• 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
Виждал съм в Нета десетки подобни. Но нека поразсъждаваме.
Твърдиш че Ветрогенераторчето е 50 Вата. Но при 9м/с дава 110 Вата. Първо противоречие - явно генератора работи на претоварване, и резултата е предвидим.
Твърдиш че генератора е с КПД около 85%. Ако приемем че турбината ти е с ефективност 40% при 9м/с, КПД-то на генератора е 78%.
Общото КПД на Ветрогенераторчето се движи около 31-те %, при 9м/с. Ако сложим загубите по пренос и обработка на ел. енергията, КПД-то ще е около 28%.
Е, ЩО ГИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА :x
Последна промяна от tgv на ср апр 04, 2012 9:56 pm, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Виждал съм в Нета десетки подобни. Но нека поразсъждаваме.
Твърдиш че Ветрогенераторчето е 50 Вата. Но при 9м/с дава 110 Вата. Първо противоречие - явно генератора работи на претоварване, и резултата е предвидим.
Твърдиш че генератора е с КПД около 85%. Ако приемем че турбината ти е с ефективност 40% при 9м/с, КПД-то на генератора е 78%.
Общото КПД на Ветрогенераторчето се движи около 31-те %, при 9м/с. Ако сложим загубите по пренос и обработка на ел. енергията, КПД-то ще е около 28%.
Със сигурност никъде не твърдя, че не е в режим на претоварване самия алтернатор. Резултата не е изобщо предвидим по твоята логика. Ако беше се подпалил от прегряване - да, предвидим е, но не се е подпалил. И ако обичаш посочи ми къде съм казал че при 110 вата КПД-то му е 85% ? Също така не смея да твърдя, че ефективността на турбината е 40%. По-скоро е между 35 - 38%.
Тези неща, за които споменаваш в поста си означават друго, но ще те светна когато ми отговориш на въпроса който ти зададох тук и то ако реша, че си заслужава труда да ти отговарям!
6osi6 - майстор
tgv написа:
Като начало да се опитаме да изчислим TSR-а на дъските на Колегата Марти, от първите страници на Темата?
Ъъъ... TSR на дъските на Колегата Марти, такова животно нема :cry: Няма данни и ще е трудно. Само СА опитам с Ср.

Като начало площа А, е 10.18м.
Няма данни за скорост на вятър!
Има данни за Рw - около 50W, максимум 200w

Смятаме, много условно!:
Pa =1/2.p.A.v3
Избираме предполагаема стойност на вятъра 10м./с.
Ра = 0.5 х 1.225 х 10.18 х 1000 = 6235.25 w

Pw при пориви на вятъра 10м./с. = 200w

СР = Pw/Pa = 200/6235.25 = 0.032

Заместваме стойностите за проверка с полученото Ср при 50w за Pw, за да видим каква стойност ще получим стойност на вятъра.
50 = 0.032 x 0.5 х 1.225 х 10.18 х v3
v3 = 50/0.032 x 0.5 х 1.225 х 10.18 = 250.59

V = 6.3 м./с., което за 50-те вата ми изглежда съвсем реално.

Изчисляване на TSR е невъзможно, защото няма стойност за обороти, има и някакви редуктори със загуби по тях... така че аз съм до тук.
6osi6 - майстор
edemy2001 написа:
ако се пренавие с по-тънък проводник и съответно по-голям брой намотки е съвсем друга бира. Ето ти и примерhttp://www.windbluepower.com/Permanent_ ... dc-540.htm
Евгени, с тези алтернатори нищо няма да изкараш! И TGV e прав в случая. Защо не работиш с двойно дискови генератори? Метод - проверен и при който, ротора ще се върти с много по ниски скорости, за да даде нужното напрежение. По тънките жици, не означават ли по-малко напрежение, за сметка на ватовете, и обратното, коментирано е хиляда пъти!?! Енергията която се извлича в крайна сметка ще е една и съща.
edemy2001 - специалист
6osi6 написа:
edemy2001 написа:
ако се пренавие с по-тънък проводник и съответно по-голям брой намотки е съвсем друга бира. Ето ти и примерhttp://www.windbluepower.com/Permanent_ ... dc-540.htm
Евгени, с тези алтернатори нищо няма да изкараш! И TGV e прав в случая. Защо не работиш с двойно дискови генератори? Метод - проверен и при който, ротора ще се върти с много по ниски скорости, за да даде нужното напрежение. По тънките жици, не означават ли по-малко напрежение, за сметка на ватовете, и обратното, коментирано е хиляда пъти!?! Енергията която се извлича в крайна сметка ще е една и съща.
Просто не си чел първата половина на форума... :)
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 60#p322142
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 40#p349803
А, причината да избирам напоследък статор с желязна сърцевина е само и единствено цената на магнитите.
По-тънкия проводник и по-голям брой намотки означават по-високо напрежение и по-малък ток. По-високото напрежение означава по-ниски обороти.
6osi6 - майстор
edemy2001 написа:
не си чел първата половина на форума... :)
А, причината да избирам напоследък статор с желязна сърцевина е само и единствено цената на магнитите.
50Watt за площ 1 кв. не са за хвалба.

Ето как могат да се изкарат 220W от хоризонтална турбина с площ А - 1.21кв.м и феритни магнити за по-малко от 120лв. без доставката.

Отиваме на малък инструмент за вятърни генератори.
http://www.kleinwindanlagen.de/Forum/cf ... le&id=1015
На първа страница в червените полета в ред 6 - диаметър, пишем 96.
На ред 7 - височина, записваме 126, отдолу ни пресмята площта.
На ред 16 "SLZ", това е TSR, заместваме 4 и пишем 1,2 колкото е в границите на реалното.
На ред 18 "Wirk.grd.Rotor", това е Cp, записваме 24%

Отиваме на страница 2 "Sheibgen" - Генератор
На ред 11 "Anzahl Spulen" - бобини, пишем 24.
По долу не пипате нищо, там са размерите на бобините.
На ред 17 "Abstand zw. Spulen" - разстояние между бобините в м.м., можем да го променим от 2 на 1м.м. - променяме го.
На ред 18 "Abstand Spulenende zu Statorrand" - разстояние между бобините и края на статора, променяме от 30, на 15м.м.
На ред 18 в полето с кафяво "Statordurchmesser", излиза диаметъра на статора, под него е диаметъра на диска с магнитите.

На ред 24 "Luftspalt zwischen Magnetеn" въздушна междина между маганите, променяме от 23 на 21 м.м. Може и на 14 м.м. Ако свързваме генеретора в звезда, а не в делта. Звезда и Делта са използваните наименования в инструмента. Затова може да има обърквания.

На ред 29 в "Systemspannung (12V,24V,48V)" - система на напрежение, записваме в зеленото поле 12V.
И последно, на ред 32, записваме в зеленото поле броя на магниите за един диск 32.

От страни в графата ни излиза цена 62,72 евро, за феритни магнити 50 х 20 х 25,00

Ред 35 - брой на навивките в звезда.
Ред 37 - брой на навивките в делта.
Ред 41 - дебелина на проводника.
Ред 47 и 49 - дебелина на статора, трябва да светят в синьо, заедно, или по отделно, в зависимост дали сте избрали звезда, или делта.
Ред 63 - съпротивление в ома, от долу, графиките за произведената енергия, на следващата страница данни по скорост на вятъра и т.н.

Резултатите за скорост на вятъра 4м/с са:

Luftdichte Kg/m' 3 1,23
Rotorwirkungsgrad % 35,00
Spannungsabfall Gleichrichter V 1,40
Windgeschwindigkeit (für Leistungsber.) m/s 4,00

a) Sternschaltung (Y)
Leistung Rotor 10,0 Watt
Ladestrom vor Gleichrichter 0,8 A
Leistung Generator 9,8 Watt
Wirkungsgrad Generator 98,4 %
Verlustleistung Generator 0,2 Watt
Verluste durch Gleichrichter 1,1 Watt
Ladeleistung an Batterie 8,7 Watt
Ladestrom nach Gleichrichter 0,7 A
Wirk-grad Gen +Gleichrichter 86,9 %
Gesamtwirkungsgrad Anlage 30,4 %

b) Dreieckschaltung (D)
Leistung Rotor 10,0 Watt
Ladestrom vor Gleichrichter 0,8 A
Leistung Generator 9,9 Watt
Wirkungsgrad Generator 99,1 %
Verlustleistung Generator 0,1 Watt
Verluste durch Gleichrichter 1,2 Watt
Ladeleistung an Batterie 8,7 Watt
Ladestrom nach Gleichrichter 0,7 A
Wirk-grad Gen +Gleichrichter 87,5 %
Gesamtwirkungsgrad Anlage 34,7 %
edemy2001 - специалист
6osi6 написа:
edemy2001 написа:
не си чел първата половина на форума... :)
50Watt за площ 1 кв. не са за хвалба.

Ето как могат да се изкарат 220W от хоризонтална турбина с площ А - 1.21кв.м и феритни магнити за по-малко от 120лв. без доставката......
Определено не се хваля с 50-те вата! :) Друг път ще коментирам за въпросния генератор - в него имах няколко грешки. Все пак той е правен декември 2009 год. В момента изглежда много по-различно отколкото в този стар пост.
Не знам как се справяш с немския - предполагам добре, като чета упътванията ти тук за тази таблица. Но като си почнал да пишеш упътване за нея преведи и още някои неща, които пише там, защото ще се получи фал за този който реши да я ползва, защото не е универсална! Таблицата за изчисляване на вертикалната турбина се отнася само за Дариеус с 3 лопати. На ред 11 се получава резултат за дължината на сечението на профила на лопатата, а на ред 14 най-голямата му дебелина. - Това е важно, защото оборотите и КПД на турбината зависят твърде много от профила!
tgv - специалист
По едно време бях решил да се откажа от този Форум! Но виждам че скодоумието надделява над всяка разумна мисъл.
БОСИИЯ написа:
50Watt за площ 1 кв. не са за хвалба
Първо, Босиия научи се да четеш!
0,475.0,475=0.225 / Диаметъра на Турбината е 0,95м. /
0,225.3,14=0.708
0.708.1,22=0.864 / Коефициент площ/налягане мор.равнище /

Тогава:
Р= 1/2.0,864.v.v.v / скорост на вятъра на ниво морско равнище, за площ от 0,95м. диаметър /

Сега ти остава да заместиш, TSR на мястото на " v " , като преобразуваш уравнението за TSR, и да получиш линейна Функция за Ср. [-o< [-o< [-o< [-o<

Ако случайно имаш проблеми с анализа на кубични уравнения :-D :? :-D
TGV е НАСРЕЩА :wink: :lol: :shock:

Последна промяна от tgv на чет апр 05, 2012 2:22 am, променено общо 1 път.
tgv - специалист
Колега Едеми, аз съм изумен!
Пробутваш на Форума технологията си от 2009год. която още не е доказана. А имаш претенциите да водиш колегите към [-X [-X [-X
Жалкото е че не помагаш на Форума, и го водиш към задънена улица.

edemy2001 - специалист
tgv написа:
Колега Едеми, аз съм изумен!
Пробутваш на Форума технологията си от 2009год. която още не е доказана. А имаш претенциите да водиш колегите към [-X [-X [-X
Жалкото е че не помагаш на Форума, и го водиш към задънена улица.

Първо, определено не съм ти колега, нито ти на мен. Второ вземи та прочети от край до край форума, та да не дразниш хората с тъпи забележки. И трето, май аз ще се откажа от форума заради дразнители като тебе. И преди съм го казвал и сега ще го повторя, че не желая думите ми да бъдат вадени от контекста! По начина по който ти го правиш, можеш да придадеш на думите ми какъвто смисъл ти е изгодно. И други, които не са си направили труда да прочетат форума от начало до край да ти повярват безпрекословно.
Хайде като си толкова умен кажи ми къде "пробутвам" технологията си от 2009 година!? И ще те помоля да го докажеш "пробутването" с цитати от мои изказвания точно за тази технология от 2009, която "пробутвам". Ако не можеш да го докажеш, ще подчертая, "пробутването", ще те считам за лъжец и самохвалко, защото искам да знам ти с какво си помогнал на форума да излезе от "задънена улица"".
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: