• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 38
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
shotik - майстор
При мен за малък ремонт е "Балкан" 1958 г
Прикачен файл:
P1080279m.jpg
P1080279m.jpg (107.42 KиБ) Видяна 5231 пъти
Прикачен файл:
P1080268m.jpg
P1080268m.jpg (105.27 KиБ) Видяна 5231 пъти
Прикачен файл:
P1080274m.jpg
P1080274m.jpg (78.72 KиБ) Видяна 5231 пъти
Прикачен файл:
P1080277m.jpg
P1080277m.jpg (75.08 KиБ) Видяна 5231 пъти
Прикачен файл:
P1080276m.jpg
P1080276m.jpg (106.87 KиБ) Видяна 5231 пъти
shotik - майстор
Прикачен файл:
P1080283m.jpg
P1080283m.jpg (110.08 KиБ) Видяна 5229 пъти
Прикачен файл:
P1080282m.jpg
P1080282m.jpg (102.29 KиБ) Видяна 5229 пъти
Прикачен файл:
P1080280m.jpg
P1080280m.jpg (109.01 KиБ) Видяна 5229 пъти
Прикачен файл:
P1080278m.jpg
P1080278m.jpg (90.01 KиБ) Видяна 5229 пъти

Прикачен файл

P1080269m.jpg
P1080269m.jpg (77.02 KиБ) Видяна 5229 пъти
stefsto - напреднал
Имам колело Спутник, от много години не е карано и съм решил да го пусна в движение. Липсва му една спица от задното колело, точно откъм скоростите и трябва да ги разглобя, да отвия предпазния кръг и тогава да пъхна спицата. Също така искам да сменя вътрешните, а евентуално и външните гуми. Въпросът ми е ще се справя ли сам със смяната на спицата (аз имам резервна спица) и ще се намерят ли гуми по магазините? На външната гума има надпис 622 Х 32, което ме навежда на мисълта, че е 32 инча. Имам специализираните ключове към колелото, които се продаваха в чантичка към велосипеда.
Поздрави на всички веломаниаци.
velsi - Почетен майстор
Ще се справиш, но не натягай прекалено сменената спица. И не пипай останалите, защото ще изкривиш каплата.
stefsto - напреднал
Благодаря за отговора, ще внимавам. Синът ми взел инструмента та ще почака малко. Днес в Практикер нямаше 32 цола вътрешни гуми. Някой може ли да ми смени винтила, че сега са ми два различни - на едната е за велосипедна помпа с накрайник, който се навива, а другия е само с притискане на накрайника на помпа.
piron45 - майстор
shotik написа:
Прикачен файл:
P1080283m.jpg
Прикачен файл:
P1080282m.jpg
Прикачен файл:
P1080280m.jpg
Прикачен файл:
P1080278m.jpg

shotik, поздравления за снимките. Уникално е и като гледам май си е с оригиналната боя. Като ученик до 1978г имах една MIFA от баща ми. Беше го взел на старо от германец по време на войната. Макар и доста старо колелото вървеше страхотно леко и без скорости. За съжаление стана жертва на бушуващи хормони :)
Оставих го пред един блок да видя гадже и като излязох вече го нямаше. Не го видях повече. И сега като се сетя за него още ме е яд. :x
shotik - майстор
stefsto написа:
Благодаря за отговора, ще внимавам. Синът ми взел инструмента та ще почака малко. Днес в Практикер нямаше 32 цола вътрешни гуми. Някой може ли да ми смени винтила, че сега са ми два различни - на едната е за велосипедна помпа с накрайник, който се навива, а другия е само с притискане на накрайника на помпа.

Гумите за Спутник са 27 или 28 ",по добре смени вътрешните гумите и да са с вентили като на колите,гумите му вече са стари,на доста години и лесно ще се спукат.Коплект гуми е около 6-8 лева.

На балкана боята и други работи са оригинални,сменени са само гумите.
ZEDYCUS - майстор
stefsto
Имам колело Спутник, от много години не е карано и съм решил да го пусна в движение. Липсва му една спица от задното колело, точно откъм скоростите и трябва да ги разглобя, да отвия предпазния кръг и тогава да пъхна спицата. Също така искам да сменя вътрешните, а евентуално и външните гуми. Въпросът ми е ще се справя ли сам със смяната на спицата (аз имам резервна спица) и ще се намерят ли гуми по магазините? На външната гума има надпис 622 Х 32, което ме навежда на мисълта, че е 32 инча. Имам специализираните ключове към колелото, които се продаваха в чантичка към велосипеда.
Щом е от страната на скоростите, за да смениш спицата трябва да свалиш и зъбната касета, а тя се сваля със специален шлицев ключ, ако го нямаш по добре се откажи. Няма развиване. Резбата е нормална дясна. Не разглабяй самата касета -зъбните колелета, има към 40 съчми , разсипят ли се става страшно, после с грес лепиш и събираш.
Преди години като взех сегашното колело(френско Мотобекан), си правих сам такъв ключ от камък гедоре 24мм и две парчета пила. Никъде не намерих да продават, а за смяна на спица ми взимаха по 5 лв. :cool: Мога да го снимам ако има интерес още е здрав.
Гуми има в момента и аз съм с такъв размер гуми на моето, има ги 7 лв е външната, вътрешна 2,5-3лв. Това е за Пловдив.
И едно лично мнение, карал съм и Спутник, ужасно е , въпреки центроването на скоростите постоянно ми падаше веригата. Не го карах дълго :axe:
stefsto - напреднал
ZEDYCUS написа:
Щом е от страната на скоростите, за да смениш спицата трябва да свалиш и зъбната касета, а тя се сваля със специален шлицев ключ, ако го нямаш по добре се откажи. Няма развиване. Резбата е нормална дясна. Не разглабяй самата касета -зъбните колелета, има към 40 съчми , разсипят ли се става страшно, после с грес лепиш и събираш.
Преди години като взех сегашното колело(френско Мотобекан), си правих сам такъв ключ от камък гедоре 24мм и две парчета пила. Никъде не намерих да продават, а за смяна на спица ми взимаха по 5 лв. :cool: Мога да го снимам ако има интерес още е здрав.
Гуми има в момента и аз съм с такъв размер гуми на моето, има ги 7 лв е външната, вътрешна 2,5-3лв. Това е за Пловдив.
И едно лично мнение, карал съм и Спутник, ужасно е , въпреки центроването на скоростите постоянно ми падаше веригата. Не го карах дълго :axe:
Ключ имам, но е при сина и ще го взема тези дни. Ще внимавам за сачмите от касетата. За гумите положението е трагично. Няма 32 цола вътрешни. Ако имаш възможност да провериш или направо да купиш? 0888 545 636 Стефан (или дай тел. да се чуем, аз съм от София). Иначе Спутника не е наистина съвършеното колело.
ZEDYCUS - майстор
32 цола и да търсиш няма да намериш. Стария стандарт на цолажа е 32-622, сега новия цолаж отговаряна 28 х1 1\4 х 1 3\4. Търси 28 цола тънки има такива размери. Аз няма проблем да ти ги взема, но с Еконта ще ти станат двойни. :partyman:

Ей това е инструмента дет си майсторих преди 7-8 години за развиване на касетата. Камъка е 19 мм, объркал съм се вчера. А погледнах на резервната вътрешна гума, че пише 27 цола и 1\4, a стават на каплата. Поздрави.

Прикачен файл

ABCD0002.JPG

Прикачен файл

ABCD0003.JPG

Прикачен файл

ABCD0004.JPG
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8