• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
apeiron - специалист
Схеми колкото искаш. Зависи на кой, колко му се инвестира, как е свързана отоплителната инсталация и на какво се отоплява.

В крайна сметка, каквото дойде от слънцето и бъде вкарано в радиаторите си е чиста печалба.
saraneron - специалист
LazarGanev написа:
Аз (а и много други) се интересувам от схема и сметки за подпомагане на отоплението с един панел, може ли подробности? :)
Може Лазаре, с един панел ставада се реализира, ама панелчето трябва да е поне 60м2,другото е ясно :shock:
LazarGanev - "Велик майстор"
apeiron написа:
Схеми колкото искаш. Зависи на кой, колко му се инвестира, как е свързана отоплителната инсталация и на какво се отоплява.

В крайна сметка, каквото дойде от слънцето и бъде вкарано в радиаторите си е чиста печалба.
Общи приказки и търговски похвати не ми се четат - искам да ми кажеш как точно се вкарва в радиаторите (да, в радиаторите си записал!) каквото дойде от слънцето. Доста от изградените инсталации не могат в бойлера да вкарат топлина зимата (а в бойлера е много по-лесно технологично), пък ти ще вкарваш топлина в радиаторите, и то от един панел. Искам схема, може и с описание, ако не можеш да предложиш начертана. :)
ArturDent - Почти Безобиден
Що бе Лазаре, то панела ще подпомага, въпроса е КОЛКО?
Солара върти през бойлера, парното и то върти през бойлера. Има топлообмен.
Накрая може в парното да влязат едни 50 W :-D
piron45 - майстор
ArturDent написа:
Що бе Лазаре, то панела ще подпомага, въпроса е КОЛКО?
Солара върти през бойлера, парното и то върти през бойлера. Има топлообмен.
Накрая може в парното да влязат едни 50 W :-D
Не мисля че ще влязат. По скоро ще излязат и то повече от 50W. Дори и да не върти помпата на солара поради ниска температура на панела, щом е загрят бойлера ще имаш конвекция и топлото ще отива от бойлера към панела. Може би ако има клапани ще спират конвекцията, но да каже Лазар, той е специалиста.
apeiron - специалист
Ето колегата АртурДент е описал най-простата схема.

А колко Вата ще влязат това може да се измери с топломер.

От тези най-прости системи имам изградени няколко. 2-3 слънчеви колектора, бойлер с две серпентини и камина с водна риза.... През деня не работи камината и цялата топлина от слънчевите колектори отива в радиаторите, което не позволява да истинат радиаторите, а от там и отопляемите помещения, колкото, ако ги нямаше колекторите.
Имам едни клиенти които имат такава изградена система на вилата и я посещават само събота и неделя. Когато се приберат стаите и стените не са студени и е комфортно, температурата е около 10 градуса. Когато ги е нямало колекторите зимата стаите са били около 1-2 градуса.

И това са най простите схеми.... Зависи кой на какво се отоплява и дали е постоянно или с прекъсваня през деня. Зависи много и от радиаторната площ как е оразмерена. Има схеми с трипътни вентили които подават топлина към връщащата към котела, има такива които са със комби бойлери(две серпентини и мантел) и трипътни вентили.

Но дори и най простата да е, и дори, и да работи през цялото време, и камината да затопля бойлера, пак каквото влезе от колектора то вече е помогнало на камината, от което е спестило отопление....

А колегата Пирон45, май не се е занимавал със монтажи на слънчеви колектори и си пише свободни съчинения . :)
apeiron, това че имаш направени няколко такива системи не означава, че собствениците им имат икономическа изгода от това Кажи например колко струва тази система, която си изградил на вилата на твоите приятели, за да можем да сметнем икономическата ефективност от цялото мероприятие, защото това е по-важното. Сигурен съм, че ти на твоята вила няма да си направиш такава система (извинявай ако нямаш вила), защото е неизгодна. Много по-изгодно е едно устройство да включва електрическото отопление няколко часа преди да дойдат твоите приятели.
Колкото до другата схема:
apeiron написа:
Има схеми с трипътни вентили които подават топлина към връщащата към котела
Връщащата към котела вода е с температура 50-60*С, колко дни през зимата панела вдига над 70*С, за да работи тази схема? apeiron, имам чувството че много повече търговец, отколкото топлотехник/топлоинженер! Извинявам се, че ти се намесвам в бизнеса, но тук не е място за лъжи! :cool:
idunno - специалист
Това дето apeiron е написал не е лишено от логика.Все пак е написал - 2-3 слънчеви колектора, бойлер с две серпентини и камина с водна риза....
Ако колекторите успяват да загреят бойлера до зададена темперетура и има остатъчно количество енергия ( в този случай топлинна) то може да бъде вкарано в отоплителната система ( в случая камина на която подаващата темперетура е обикновенно 60 градуса).
Това е все едно да използвате водата от бойлера за изтояник на отопление - то помпата просто върти и взема от бойлера и вкарва в радиаторите и тогава (за съжаление)се включва нагревателя - това се случва често.
Да се подпомага отоплението със слънчеви колектори (имам предвид вакуумно тръбни) си е нормално явление.Ако,по някаква случайност инсталацията е преоразмерена и загрява много бързо бойлера е нормално да се пренасочи тази енергия където е нужна.

Връщащата към котела вода е с температура 50-60*С, колко дни през зимата панела вдига над 70*С, за да работи тази схема?
Това е вярно, но не е задължително при камините, апък човека май е написал камина.
Много акота станаха, пък аз си чакам икономическата ефективност, а не толкова техническата възможност, която също е под въпрос. Дотук видях само продадени няколко панела, бойлер с 2 серпентини, помпа, управление, тръби, труд...
apeiron - специалист
LazarGanev написа:
apeiron, това че имаш направени няколко такива системи не означава, че собствениците им имат икономическа изгода от това Кажи например колко струва тази система, която си изградил на вилата на твоите приятели, за да можем да сметнем икономическата ефективност от цялото мероприятие, защото това е по-важното. Сигурен съм, че ти на твоята вила няма да си направиш такава система (извинявай ако нямаш вила), защото е неизгодна. Много по-изгодно е едно устройство да включва електрическото отопление няколко часа преди да дойдат твоите приятели.
Колкото до другата схема:
apeiron написа:
Има схеми с трипътни вентили които подават топлина към връщащата към котела
Връщащата към котела вода е с температура 50-60*С, колко дни през зимата панела вдига над 70*С, за да работи тази схема? apeiron, имам чувството че много повече търговец, отколкото топлотехник/топлоинженер! Извинявам се, че ти се намесвам в бизнеса, но тук не е място за лъжи! :cool:
По спомени около 5000 им излезе.

Ако се включва електрическото устройство няколко часа преди това, а стените са истинали, колко ще трябва да блъска устройството за да направи вътрешния климат приятен?

А какво са спестили от това,1 че не им се налага да пълнят системата с гликол или антифирз - около 500-600лв още веднага, а ако бяха кандидатствали за кредит енергийна ефективност щеха да спестят още 1000 лева. Второ когато се приберат слагат две цепеници дърва и стаите им се затоплят. Преди това е било често слагане на дърва и тамън климатизират стаите и после пак си заминат от вилата.....

Като процент колко са спестили не мога да ти кажа, не съм им изчислявал, но са доволни хората и ме препоръчват.

Иначе си прав не е място за лъжи, но според мен не е и място за хора, които не са се занимавали с дадено нещо да спорят, че то не работи. Щото става като Шопа и Искъра.

И в крайна сметка колега ти с какво се занимаваш, че толкова много се противиш и не приемаш, че колекторите подпомагат.....

едит: А за трипътните вентили чети тука viewtopic.php?f=10&t=37089 гледам че и там се противиш, на тия системи. Дали някой не ти плаща за това или просто се занимаваш с алтернативни на това топлоизточници?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Моля дайте съвет за слънчеви колектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: