• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 34
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
А колко трябва да е водата по принцип. По какво се натоварва, по налягане, по ток.
Christo - майстор
Един инвертор на Митсубиши за 3,7 KW, абсолютно професионален,железен, трифазен струва 450 евро от Ехнатон, софийска фирма. Друга фирма от Пловдив продава китайски (http://kms-e.com/), сигурно са два пъти по-евтини. Има и български, на Електроинвент-София. Не съм им представител :) Продават се и на Омрон-японци, също много добри. Ако се направи проучване, може да се намери най-тънката цена. Със инвертори на тези фирми съм работил и нямам забележки. Оборотите се регулират или с потенциометър, или с външно напрежение. Прави ми впечатление, че температурата на водата се мени в широки граници. Трябва да измислиш как автоматично да променяш оборотите, така че компресорът да работи плавно, без да спира и без да се претоварва. С буферен съд мисля, че няма да е по-евтино, пък ще трябва и разширителен съд с него. Сигурно ще има ефект, нали модерните климатици са с инвертори. Ще е интересно да споделиш резултати, ако се навиеш да купиш инвертор, разбира се. Поздрави и успех!
2v6 - майстор
Когато навън е 10 градуса е достатъчно изходящата вода да е 35 градуса. Така работеше преди с 18-ката и COP наближаваше 4.
Сега 36-цата качва водата над 40 градуса и съответно COP e около 3.

Иначе съм направил автоматично изключване при достигане на 6.8A на компресора и почива 10 минути. Мисля, че не се получава претоварване :?
Затова температурата на водата на изход достига 44-45 градуса, спира компресора и до следващото включване след 10 минути спада до 30-31 градуса.

Буфера е хубаво нещо. Не се изхабява, не шуми, няма топлинни загуби (ако е монтиран в жилището :!: ).
За да ми върши работа (да задържи температурата на водата на изход 35 градуса за поне 30 минути работа на компресора) ще трябва да е поне 1000 литра. Дори да пренебрегна цената (над 1000 лв) в момента нямам възможно място за монтаж.

http://2v6.hobby-site.com/
denuchi - специалист
Ще трябва честотен тогава. Да следи водата и според зададената температура да контролира честотата. Много голяма се получава разликата вход изход на водата. А машината изключва по връщащата предполагам.
a_stoev - майстор
Не забравяйте мазането на компресора. Дали ще е достатъчно при работа на ниски обороти?
denuchi - специалист
Е предполагам няма да го кара на 5-10 херца. Аз работя до 20 херца. Вече 2 год. без малко си работи така. Компресора не се е оплакал поне засега.
STO-YAN - специалист
a_stoev написа:
Не забравяйте мазането на компресора. Дали ще е достатъчно при работа на ниски обороти?
+1
2v6 - майстор
denuchi написа:
Ще трябва честотен тогава. Да следи водата и според зададената температура да контролира честотата. Много голяма се получава разликата вход изход на водата. А машината изключва по връщащата предполагам.
Не. В момента управлението е от стайния термостат.
Допълнително има изключване и при достигане на номиналния ток.
filmatoplo - майстор
:) Здравейте -някой ползва ли в момента за охлаждане своето творение от външно тяло на климатик,пластинчат топлообменник -вентилконвектори.Интересува ме дали върши работа :? реално сега в тези жеги .Позабравил съм кой има такава инсталация :wink: .
stelaartoa - специалист
Доста хора лятото ползват точно тая конфигурация,даже и с включен бойлер за утилизация на излишната топлина от жилището...Какво точно те интересува?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 34

Тема "Термопомпа от нов климатик, радиатори и подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: