Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Иван Златев - специалист
Някой замислял ли се е дали може да се направи велоергометър от обикновенно колело,то че може,може но как точно седя мисля и немога да измисля как да се направи нещо за съпротивление ... някой няква идея за нещо пободно решъл съм да пробвам да си направа но ми трябват идеи.Ще съм благорен за някой добър акъл :)
radius - майстор
За самоделка, най-уместно е ролков тренажор. Но малко трудно се свиква и не е за лежерно каране.
http://koloezdene.com/forum/viewtopic.p ... 6&start=10

Има и с магнитна спирачка, с маховик, но е по-труден за направи си сам. http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=6055

Системите с разни каиши и др. под. не натоварват реалистично.
Иван Златев - специалист
значи аз обмислям варианта да се ползва колелото както си е,просто задната гума да се вдигне на стойка да е във въздуха и от там нататък да се измисли нещо за съпротивление...
radius - майстор
Ами и аз за такива варианти ти говоря. Само че това "нещо" трябва да те натоварва и реалистично. При липса на маховик , в горна и долна мъртва точка ще ти е трудно да въртиш и оборотите ти ще са на импулси. А това е много гадно.
piron45 - майстор
Не съм пробвал, но ми се струва че като качиш гумата на стойка можеш да сложиш под нея оста на електродвигател /ако имаш някакъв под ръка/ и гумата да е притисната върху оста. Остава да завъртиш двигателя. Друго нещо което можеш да закачиш е генератор от кола или камион. Тъкмо ще произвеждаш ток за собствени нужди докато тренираш :) Като увеличаваш товара на генератора ще се увеличава и натоварването за въртящия. Можеш да си зареждаш акумулатора примерно.
Pandurko - специалист
Прикачен файл:
05042012453.jpg
Сещам се за една проста идея разчитаща на вихровите токове в подвижен проводник в магнитно поле.
Та, намираш си медна ламарина тънка не повече от 0.5 0.6 мми ширина примерно 50-60мм и я оплиташ в спиците на зигзаг до джантата. Така направената джанта (гумата е излишна) я вкарваш в един подковообразен ел магнит, чиито ток да може да променяш. По този начин ще се променя съпротивлението при въртене. Особеното на тази схема, е че съпротивлението ще зависи от скоростта. Но пък то и при катерене на баир е почти същото
dido uzunov - специалист
Ето още една идея.Задната гума е стъпала върху две ролки които са захванати за стойка на която се закрепва задната част на велосипеда.Така гумата си е стъпала върху повърхност(ролките), но вместо да се предвижва велосипедасе предвижва повърхноста като в същото време и се натоварваш като от каране на велосипед.Ако велосипеда е със скорости можеш да намаляш или увеличаваш натоварването.За закрепване велосипеда към стойката се използва оста на задната капла.Зимата ще си караш колелото в къщи налято по пътя и то без да го разглобяваш.

Прикачен файл

Снимkа0818.jpg
Иван Златев - специалист
Това с ролките доло под гумата най ми хареса,натоварването ще е реалистично,и както е казал колегата,без да се преправя нищо по самото колело... ще опитам да го направя :)
jimi1966 - напреднал
Въпрос към колегата Златев-направи ли нещо с уреда и ако е възможно снимки!
Иван Златев - специалист
не ми остава време,все се захващам с други неща като направа нещо ще кача веднага снимки

Тема "Велоергометър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: