vlax написа:Оставете тези Δ t от толкова до толкова градуса.Първоначално системата се настройва на някакво Δ t.Смяташ ли,че еднократно прехвърляне на флуида,от СК към БГВ е достатъчно до ти загрее водата?Е,зависи все пак и колко градуса искаш да е водата в БГВ.
Опитно се променя Δ t така че количеството флуид / колкото е вместимостта на колектора/ след определено време /флуида се пренася по тръбния път/ да остане в серпентината на бойлера.Или с други думи помпата трябва да спре когато това количество флуид е запълнило серпентината на бойлера.
Поздрави.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01
- майстор
40 мнения в "Слънчеви колвктори - въпрос за инсталация?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Учудвам се колко много компетентни има по тази система! Преди 3 години много малко бяха чували за нея. Интернет е голяма образователна сила! Говоря така, защото това в учебниците го няма 

Andri01
- майстор
LazarGanev написа:Учудвам се колко много компетентни има по тази система! Преди 3 години много малко бяха чували за нея. Интернет е голяма образователна сила! Говоря така, защото това в учебниците го нямаВ момента правим такава система на един приятел,а след 2-3мес. и аз ще слагам тука при мене. Проблема се оказа алгоритъма на работа само /защото се изпразва колектора/,но мисля че съм го измислил

LazarGanev
- "Велик майстор"
Алгоритми много - всеки си измисля на принципа проба/грешка. Теория няма никъде - продават готови системи на баснословни цени
lov
- майстор
Andri01 написа:"Имах преди седмица проблеми че бяха спирали тока в най големия пек и беше хвърлил антифриза.....". Има една система-"Back Box" при която се избягва кипенето и изхвърляна на гликола от системата,при спиране на тока или аварийно спиране на помпата. няма нужда и от UPS.Аман от високо технологични и скъпи системи. То не бяха панели дето бачкат едва ли не на лунна светлина. Сега пък "Back Box" да му слагам.
Това ми се случва за първи път след толкова години. Защо трябва да си усложнявам живота като мога да сложа по голям разширителен съд. Моето е май повече от мързел. Какво ще му стане на антифриза на практика нищо освен че ще се изпари водата от него.
LazarGanev
- "Велик майстор"
lov написа:Какво ще му стане на антифриза на практика нищо освен че ще се изпари водата от него.Е, не е съвсем така, не може да издържа безкрайно на такива цикли
Благодаря за съветите Lov.Като остане време ще ги приложа и ще пиша резолтата.
lov
- майстор
За толкова години сефте. Бях нарочил контролера щото есента го връщах за ремонт че беше в гаранция и си имах едно на ум, ама после разбрах че е спирал тока. Та така за капак го оставих още 2 дена изключен защото нямах време.
И може би от там ми се задълбочиха нещата. Ако го бях оставил включен сигурно щеше сам да се възстанови ама допълнителното печене явно му дойде в повече.
Пък и срамота е да не си поглеждаме техниката и да се надяваме да е вечна. Сещам се как преди много години една буря беше ми отвеяла стъклата на един панел самоделка и ги пльоснала на тротоара. Солара обаче си работеше и дълго се чудехме с комшията на кого са заминали прозорците. Чак след месец ми светна от къде са.
И може би от там ми се задълбочиха нещата. Ако го бях оставил включен сигурно щеше сам да се възстанови ама допълнителното печене явно му дойде в повече.
Пък и срамота е да не си поглеждаме техниката и да се надяваме да е вечна. Сещам се как преди много години една буря беше ми отвеяла стъклата на един панел самоделка и ги пльоснала на тротоара. Солара обаче си работеше и дълго се чудехме с комшията на кого са заминали прозорците. Чак след месец ми светна от къде са.
Andri01
- майстор
LazarGanev написа:Алгоритми много - всеки си измисля на принципа проба/грешка. Теория няма никъде - продават готови системи на баснословни цениАлгоритъма включва диференциален термостат и още един обикновен с НО контакт, но пък няма UPS /както знаеш/ .А разликата в цените на тези 2 елемента ,както и сигурноста е голяма ,все пак.но...въпрос на виждане

Тема "Слънчеви колвктори - въпрос за инсталация?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература