Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
В тази тема бях няхвърлял някои идеи за моята ситема. На страница 2 и 3 са снимките на готовата система.

Системата е заредена с етилен гликол и с концентрация 40%. Палена е досега 4 пъти и работи доста добре. Последният път при температура вътре около 0°С загря водата до 60 градуса за 40мин. само с една кофа чамови трески и една сливова цепаница (сухи). За около час и нещо температурата в стаите стана около 15°С. При повече дърва може да видигне и по висока температура, особено когато стените вече се затоплят. Отоплявам два етажа по 40м2 без изолация с двукатна дървена дограма.

При интерес мога да кача екселската таблица, в която съм направил хидравличния баланс и съм оразмерил тръбите. Мога да дам обяснения и да кажа от къде съм намерил дефицитните части.

Този проект отне доста проучване, главоблъскане, планиране, търсене на майстори и части и разправии с тях. Но резултатът си заслужаваше усилията.
Последна промяна от PCL82 на вт апр 03, 2012 12:03 am, променено общо 3 пъти.
Krelion - специалист
Браво!
2 години от проектирането до изпълнението!?
Даже си я палил 4 пъти!И работи "доста добре"!
Важното е ,че си доволен.
Дерзай!
PCL82 - майстор
Krelion написа:
Браво!
2 години от проектирането до изпълнението!?
Даже си я палил 4 пъти!И работи "доста добре"!
Да това е на вилата ми където ходя периодично, но след време може да се преместя там да живея. То камината и радиаторите бяха купени още 2008, но по лични причини проектът беше замразен за известно време. Първоначално системата щеше да е помпена изпълнена по най-масовия мизерен начин-с PEX-Al-PEX тръби, но се отказах пред предимствата на гравитацията. Отне ми 1 седмица докато науча как се изчислява гравитачна система и още 6 месеца докато окрия как да се получи в моя случай. Това доведе до двукръговата система и допълнителните изводи. Накрая отиде 1 месец за търесене на дефицитни части и навиване на майстори.
saraneron - специалист
Kакви са тези дифицитни части, какво е по-особенното на гравитачната, освен размер и наклон . И един личен въпрос, какво общо имаш с PCL82 ? A за PL500 да нянаш спомени? :?Или за С 400, бостърния? :partyman:
PCL82 - майстор
Дефицитните части са черни фитинги от темперован лят чугун с голям радиус. Поцинкованите фитинги не са подходящи за отопление, особено при наличе на етилен гликол. На снимките се виждат специалните тройници на долните изводи на камината. В тях предстои да се поставят дюзи (помпа на Вентури) и ще се свърже помпен кръг на бойлера. Също съм използвал чугунени дъги на 45°. За радиаторите бяха нужни ъглови вентили 3/4"-намерих старо производство. Също щепселите за радиатори от 3/4" към 1" бяха проблем. Стругарите щяха да ме одерат. От ЕРАТО намерих левите, а за десните ползвах месингова ВРН за колектори.

PCL82 e лампа, която използвах в лампов усилвател, като и другите две, които си споменал. Иначе хора с другите никове не познавам.
AntonBM - специалист
Пусни си сметките, да ги видя.
Вилата на баща ми я направихме със същата камина, пак гравитачно и работи вече 5 или 6 години без проблеми. Ползвал съм доста по-тънки черни тръби от твоите – печката е свързана с 1” и няма преработка за 2-ри комплект изводи. Бойлерът е свързан с PexAL тръба без наклони. След като тръгне циркулацията през първите 2 радиатора – те са на около 2-3 м от камината, постепенно се усилва циркулацията и без проблеми отива и до бойлера. При нормално горене той се загрява за около 2 часа – 120 литров е. Радиаторите са общо 5 и всички се загряват равномерно, като само в началото стартират първите 2, но после се изравняват температурите на всички.
PCL82 - майстор
Ето ги изчисленията. Документът има три листа (таба)-Мощности, Хидравличен баланс вода и Хидравличен баланс 40% етилен гликол.

Листът Хидравличен баланс вода не е актуален, но може да се ползва за сравнение и за бъдещи изчисления при вода. В него дебитите се пресмятат при с=4190J/(kg*K)/3600s/h=1,163Wh/(kg*K) (Ползва се в колона С за пресмятане на дебита според мощността при температурна разлика вход/изход=20°С).

Листът Хидравличен баланс 40% етилен гликол е актуален. При него дебитите са смятани при с=1Wh/(kg*K), за да се отчете по-ниския топлинен капацитет на сместа. Увеличената вискозност не е отчетена, а само се разчита на резерв от мощност.

В листът мощости са пресметнати мощостите на радиаторите при 80W/m3 и режим 80/60/20°С (температура подаваща, връщаща, стайна). Тук са пресметнати и действащите налягания за всеки радиатор. Радиаторите в еднотръбна схема (дрешник/кухня и баня/WC имат едно налягане общо за целия кръг.)

При радиаторите в двете стаи (долно разпределение), налягането се смята съвсем просто- разлика от хидростатичните налягания на двете тръби (P=g*h*(ро студена-ро гореща))
g-земно ускорение, ползвал съм 10m/s2
h-височина от средата на водната риза до средата на радиатора
ro-плътности на водата при температури 60 и 80 градуса, взимат се от таблици.

При еднотръбните кръгове налягането се смята по-сложно. Сумирани са хидростатичните налягания във височина на всеки воден стълб с определена температура. Така за двете рамена на скачения съд. За да излезе сметката трябва сумарното налягане от към радиатора да е по-високо от това при камината. Нищо, че долният радиатор е по ниско от камината (той пречи на циркулацията), но горният я създава за целия кръг.

При радиатора на стълбите (горно разпределение) допълнително съм отчел охлаждането на тръбите с параметъра а (колона L) като ползвах формулата от една книга. В случая охлаждането засилва циркулацията.

При баланса в другите две таблици трябва така да се подберат тръбите, че загубите на налягане от триенето и местните съпротивления (колена, тройници, вентили, радиатори, камина и т.н.) да не превишават действащото налягане.

За целта са нужи таблици за съпротивлението на даден диаметър тръба при даден дебит и при каква скорост протича този дебит. Като се знае скоростта и плътността на водата, се знае хидродинамичното й налягане. Това налягане умножено по коефициента на местно съпротивление дава загубите от местни съпротивление (тези коефициенти също се взимат от таблици).

Целият баланс проверява за всеки циркулационен кръг неравенството:
Действащо налягане Р >= Сума (дължина*съпротивление/м)+Сума(хидродинамично налягане*коефициент на местно съпротивление)

T.e Р >= Сума(l*R)+Сума(z*зета) , z*зета=Z

Прикачен файл

parno_vila.rar
(336.78 KиБ) Свален 711 пъти
AntonBM - специалист
Проверих само сметката за пад на налягане за кръг А – дрешник кухня. Там получих пад 99 Pa, като изчисленията ги правих за 25% разтвор на пропилен гликол. Разликата с твоята стойност е 6% (нормална), но ти пишеш, че си смятал с 40% разтвор, значи може да се увеличи, ако аз го преизчисля за такъв разтвор, но не ми се занимава.
Предполагам, че останалите ти изчисления също са верни. Проблема е, че ти си смятал за температурен режим 90/70/20. Температурна разлика на топлоносителя само 20°С. Ако се увеличи малко тази температурна разлика спадат диаметрите на тръбите, като тогава радиаторите трябва да са малко по-мощни. За гравитачни инсталации сумата от мощността на всички радиатори трябва да е по-голяма от мощността на източника на топлина. При теб всички радиатори са общо 8820W. Каква е мощността на водната ти риза?
На вилата на баща ми ризата е 6 или 8 kW (забравих колко точно), но сложих радиатори с мощност над 12 kW (имахме стари). Там разликата вход/изход е над 30° и стана с по-малки диаметри.
Няма нужда да се престараваш чак с 40% разтвор на антифриза. Средната месечна температура за вашият град едва ли е по-ниска от -2° за най-студения месец. Това означава, че дори и да се задържи 2-3 седмици под -15° къщата няма да изстине чак до толкова, а най-много до -10°С. И с по-рядък антифриз си защитен.
П.П. Не казвам, че изчисленията са грешни, но в методиката на Стамов има заложен голям запас. Реално по тези формули не би трябвало да имам циркулация през бойлера на баща ми, но той си топли прекрасно. Просто Т-отклоненията са правени така, че да увличат ежекторно дебит и тръгне ли циркулация през по-близките радиатори, започва да се тегли и от по-далечните. Със Σz, се получават по-различни неща в изчисленията от реалните. Когато отида следващият път на вилата, ще направя някоя друга снимка с телефона и ще ги пусна тук.
Здравейте, майстори!
Бихте ли погледнали схемичката ми- това е селска къща, на гредоред, с вкопан в земята първи етаж, затова ще се гради външен комин, а кюнецът на печката ще се включи в розетка на втория етаж.
Искам да направя локално парно- гравитачно изпълнение.
Ще отоплявам общо към 40кв.м., или 116кубика.
Сметнаха ми необходима мощност 4.5 киловата, а най- слабата печка с водна риза, която съм открила на пазара е 9 киловата.
Отстрани на банята, в съседно помещение е бойлера..........
Дали може да се изпълни гравитачно?

Прикачен файл

Parno2.jpg
Parno2.jpg (32.65 KиБ) Видяна 13706 пъти
syncho - майстор
absurt това да не те плаши с мощността на печката, просто ще сложиш по-малко дърва. Те и без това тия киловати дето ги дават ги мерят с мокър пръст и вятър (ако ме разбираш какво искам да ти кажа). И да отговорът е, че може да се изпълни гравитачно.

Тема "Моето гравитачно отопление с камина Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: