• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
6osi6 - майстор
Тани написа:
когато ти е студено у вас какво правиш, сечеш най близките плодни дръвчета в двора ти за да се стоплиш и да не зависиш от никого нито за материала нито за транспорт :axe: ? Е да за тази зима ще ти излезе сметката , но още тази есен от къде ще вземеш плодове , а догодина от къде ще се топлиш? На децата какво ще оставиш в наследство? Не знам дали поне малко осъзнаваш каква ГОЛЯМА глупост подкрепяш!
Това е далеч от темата и все пак...

Всеки внесен кубик газ от Русия, увеличава търговския дефицит. В последствие се трупат дългове, които остават в наследство на децата! Не знам дали поне малко осъзнаваш каква ГОЛЯМА глупост подкрепяш!?! След като има гориво, то рано или късно ще бъде извадено независимо от обстоятелствата.

Румъния има договор за проучване на шистов газ, от другата страна на Дунав, който се изпълнява от 28. 3. 2012!!! Инвестицията ще е за 69 млн. $. Разликата между нас и тях очевадно е, че те мислят повече за собствения си интерес от колкото за интереса на Русия.

Някой няма ли да сподели, Cp функция ли е на TSR? Ще се радвам да видя мнението на гласът на разума във форума - tgv.
edemy2001 - специалист
6osi6 написа:
....Може ли в такъв случай да се смята, че Cp e равно на TSR/5?, което може да е ни полезно ако TSR ни е неизвестно, а искаме да изчислим оборотите в минута или скоростта на вятъра :? ?
Не ми се задълбава в такива разсъждения, но на пръв прочит - TSR е константа за дадена турбина при дадена скорост на вятъра. За същата турбина при друга скорост на вятъра TSR е различно. Като в същото време TSR расте по приблизително линейна характеристика до скоростта на вятъра за която е изчислена турбината. След този момент TSR спада. В същото време КПД на турбината също следва скоростта на вятъра до момента на изравняването му със скоростта за която е изчислена, след което също спада. Така, че може би връзката между двете е линейна, но не съм сигурен дали е кратна точно на 5. За да се направи такава връзка, трябва да се направи въпросното изчисление за доста на брой различни турбини.
А, оборотите на генератора може сравнително лесно да получиш като имаш предвид, че от алтернатора излиза променливо напрежение с честота, която е кратна на броя обороти. Измерваш честотата и според броя полюси на алтернатора изчисляваш оборотите.
tgv - специалист
Проблема на този Форум е че не се ЧЕТЕ!
Колега Босия, радвам се за Вас, и за напредъка който демонстрирате. Във всеки пост съм се опитвал да давам Важна информация. Прблема който Ви занимава, съм го публикувал отдавна.
Но все пак ще дам мнение.
Между две нелинейни функции трудно се намира линейна зависимост.
Нека започнем с променливите, TSR и Cр, какво означават ,и какви Функции са.

КОГАТО НЕ ЗНАЕШ-ПИТАШ?
КОГАТО ЗНАЕШ-СИ ТРАЕШ!
Хайде пак да Ви върна към темата : ако генератора произвежда по ниско напрежение от 12 волта , ще зарежда ли акумулатор 12 волта ?
tgv - специалист
Колега Босиия, и Братко по оръжие Мобин!
Понеже Тани ме гони ТРИ ПЪТИ от Форума за Ветрогенератори, явно сте пропуснали това:
viewtopic.php?f=18&t=31787&start=440
Не съм язвителен, но поне от тук трябва да се започне! Но никога не е късно!
Оптимистичното е че Вятър има за ВСИЧКИ, Както и Слънце.
П.П. Искам да посъветвам ЕДЕМИ да си смени концепцията, ЗАЩОТО ПОДВЕЖДА КОЛЕГИТЕ ОТ ФОРУМИТЕ, Ветрогенератори и Електровелосипеди!!!
На Колегата ЖОРО39 ще напомня че Електропреносната мрежа започва от 20Кволта до .....!?! А Еектроразпределителната от 220 - 20 000 Волта.
Така че какъв е Тока.....? И какво е Напрежението....?
6osi6 - майстор
tgv написа:
КОГАТО ЗНАЕШ-СИ ТРАЕШ!
Аз за това питам този, който казва, че знае! Сега няма да се връщам и да чета темата по 5 пъти.

TSR e функция от обиколката на турбината по оборотите и след това делим на скоростта на вятъра. Т.е. получаваме съотношение на скоростта на "върха на крилото" спрямо скоростта на вятъра.

Cp e коефициент на полезно действие, по-малък от 59%, равен на произведената енергия - Pw, делено на ( плътността на въздуха p-1.225, по площта на турбината - А, по скорост на вятъра на трета - v3, по 1/2) и ...затваряме скобата. Едната втора е за красота...:mrgreen:

Какво общото според мен между Сp и TSR.

В случая, за турбината Еddy 600, или която и да било друга според параметрите и

в уравнението - Pw = Cp x 1/2 x p x A x v3, непроменливи остават 1/2, p - плътността на въздуха, и А - площта на турбината.
Променливите са Pw, Cp, и V - скоростта на вятъра, от където следва, че мощността - Pw, e функция на останалите две, V на степен трета, по Cp.

При TSR, TSR = (R - дължината на обиколката на турбината, по W -оборотите), делено на V - скоростта на вятъра. Непроменлива остава R, от което следва, че TSR е зависимост от скоростта на вятъра - V и оборотите - W

Каква е връзката между двете Сp и TSR, поне както каза Евгени от 0 м/с, до достигане на оптималната скорост на турбината (след това не ни интересува, защото е безсмислено да се смята).

TSR е зависимост от скоростта на вятъра - V и оборотите - W.
Cp е функция на скоростта на вятъра V и произведената енергия Pw.

В случая търсим зависимост между TSR и Cp при една и съща скорост на вятъра, т.е. V не се променя.
Остават определящи, за Cp - Pw - произведената енергия и оборотите - W, за TSR.

Казано най-общо, търсим има ли линейна зависимост между Pw и W - произведената енергия спрямо оборотите.
tgv - специалист
Специално за колегата ЕДЕМИ!!!
Колега, и да си скъсаш г...а от зор, не можеш да произведеш от алтернатор тип ДЕЛКО, многополюсен генератор с постоянни магнити работещ на по ниски обороти от 1500 !!!!!! Пропускаш Фундаментални Въпроси. Алтернатора по принцип е измислен да дава 14 волта и около 120 ампера при 2000-4000 оборота!
Колега, разходи се до Бриколажа там ще намериш едни бензинови агрегатчета, с мощност 600Вата на цена около 150лв. Може да ти изглеждат скъпи , но бонуса е многофункционално бензиново двигателче. С този финансов акт ще решиш Фундаменталните си проблеми по електрическата част, като ще можеш да се съсредочиш по Редукцията и Турбината на Ветрогенератора.
По този начин ще си спестиш много усилия, и ще можеш да намериш практическо приложение на хобито си, а може би и на Бизнеса си!
tgv - специалист
Колега Босиия, Вие не знаехте какво е колектор, а сега изчислявате TSR. АЗ ВИНАГИ СИ ЧЕТА ПОСТОВЕТЕ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ И АКО ИМАМ НЕТОЧНОСТИ, ГЛЕДАМ ДА СИ ГИ ОПРАВЯ.
Нека да започнем с TSR като функция на няколко променливи. Като начало да се опитаме да изчислим TSR-а на дъските на Колегата Марти, от първите страници на Темата?
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Специално за колегата ЕДЕМИ!!!
Колега, и да си скъсаш г...а от зор, не можеш да произведеш от алтернатор тип ДЕЛКО, многополюсен генератор с постоянни магнити работещ на по ниски обороти от 1500 !!!!!! Пропускаш Фундаментални Въпроси. Алтернатора по принцип е измислен да дава 14 волта и около 120 ампера при 2000-4000 оборота!
.....
Аз точно не съм правил алтернатор от автомобилен, тип ДЕЛКО с магнити. Но пък за това, че не може да се направи с постоянни магнити и да работи на по-малко 1500 не е съвсем вярно. Ако е с оригиналните намотки - не става, но ако се пренавие с по-тънък проводник и съответно по-голям брой намотки е съвсем друга бира. Ето ти и примерhttp://www.windbluepower.com/Permanent_ ... dc-540.htm
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: