Я недей хвърля човека на върбата. Първо помпата не е необходимо да е чак толкова мощна. И второ в никакъв случай не работи постоянно. Че даже едва ли им се събират 3-4 часа работа при голямо слънце и постоянна консумация на топла вода
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov
- майстор
40 мнения в "Слънчеви колвктори - въпрос за инсталация?"
За мошноста сам горе долу съгласен.Но в момента при слънце и температура20градуса И НАСТРОИКА НА 10ГРАДУСА ТОЛЕРАНС НА релето моята помпа работи поне 3 часа непрекъснато.Затова си представям лятото при30-32 градуса какво ще е.Входящата вода достига52 градуса.Междо другото се занимавам с това от 5 години.И си имам на идея какво пиша.Впрочем със два панела съм -гръцки по 1.6 квадрата.Пък и това дето го пишеш противоречи на здрава логика.Ако помпата не работи значи няма да има топла вода.
lov
- майстор
Хайде да не се изтъкваме кой колко и от кога. Щото има доста докато направиш четвърт век щото моя стаж е даже малко в повече.
За да ти работи непрекъснато помпата имаш някакви проблеми в системата.
Приемам че всичко в електрическата част ти е изправно.Или имаш много дълъг път на системата и хидравличното съпротивление е огромно или имаш стеснени участъци които де факто дроселират топлоносителя. Чуждо тяло в системата или запушване на филтър. Виждал съм какви ли не простотии като кранчета или ел. клапани които са с малък проходен отвор. Дори и неправилен монтаж с тефлонова лента. Яко намотаване, че чак запушен фитинга. Другото което е като възможност е неправилно подбрано място или лош термоконтакт на датчиците. В последния случай стават доста инертни.
При нормална проходимост на системата разликите на включване и изключване на помпата времето е приблизително 1 към 3. Тест това което се е подгряло в панела за това време вече е в серпентината и трябва да отдава там а не да се върти непрекъснато. Тоест дори да е зададено Δ t- 2° С° то тази топлина трябва да остане в бойлера. Причината да се настройва на по голямо Δ t е за да се избегне честото включване и изключване на помпата. Както и че при различни дължини на линията времената за транспорт на топлоносителя са различни. Така че там леко се варира опитно за постигане на оптимален баланс и постигане на по добра ефективност на системата. Това е най осезаемо през зимния сезон.
А относно помпите и една от пералня върши същата работа А е дори с доста по ниска мощност. И нищо че е с по малък дебит времето и за еднократно включване е не повече от 5 мин.. Повярвай ми ползвал съм такава дълги години защото други почти не се намираха а и бяха безумно скъпи. А такава докараш ли я на непрекъсната работа заминава след първия половин час защото не е разчетена за продължителна непрекъсната работа.
За да ти работи непрекъснато помпата имаш някакви проблеми в системата.
Приемам че всичко в електрическата част ти е изправно.Или имаш много дълъг път на системата и хидравличното съпротивление е огромно или имаш стеснени участъци които де факто дроселират топлоносителя. Чуждо тяло в системата или запушване на филтър. Виждал съм какви ли не простотии като кранчета или ел. клапани които са с малък проходен отвор. Дори и неправилен монтаж с тефлонова лента. Яко намотаване, че чак запушен фитинга. Другото което е като възможност е неправилно подбрано място или лош термоконтакт на датчиците. В последния случай стават доста инертни.
При нормална проходимост на системата разликите на включване и изключване на помпата времето е приблизително 1 към 3. Тест това което се е подгряло в панела за това време вече е в серпентината и трябва да отдава там а не да се върти непрекъснато. Тоест дори да е зададено Δ t- 2° С° то тази топлина трябва да остане в бойлера. Причината да се настройва на по голямо Δ t е за да се избегне честото включване и изключване на помпата. Както и че при различни дължини на линията времената за транспорт на топлоносителя са различни. Така че там леко се варира опитно за постигане на оптимален баланс и постигане на по добра ефективност на системата. Това е най осезаемо през зимния сезон.
А относно помпите и една от пералня върши същата работа А е дори с доста по ниска мощност. И нищо че е с по малък дебит времето и за еднократно включване е не повече от 5 мин.. Повярвай ми ползвал съм такава дълги години защото други почти не се намираха а и бяха безумно скъпи. А такава докараш ли я на непрекъсната работа заминава след първия половин час защото не е разчетена за продължителна непрекъсната работа.
Съгласен.Пътят ми е доста.може би към 16-17метра.И затова помпата работи толкова.
lov
- майстор
Явно не си чел цялата тема. Няколко поста по нагоре съм обяснил че имам 3 етажа над мен и на всичко отгоре сме почти по 3 метра междуетажие та само от там имам 9 метра и разните му там допълнения та системата ми е точно колкото твоята.Защото какви ли не опити съм правил точно на това нямаш си на идея. А тия температури за които ми говориш вчера са мижави. Някъде към 10 часа сутринта вече беше приключил с нагряването към 65 в болера. Имах преди седмица проблеми че бяха спирали тока в най големия пек и беше хвърлил антифриза. Та бях и нарочил контролера та му хвърлям по едно око че ми е наръки тия дни. И помня кога колко е бил и мога да сравня с твоите данни.
Според мен имаш проблем колега. Надявам се да не е по тръбите и помпата че си е гадно.
Къде ти е сложен осезателя на бойлера. И какъв контролер ползваш. Всъщност и този на панела как е изпълнен монтажа. В гилза ли е или е на тръбата. ползвана ли е контактна термопаста.
Според мен имаш проблем колега. Надявам се да не е по тръбите и помпата че си е гадно.
Къде ти е сложен осезателя на бойлера. И какъв контролер ползваш. Всъщност и този на панела как е изпълнен монтажа. В гилза ли е или е на тръбата. ползвана ли е контактна термопаста.
Пропуснах да напиша че боилера е 120л.Панелите са вързани последователно.Датчика е в гилза веднага на изхода и е добре изолиран.Боилера е матев датчика та сам го напъхал плътно до изходящата тръба.Термо паста нямам.Ти имаш 3 етажа а аз имам 5 .Имам и добра изолация но все пак пътя не е малко.Контролера е Интел стария модел.Налягането е 3 бара.
lov
- майстор
Ох ако ти кажа че направо си копирал моята система няма да повярваш. С тази разлика че панелите са ми турски и съм с отворена система.Бойлера също е на Матев 120л. с две серпентини. Пътя дори и да има някаква разлика не е чак толкова голяма че да оказва чак такова съпротивление. До преди малко нямаше слънце даже и преваля сега погледнах какво е положението вкарва 55 помпата работи около 3 минути и после 4-5 почива. Δ t -9° С°. Макар че е трудно да се сравнява така. Времето е различно на всякъде.
Предполагам че датчика ти на изхода на болера ти дава тази грешка отчита със закъснение. Сложи и на двете места термоконтактна паста /струва стотинки/. Като на изхода от болера може да го лепнеш на право на тръбата. Сложи и една медна ламаринка отгоре за да повишиш малко термоконтакта.
Правилното мерене дава най голяма ефективност в тези системи.
Предполагам че датчика ти на изхода на болера ти дава тази грешка отчита със закъснение. Сложи и на двете места термоконтактна паста /струва стотинки/. Като на изхода от болера може да го лепнеш на право на тръбата. Сложи и една медна ламаринка отгоре за да повишиш малко термоконтакта.
Правилното мерене дава най голяма ефективност в тези системи.
Gek
- специалист
lov написа: За да ти работи непрекъснато помпата имаш някакви проблеми в системата.Малко не съм съгласен с горното изказване и BTW аз съм един от хората както спомена някой по-горе дето е изградил система с 3 етажа над него и тавански стаи.
Та мисълта ми е следната: ако приемем, че инсталацията е изправна, колкотоповече върти помпата (най-добре непрекъснато) - толкова по-високо КПД има системата. Да не се бърка обаче КПД със максимални постигнати температури на водата в бойлера. В момента съм със 2 квадрата колектор и 150 литра бойлер с две серпентини. През лятото помпата работи около 5 часа нон стоп!
kuuuuuul
- майстор
По принцип колкото е по дълъг пътя толкова са по големи загубите и е по добре помпата да работи с по малко прекзсвания.При мен е около 20м в едната посока и съм задал 5гр. разлика,помпата работо почти постоянно и разхода на месец е около 9кв х 0,18ст = 1,62лв така че не виждам смисъл да се прави икиномия от нея.
vlax
- майстор
Оставете тези Δ t от толкова до толкова градуса.Първоначално системата се настройва на някакво Δ t.
Опитно се променя Δ t така че количеството флуид / колкото е вместимостта на колектора/ след определено време /флуида се пренася по тръбния път/ да остане в серпентината на бойлера.Или с други думи помпата трябва да спре когато това количество флуид е запълнило серпентината на бойлера.
Поздрави.
Опитно се променя Δ t така че количеството флуид / колкото е вместимостта на колектора/ след определено време /флуида се пренася по тръбния път/ да остане в серпентината на бойлера.Или с други думи помпата трябва да спре когато това количество флуид е запълнило серпентината на бойлера.
Поздрави.
Тема "Слънчеви колвктори - въпрос за инсталация?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература