Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Живеем в стара къща на гредоред. Тавана е неизползаем. Гредите, които са били полагани са много тънки. Искаме да ги подсилим и отгоре да наредим дъски, така че да си използваме таванското помещение.

Когато е строена къщата гредите, на външните стени, са полагани в зида. Как може да се подсили една такава греда? Новата ще легне на вътрешна стена, а другият й край .... :-? ?
torbalan - Дървен философ
Аз бях пред подобна драма преди две години...

Изтърбуших целия таван, изхвърлих всичко - греди, дъски, пръст и т.н.
Старите греди бяха някакъв невероятен боклук - повечето бяха топола, тук - там нещо различно.

След това купих нови греди и ги наредих. Сложих чам 10х10 см. По онова време не знаех, че може да си купя греди примерно 17х7 см. Ако сега правя тази процедура - ще сложа такива :)
ZEDYCUS - майстор
На първо четене ми идва тази идея, не знам дали ще я харесаш. Изчакай да се се изкажат и други и си харесай идеи.
Слагат се две греди напречно до стената върху старите греди, след това на сглобка се слагат допълнителните пак на 90 градуса новите или върху старите, или между тях. Посредата новите си лягат върху стената, затова е сглобката. Ето скица.

Прикачен файл

Схема греди..jpg
Схема греди..jpg (82.51 KиБ) Видяна 2843 пъти
Притеснява ме факта, че се натоварва основната, тънката греда. Ако помощната греда е поставена плътно до основната и се захване на две места - за основната и за напречната (над нея)... така няма ли да се разпредели товара по-равномерно, отколкото една върху друга? Пък и нивото на тавана няма да се вдига.

Мотаят ми се някакви идеи за пристягане на двете греди с планки и закрепване за стената, но как да стане и как да се закрепи за стената, а и доколко е удачно ... :?
VLADO66 - майстор
Да са тънки колко са тънки/сечение/,през какво растояние са,има ли увиснали,изгнили-картинката която даваш е неясна.

Тема "Подсилване на греди - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: