• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Системата си рабити без никакви клапани, клапи ,вентили и др.подобни!!! Те се премахват задалжително ако се отива на вариянт преправяне на стара система в такава с източване!!!И за какво прегряване става въпрос, то е избегнато като презумция ,никога не се достига и не се работи в такъв режим!
Andri01 - майстор
Благодаря на включилите се в темата. В най-скоро време мисля да почна с направата на системата-слънчев колектор с Back Box система. Ще видя дали връща топлина от бойлера към ДС при спряна помпа и източен СК,и ще направя "рационализация"-невъзвратен клапан на входа на бойлера с паралелен магнет вентил.Същия ще е автоматизиран за работа,така,че да позволява изпразване на СК.
SithLurker - специалист
Никъде не видях да коментирате загубата на ефективност в тази иначе много елегантна схема която решава проблемите с прегряване и замръзване. (четох цялата тема, но малко набързо, по диагонал)

Без да съм правил сметки или да имам практически опит, ми се струва че една такава система при която в слънчевия колектор има вода само докато върви помпата, ще бъде по-неефективна от система в която водата се нагрява и докато помпата не работи.
Въпроса е колко по-неефективна ще бъде и дали не е добра идея да се заобикаля системата в дни в които няма опасност от прегряване или замръзване.

Заобикалянето може да се реализира като между помпата и колектора има два пътя между които се превключва в зависимост дали искаме да ползваме тази система или не. На единия път ще има клапан който възпрепятства връщането на водата а на другия няма да има нищо.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма как да се изгуби топлината :) . Като няма вода се нагрява колектора, много по-бързо се вдига температурата и се включва помпата.
SithLurker - специалист
По скоро загубата си я представям от по честите включвания на помпата.
Когато има течност в панелите би трябвало да се включва и изключва по-рядко.

Освен това ако има възвратен клапан, няма ли да изразходва по-малко енергия помпата за да превърти едно и също количество вода.

Може на практика разликата да е пренебрежима.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако тръбата е изчислена правилно, няма да изключва често помпата. Ако се работи на принципа проба-грешка - може. Не разбрах логиката за възвратния клапан :? .
bulhomes2 - майстор
SithLurker написа:
...Освен това ако има възвратен клапан, няма ли да изразходва по-малко енергия помпата за да превърти едно и също количество вода...
Нали идеята на този начин е колекторите да се самоизточват когато не трябват. С тоя възвратен клапан к'во правиш? Карай си на общоприетата система тогава!
Andri01 - майстор
SithLurker написа:
Никъде не видях да коментирате загубата на ефективност в тази иначе много елегантна схема която решава проблемите с прегряване и замръзване. (четох цялата тема, но малко набързо, по диагонал)
Заобикалянето може да се реализира като между помпата и колектора има два пътя между които се превключва в зависимост дали искаме да ползваме тази система или не. На единия път ще има клапан който възпрепятства връщането на водата а на другия няма да има нищо.
Направихме на един приятел такава система-с невъзвратен клапан и паралелно на него МВ,който е с управление по температура или по време. За сега е в "изпитателен" период...да видим как ще се представи и почвам същата при мене .
lov - майстор
bulhomes2 написа:
Нали идеята на този начин е колекторите да се самоизточват когато не трябват. С тоя възвратен клапан к'во правиш? Карай си на общоприетата система тогава!
Точно с тези възвратни клапани съм брал най-много ядове. Дори и в момента пак май пак ще влизам в приключения. Все ще даде фира нещо по него. Последно сложих един с люлкова клапа. Дори му смених гумичката с тефлонова и пак от време на време блокира нещо и изпуска и чувам как се включва помпата защото връща топлото в панела.
Но с тая тема и принципа на работа ми дадохте идея как може да стане без възвратни клапани.
Човек се учи докато е жив е за тва го харесвам на тоя форум.
SithLurker - специалист
Коментарите които направих за ефективността са свързани със следния теоретичен казус (виж картинката по-долу) Разликата между А и Б е че при Б има клапан които не позволява на водата да излезе от панела когато помпата спре работа.

Интуитивно ми се струва, че помпата от Вариант Б ще изразходва по-малко енергия от помпата от вариант А за да превърти дадено количество вода през слънчевия панел.

Ако това е вярно тогава може би ще си струва да се реализира система която да работи както системата вариант Б в дните когато няма опастност от замръзване или прегряване.

Напълно е възможно да няма никаква разлика между двата варианта или разликата да е пренебрежима и да не си струва усложняването (особено като се има предвид това което каза lov).

Прикачен файл

drain back primer.jpg
drain back primer.jpg (105.25 KиБ) Видяна 2853 пъти
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Разшеретелен съд или Back Box ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: