,може ли да се монтира с краката нагоре и да се ползва в това положение
Решил съм да я правя тази работа, но чакам да приключи отоплителния сезон. за да мога да източа системата. Мисля лятото да го ползвам на слънчев колектор, а зимата на котел. Само не знам, как да направя така, че след обръщане, изходящата БГВ да е от най-висока точка, Дали да резна тръбата на студената БГВ, която ще става гореща БГВ, или да пробивам фланеца и да монтирам нипел. Даже имам идея, да се ползва и нагревателя при недостатъчно слънце. При никакво слънце съм ремонтирал един бойлер втора употреба, който смятам, да е в готовност.
phoenix - специалист
опа, банда....
зимата иде. Готови ли сте за сезона.
Аз имам едни нововъведения... :)
Между другото копа стигна до 5,5 :-D , замерено със така да се каже сертифицирани уреди. :-D
filmatoplo - майстор
5,5 :? -ти сега им вдигна летвата :wink: оригиналните как ще те догонят :) .
kuuuuuul - майстор
Айде бе phoenix, къде се загуби,казвай какви са нововъведенията. :partyman:
phoenix - специалист
Банда, отдавна не съм влизал във форума, но вече 3г. не ми се е налагало да пипам почти нищо по системата.
Надявам се тези дни да кача някакви окончателни снимки на системката ми в последния и вариант, понеже не знам вече кой съм показвал. Но лека по лека с времето всичко си дойде на мястото и не вярвам да мога да променя нещо драстично, за да сваля разхода или да вдигна получената мощност.

Имам някакъв примерен лист със набор на топлообменници с какви мощности климатици работят най-добре.

Изградих 10-15-тина системки и направих доста експеримаенти, но вече нямам никакво време.

За мое съжаление се наложи да си закрия бизнеса и вече работя за други с работно време и фиксирани или по-точно заявени отпуски и честно казано нямам никакво време... но пък работата много ми допада и имам възможност да доразвия някой аспекти на моята система, които ще са универсални за всякакви системи... ще видим какво ще се получи с времето.

Та ако мога да помогна на някой насреща съм, насъбрах голямо количество инфо и ще се наложи да си намеря мястото за инсталиране на допълнително рам някъде между ушите :-D :-D :-D

Та открих сезона и очаквам първата ми сметка.

Наздраве!!! :partyman:
STO-YAN - специалист
Наздраве и на теб!
Съжалявам за житейските ти неволи, но ти си "стрелян" заек и със споделения във форума опит личи че си ръкат човек. Надявам се да успяваш и в бъдещи начинания!
Поздрави и успех!
filmatoplo - майстор
:drinkers: Наздраве Феникс ,гледам на страница 1 , машинката е с фреон ер22 :) , още или е тя .
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: