• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
batkotony написа:
Е нали тоя въздух все пак трябва да се позадържи известно време в кутийките,че да има кога да се загрее...нещо не ми се връзва така.Той като премине за секунда по тръбата ,какъв топлообмен ще се получи?
На теб може да не ти се връзва, но Рейнолдс и други учени хора отдавна са го пробвали и доказали...
Ако въздуха се задържа повече ще се повиши температурата му, но това влошава топлообмена. Колкото е по-голяма разликата между температурите на въздуха и стените, толкова е по-голям топлообмена.

Отделно при забавяне на скоростта на въздуха топлообмена се влошава.
Кога ти е по-хладно - при силен или при слаб вятър?
bip - специалист
2v6 написа:
Кога ти е по-хладно - при силен или при слаб вятър?
Това с вятъра не е удачен пример. Ако вятърът е силен за 10 секунди покрай кожата ти ще премине по-голямо количество въздух отколкото ако вятърът е слаб. Но когато количеството въздух е едно и също ще усетиш доста по-слабо разликата от преминаването му за 2 секунди или за 10 секунди.
Разбира се при по-висока скорост има повече топлообмен, сигурно защото триенето е по-голямо, просто примера с вятъра не е удачен.

Когато обаче има завихряне, скоростта на въздуха там е по-висока от средната му скорост в кутийката. Освен това при завихрянето има повече триене.
С други думи, според мен, не може лесно да се заключи кое е по-ефективно: да има дупки за завихряне, въпреки, че намаляват общата скорост или да е без никакви прегради.
Вероятно ще правя по 4 дупки с някое голямо свредло, защото не знам как лесно да премахна цялото дъно.

За отражателя отзад: ще сложа такъв. Когато кутийките се нагреят ще започнат да излъчват лъчи - електромагнитни вълни. Те ще се поглъщат от изолацията, примерно стиропора, и той ще се загрява. Идеята е да не се загрява, защото колкото и да изолира той не е идеалният изолатор и през него също преминава топлина. Ако има алуминиево фолио за готвене, поставено с лъскавата си страна към кутийките, то ще отразява лъчите и те ще загряват отново кутийките, вместо стиропора. При това фолиото не трябва да е боядисано в черно, освен там където директно го огрява слънцето. А кутийките трябва да са боядисани от всички страни.

Алуминият е 3 пъти по-топлопроводим от желязото (по данни от Wikipedia). Той по-бързо ще пренася топлината по повърхността на кутийките и въздухът ще се загрява от по-голяма площ. Аз няма да събирам железни кутийки.

Как да познавате кои кутийки са алуминиеви и кой железни: Не е нужно да ги почуквате или да им баете с магнит. На кутийките си пише :-D Алуминиевите са с номер 41 в триъгълничето за рециклиране и отдолу пише ALU, а железните са с номер 40 и отдолу пише FE.
Прикачен файл:
material.png
материал на кутийките
material.png (40.48 KиБ) Видяна 6135 пъти
манихеин - специалист
Имаше видео в тубата (за съжаление не мога да го открия в момента), в което един младеж прави проби с какви отвори каква изходяща температура се получава. Най-добри - и почти идентични - резултати дават тръбите от кутийки с изцяло изрязаните дъна и кутийките с дъна с 3-4 дупки.

Аз имам намерение да си ползвам панела и лятно време, но засега се чудя как да си сложа серпентина на бойлера, ще трябва да се почете малко.
2v6 - майстор
манихеин написа:
...
Аз имам намерение да си ползвам панела и лятно време, но засега се чудя как да си сложа серпентина на бойлера, ще трябва да се почете малко.
Казан за бойлер за твърдо гориво (80-100 лв) може да свържеш директно към панела с циркулация на въздух :idea:
манихеин - специалист
Вярно, благодаря за идеята, ама не ми се намира такъв казан, а и ми се струва, че ще е същата разправия, къртене и прочие, докато закарам водата до душа в банята.

п.п. впрочем, ще помисля сериозно кой вариант е по-удачен, дали със серпентина или с такъв казан. Идеята ти определено е добра, още веднъж благодаря!
x1pokrat - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=l-XMbaxV ... re=related
Ето как трябва да са дъната на кутийките-доказано...
2v6 - майстор
x1pokrat написа:
http://www.youtube.com/watch?v=l-XMbaxV ... re=related
Ето как трябва да са дъната на кутийките-доказано...
На филмчето има 8 начина за дубчене на кутийките.
Кой според теб е най-добрия :?:

Според оня артист с "ляптопа" най-добрия резултат е на кутийките с най-висока температура :)
Пропуснал е да сложи една проба без да пробива дъната :!: Щеше да има "най-добрия" резултат.
x1pokrat - специалист
Така де. Най-високата темп. на изхода. Нали това е целта на упражнението.
bip - специалист
При този опит въздухът се движи много бавно, а ние всъщност искаме да проверим какво става при висока скорост на въздуха. За целта ще трябва тръбите да са по-дълги и да има вентилатор.
Най-добре да се направят два панела с реален размер и различни начини на пробиване, да се поставят в еднакви условия и да се замерват температурите за по-дълъг период от време. Освен това при едни условия разликата между двата варианта (ако има такава) ще е по-голяма, а при други - разликата може да е по-малка или незначителна.

Все пак всякакви опити са добре дошли. Аз съм блалгодарен на момчето, че си е направило труда. Иначе за артист мисля, че не става :)

P.S. Ама той юнакът е направил и тестове с бързодвижещ се въздух бе: http://youtu.be/v7ir6OxST-s
bip - специалист
Мисля, че ако са направят няколко дупки по краищата ще е добре, защото така въздухът ще минава по-близо до стените на кутийката.
Прикачен файл:
bottom.png
Дъно на кутийката
bottom.png (10.78 KиБ) Видяна 5945 пъти
Какво мислите за варианта панелът да е хоризонтално и въздухът да минава последователно през всички кутийки? Ако кутийките са с дупки по дъното вместо без дъно тогава триенето няма ли да е голямо и да е нужен доста мощен вентилатор? Примерно ако са 64 кутийки.
Прикачен файл:
model.png
Модел
model.png (8.14 KиБ) Видяна 5945 пъти
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията: