Всичко за дърводелството
Stefan2000 - специалист
pvk1967 написа:
Доскоро бях щастлив наследник на една дузина от профилните рендета с два странични винта за регулиране!Докато не изчезнаха от една тематична изложба, накуп, в куфара още преди да ги подредят във витрината! Но да си призная- беше си жива мъка да накарам някое от тях да направи нещо по днешните стандарти, въпреки че бяха в отлично състояние!
Я хвърли едно око тук в аукцион .бг, дали няма да си познаеш нещо. Продават се от един човек и са на доста по-ниска цена от останалите. Ако линка престане да работи, влизаш в сайта и търсиш; Колекционерство > Ножове и инструменти > Дърводелски инструменти
http://auction.bg/browse.php?id=971
Ето за тоси продавач става дума:
http://auction.bg/item.php?id=644783
pvk1967 - специалист
Ако не ги бях реставрирал(импрегниране, заточване,ремонт и подмяна на някои детайли) малко преди случката можеше и да кажа, че съм видял някои от тях- най вече от тези със два странични винта за регулиране! Може би са от същия производител! Видях и в някои снимки на колеги по -горе такива! Все пак благодаря! Оценявам вниманието и съм насреща ако мога да бъда полезен с нещо!
profesionalist_wood - майстор
Да,но прадядо ми който е 1914-ти набор,ми казваше,че всеки производител произвежда в ограничени бройки специализирани инструменти,а стандартните масово,и нищо чудно че има запазени няколко бройки със два винта и още повече реставрирани,взимай си я плати си там колкото трябва,защото може и да не ги намериш втори път.
pvk1967 - специалист
Един познат ми показа тая джаджа, но не пожела да каже от каква машина е! Според мен е свързана с конци: шиене, предене или тъкане, но не съм сигурен!

Прикачен файл

IMG0135A.jpg
tripioo - специалист
pvk1967 написа:
Един познат ми показа тая джаджа, но не пожела да каже от каква машина е! Според мен е свързана с конци: шиене, предене или тъкане, но не съм сигурен!
почти съм сигурен че е се изпозва при вретената ...
shotik - майстор
pvk1967 написа:

Tова е част от чекрък,с куха ос,в която се вдява получената нишка от изпредената вълна ,връзва се нишката и като се завърти ,се навина някакво количество ,което после се прехвърля на совалка от стан ,за да се започне тъкането на платното.
pvk1967 - специалист
Браво бе, бях сигурен, че е нещо такова! Благодаря!
alata_69 - специалист
http://villagecarpenter.blogspot.com/
вижте останалото тук

Прикачен файл

Sindelar.4.jpg

Прикачен файл

p01005leftside1.jpg
p01005leftside1.jpg (54.15 KиБ) Видяна 4637 пъти
shotik - майстор
Ето и снимки на един турски кантар,,имам го от дядото на баща ми ,особеното е че на тази овална шина краищата се разминават,където е захваната стрелката на единия край,а на другия има процеп ,през който се движи и по месинговата скала се отчита в килограми и оки/140 кг или 112 оки с голямата кука и голяма халка и 20 кг. или 16 оки с малката кука и малка халка.За голямите стойности е от едната страна на скалата,за малките стойности от другата страна на скалата/.
Прикачен файл:
P1080423 1.jpg
P1080423 1.jpg (109.42 KиБ) Видяна 4598 пъти
Прикачен файл:
P1080424 1.jpg
P1080424 1.jpg (108 KиБ) Видяна 4598 пъти
Прикачен файл:
P1080425 1.jpg
P1080425 1.jpg (90.52 KиБ) Видяна 4598 пъти
Прикачен файл:
P1080426 1.jpg
P1080426 1.jpg (89.72 KиБ) Видяна 4598 пъти
Овалната част е с дължина по големия диагонал 14 см,цялата дължина е към 33 см ,от голямата халка до края на голямата кука.
Прост,но удобен за ползване и съхранение,надживял няколко поколения !.
alata_69 - специалист
ето и една нова стиска по стар чертеж :-D

Прикачен файл

16042012827.jpg

Прикачен файл

16042012826.jpg

Прикачен файл

16042012825.jpg

Тема "Инструменти от царско време преди 1944година" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: