Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlax - майстор
Като ви е страх да не ви изхвърли антифриза вече може да го източите съхраните в мазето и го замените с вода в системата.На есен обратното.
Относно " спиране на тока " моят контролер /самоделка -работи вече безотказно 9 години/ го захранвам през един електро-механичен програматор за 5 лева от Конрад със стъпка на зъбчетата 15 минути /настроил съм го когаа да включва и вечер след залязване на слънцето да изключи / и ако има такъв случай на " спиране на тока " това се вижда на програматора.Всяка сутрин му хвърлям по едно око/все пак за през деня трябва да ми остане поне едното око за работа/.
lov - майстор
Моя самоделен си стои все още да покрива в пълна бойна готовност. И той е навъртял бая годинки стаж безотказно. Даже съм му добавил едно фото реле за да изключва кога пък няма слънце и разни други екстри от мераци тогава. Сложен е горе е че в началото бях с бойлер на покрива. Сложих итиелския по миналата година защото от апартамента нямаше как да следя температурата в панела.Датчиците са ми същите така че ползвам моите а не тези от комплектовката. Иначе трябваше да опъвам още един кабел до покрива и ползвах едно китайско дигитално термометърче на което батерийките правеха въртел. Така с него косвено следях само какво влиза и какво излиза в серпентината.

А случайно някой да има схемата на интиелския че ми припаднаха още два повредени и да си поиграя да ги оправя да си имам в резерв.
Andri01 - майстор
Чесит Имен ден на бати Лазар Г. - здраве,налична работа ,парички и...да почерпиш ,де!! :prost: Уфф,май обърках мястото ,ама се надявем админа да спи още-събота е все пак.:)
sunrider - напреднал
Моята инсталация е гравитачна,работи без помпа вече осма година и е перфектна.150 литров бойлер Tatramat-хоризонтален с водна риза със селективен колектор среден модел на Sun sistems. Няма помпи, диференциални управления, датчици и пр. и най-важното - никога не прегрява. Аз живея в апартамент.Колектора е отвън на прозореца(можеш да го измиеш когато си речеш), бойлера е вътре на 1.2 м над колектора и така циркулационния поток се върти сам като луд. Когато напече слънчице потока тръгва, когато дойдат облаци потока се забавя. През нощта колектора не може да ти източи топлината обратно, щото е по-ниско от бойлера. Проста и надеждна система и според мен с по-високо к.п.д. от покривните, които са обърната надолу с главата физика. Единственото условие е да имате южна стена. По прозорците на нашия блок, за тези години, вече има четири такива системи.
idunno - специалист
Моята инсталация е гравитачна,работи без помпа вече осма година и е перфектна.150 литров бойлер Tatramat-хоризонтален с водна риза със селективен колектор среден модел на Sun sistems. Няма помпи, диференциални управления, датчици и пр. и най-важното - никога не прегрява. Аз живея в апартамент.Колектора е отвън на прозореца(можеш да го измиеш когато си речеш), бойлера е вътре на 1.2 м над колектора и така циркулационния поток се върти сам като луд. Когато напече слънчице потока тръгва, когато дойдат облаци потока се забавя. През нощта колектора не може да ти източи топлината обратно, щото е по-ниско от бойлера. Проста и надеждна система и според мен с по-високо к.п.д. от покривните, които са обърната надолу с главата физика. Единственото условие е да имате южна стена. По прозорците на нашия блок, за тези години, вече има четири такива системи.

Супер, дано го прочетат много хора.
Когато колекторът е по ниско от бойлера, това е идеалният вариант.
Тогава не е му трябва механична енергия сиреч помпа.
Колкото до black box - идеята,тя е ок само за големи инсталации,при добре оразмерена инсталация и нормално потребление - няма прегряване.Е,ако един месец през лятото не сте били на вилата и баланс вентилът е "източил" антифриза, ами допълнете го и толкова.Като дойде зимата просто проверете сместа антифриз -вода дали е ок за зимни условия.
Това с дрейнбек, респективно блекбокс или whateverthefuckthenameis системите за два колектора и бойлер е само блед опит на разни хора,използвайки страха на незнаещите, да изкарат някой лев.
sunrider - напреднал
Ето как изглеждат системите в нашия блок.
www.sunrider.hit.bg
idunno - специалист
Добре сте се справили.
lux_e_on - специалист
И за 120 л бойлер -един панел 2-2,5 кв.м. и тръба-медна 12-15мм.
Andri01 - майстор
[quote="LazarGanev"]Алгоритми много - всеки си измисля на принципа проба/грешка. Теория няма никъде - продават готови системи на баснословни цени[/quo
Ето малко сметки за Drain Back системаhttp://www.pmengineer.com/Articles/Siegenthale ... 0000929127

Тема "Слънчеви колвктори - въпрос за инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: