Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
крум - специалист
mladkal написа:
... разпробиваш със свредло 7,5мм ...
Разпробиваш със свредло 0.8 от желания размер, т.е. 8*0.8 = 6.4
mladkal - майстор
Може би имаш право за 6,4.
А би ли ни просветлил (нас-незнаещите) по каква формула ги изчисляваш, та да не се изказвам/е друг път неподготвени.Ще ти бъда благодарен за всяко едно ново нещо, на което ни научиш.

ПП.Правил съм 8мм резба в тръба от скеле и я пробих преди това със 7-7 и нещо бургия.Резбата си стана достатъчно здрава да не ми се скапе конструкцията, но все пак нямам богат опит.
sirko - специалист
Масалцето според мен е задължително, когато навиваш внимавай да не захванеш на криво, и пред половин оборот на въртока връщай по малко на зад за да късаш стружката, върти се бавно и внимателно метчиците са много крехки и ако го счупиш ваденето е трудно
Има и метчици както по 2 така и по 3, обикновенно имат по една черта за първи и две за втори или първия е без а втория е с една
tarsiaglo - специалист
Благодаря ви - доста неща ми станаха ясни ! Още един въпрос към sirko - като завъртя половин оборот и връщам - това означава ли че вадя метчика от дупката, чистя го и пак продължавам или просто се връща към мястото откъдето е започнал този половин оборот ?
hygro - майстор
mladkal написа:
задължително на ръка. как с бормашина ще навиваш резба...
И с бормашина става или ако трябва да бъдем прецизни - с винтоверт. За целта си има специален метчик, който прави и отворите и резбите и фаските. Работи се изключително ефективно - по 3-4 отвора с резби в минута. Само дето не става за глухи отвори...

Останали са ми само два М3. Ако някой знае откъде могат да се намират такива метчици, ще съм много благодарен.

Прикачен файл

comby.jpg
Инструмент-приказка :)
comby.jpg (28.33 KиБ) Видяна 6086 пъти
Последна промяна от hygro на чет окт 18, 2007 9:32 pm, променено общо 3 пъти.
Стефан - майстор
tarsiaglo написа:
Благодаря ви - доста неща ми станаха ясни !
Жестоко се лъжеш, че си разбрал нещо. Във всеки пост видях по нещо правилно, но то не е достатъчно. Разбираемо е. Всеки има различна професия, и не може да разбира от всичко.
За всеки размер резба си има изисквания как трябва да се направи. От голямо значение е метала, в който се прави резбата - черен, цветен, какъв е точно. Имам в предвид стомана/ това е много обширно понятие /, чугун, мед, алуминий, дърво, пластмаса, и т.н.
Има ръчно, и машинно нарязване на резби. Зависи от конкретния случай.

Последно - на пръв поглед е лесно. Ама си е цяло изкуство направата на добра и качествена резба.
Trifun - специалист
Стефан написа:
... Ама си е цяло изкуство направата на добра и качествена резба.
Дааам ... Особено, ако е лява ... :razz: :lol:
Стефан - майстор
Лявата резба е друго нещо. Ползва се много по-рядко, в сравнение с нормалната/дясна/.
Има приложение и за изваждане на скъсани болтове или шпилки - ползва се специален метчик с лява резба.
tarsiaglo - специалист
Дали не се намират този тип в Практикер, Бриколаж ? Май са по лесни за работа ?
hygro - майстор
tarsiaglo написа:
Дали не се намират този тип в Практикер, Бриколаж ? Май са по лесни за работа ?
Прав си, ако говориш за метчиците, за които писах по-горе:

Изображение

Преди доста години купих няколко комплекта в Италия и оттогава не съм виждал такива. А удобството от комбинирането на четирите операции в едно няколкосекундно движение е просто несравнимо. Почти съм сигурен, че някой вносител ги предлага и се надявам съфорумците да го разкрият :)

Тема "Резба на метал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: