• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
А и тази идея със силикона ....... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lyki - специалист
А на въпроса кой ще ти направи муфа се обърни мъм някоя монтажна фирма или ако имаш познат в енергото

Чудесно е че във форума участват специалисти като теб, макар и да търсят място където да си гаделичкат ЕГОТО.
От муфи разбирам толкова колкото мие нужно да си върша работата.
Но ако не си забелязаал саита е НАПРАВИ СИ САМ, предлагам нещо което наистина съм правил ,и стана сполучливо.
Ако е въпрос да вадим правилници и разпоредби ,трябва да се преместим в някой друг форум.
Благодаря ти че ми помогна да разбера защо при вида на ел.уреди с нагреватели с по голяма мощност чийто реотани са свързани с кабели със силиконова изолазия все ме избива на смях.
batman - специалист
След тези полемики май ще реша кардинално проблема, като си пусна нов кабел (с по-голямо сечение).
Trifun - специалист
batman написа:
След тези полемики май ще реша кардинално проблема, като си пусна нов кабел (с по-голямо сечение).
:2thumbs:
Ако имаш физическа и финансова възможност - това си е най-правилното решение - новото и цялото си е ново и цяло.
В зависимост от големината на вилата ти и от броя и вида на консуматорите - 6 или 10 кв.мм. захранващ кабел ще ти е напълно достатъчен, според мен.
MIRO_073 - майстор
lyki написа:
А на въпроса кой ще ти направи муфа се обърни мъм някоя монтажна фирма или ако имаш познат в енергото

Чудесно е че във форума участват специалисти като теб, макар и да търсят място където да си гаделичкат ЕГОТО.
От муфи разбирам толкова колкото мие нужно да си върша работата.
Но ако не си забелязаал саита е НАПРАВИ СИ САМ, предлагам нещо което наистина съм правил ,и стана сполучливо.
Ако е въпрос да вадим правилници и разпоредби ,трябва да се преместим в някой друг форум.
Благодаря ти че ми помогна да разбера защо при вида на ел.уреди с нагреватели с по голяма мощност чийто реотани са свързани с кабели със силиконова изолазия все ме избива на смях.

За това са тези правилници и разпоредби защото тока не го е еня дали е вилата на края на града или хотел в Слънчев Бряг
batman - специалист
Разбира се, че най-добре е да се прекара нов кабел, но ми се искаше да избегна редица нелицеприятни дейности, като къртене, полагане на кабел, замазки след това и т.н.
MIRO_073 - майстор
Да разбирам те и затова ти написах , че ако ще го муфираш кабела за да избегнеш това къртене то поне извикаи някий да ти го направи както трябва за да не къртиш след себе си . Прецени си сам. Да заровиш кабел в земята и да не е направен както трябва си е на твои собствен риск. Успех.
batman - специалист
Благодаря на всички, които се отзоваха.
Johny - майстор
Колега, занимавате се с глупости. Какви муфи, какви норми?! Прави се суха разделка и се изолира добре. Муфа се прави на маслен кабел а не на СВТ/Приложение: За пренасяне и разпределение на електрическа енергия при изграждане на разпределителни електрически мрежи и инсталации за неподвижно полагане на открито или в помещения, в канали, тунели, шахти или изкопи, при номинални напрежения U0/U – 0.6/1 kV с честота 50 Hz. При изисквания за устойчивост на атмосферни влияния и слънчева радиация се изпълнява кабел марка СВТ-с, с обвивка, устойчива на тези въздействия./
Ако толкова те е страх, след като усучеш жилата, ги замотай с два презерватива и след това с изолационна лента. И още едно просто решение /което смятам за излишно/: мястото на снадката се поставя в дървена кутия и се залива с две шепи разтопен асфалт. Колкото до "енергото"-тях не ги интересува как си изпълнил ел. инсталацията. Тяхната отговорност е до електромера, където са длъжни да поставят автоматичен прекъсвач/и те го правят/, за да можеш да обезсточиш веригата в случай на авария. Другото е излишно престараване. Шест квадрата за захранване са напълно достатъчни.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: