• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Колега valentin1000 незнам какво са измислили "другите" но знам че фабричните при 3m/s все още не са започнали да работят, камоли да произвеждат, така че ако аз при този вятър имам макар и 30W това си е "топла вода".
И моля ви ако все още нямате построен генератор, опитайте с въпроси а не с отговори.
Ето и производство при съответния вятър, при площ на витлата 1 квадратен метър:
m/s W
1 - 0.6
2 - 4.9
3 - 16.5
4 - 39.2
5 - 76.2
6 - 132.3
7 - 210.1
8 - 313.6
9 - 446.5
10 - 61.5
11 - 815.2
12 - 1058.4
13 - 1345.7
14 - 1680.7
15 - 2067.2
6osi6 - майстор
Реших да се възползвам от предоставената възможност и да попитам колегата TGV, какво ще стане с магнитната индукция, или поток, ще се запази ли, ако решим да увеличим разстоянието между два магнита, на диска на който лежат, ето така?
Изображение
Горната фигура е с увеличено разстояние, долната е при нормално разстояние.
Такаа,най-накрая се прибрах вкъщи на моя си компютър,че да пишеш дълго мнение от pad с линкове и картинки си е мъчение.Бих бил много благодарен ако по въпроса ми от предната страница,някой може да ми сподели формула или принцип за пресмятане на необходимите брой намотки и/или дебелина на проводника.Или поне в каква литература може да се намери такова нещо,гугъл мога да го ползвам после и сам ако ме насочите.В проекта към който съм се насочил,и към който дадох линк,хората правят 6 бобинки от по 100 намотки медна тел с дебелина 1,63мм (ако правилно съм го обърнал от 14AWG).Toва е за 16 (2 ротора по 8) феритни магнита 50х50х20мм. В едната страница която сте дали по-рано във темата има такива с размери 50х50х15мм и ако не намеря точните тук където живея,ще поръчам тези като се прибера следващия път в България.Само че наистина бих искал да изпипам първо теорията преди да почна практиката,за да си набавя и походящите количество и размер проводник.

За идеята по принцип,става дума за риболовни излети от около 2 седмици.За 3-4 дена стига и напълно зареден акумулатор за кола.В близко бъдеще мисля да закупя гумена лодка с електрически мотор и ако може да си зареждам батерията на място през ноща би било перфектно.На местата където ходим за риба си духа винаги,така че вятърът едва ли ще е проблем,но като направя генератора ще му се мисли с каква перка и свързване да бъде.Този специално го дават,че дава ток и при ниски обороти.

Поздрави и благодаря предварително за всеки отговор. :)
6osi6 - майстор
Tommygun написа:
Поздрави и благодаря предварително за всеки отговор. :)
Ако правиш генератор с феритни магнити, няма да стане с 6 бобини. За турбина с 1м. площ, ще се получи гигантски генератор с диаметър поне 60 см. и 30 бобини.
От това което чета по разни страници и форуми разликата между неодим и феритмагнитите е че вторите са доста по-слаби.Значи ако се вземе достатъчно количество,респективно маса феритни магнити би трябвало да се постигне същия ефект като с 3 пъти по-малки неодимови магнити.Което като се има предвид цената и че става дума за "малко“ генераторче,лично на мен не ми е проблем.Значи това,което мисля да правя би станало със същия ефект с неодимови магнити с дебелина 6мм примерно.
Това което ме притеснява малко е,че те дават да се ползва проводник с дебелина 1,7 мм а никъде из нета(най-вече немскоговорящото пространство) не съм срещал някой да прави малки генераторчета с повече от 1мм.Така че ако се вярва на таблицата на страница 8 с материалите,за 6-те бобини ще ми трябват 3 кг мед.Както и 4 кг магнити като цяло за всички 16.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Въпрос към Едеми?
Някакво развитие по магнитния Отоплител
За сега няма. Още тогава казах, че ще пробвам когато имам под ръка аксиален генератор, за да не правя специално за целта, но до момента не съм имал такъв удобен случай.
edemy2001 - специалист
Tommygun написа:
...Това което ме притеснява малко е,че те дават да се ползва проводник с дебелина 1,7 мм а никъде из нета(най-вече немскоговорящото пространство) не съм срещал някой да прави малки генераторчета с повече от 1мм.Така че ако се вярва на таблицата на страница 8 с материалите,за 6-те бобини ще ми трябват 3 кг мед.Както и 4 кг магнити като цяло за всички 16.
Това за диаметъра на проводника не трябва да те притеснява. Колкото е по-дебел, толкова по-малки загуби във вид на топлина. Даже, ако може да се събере в същия обем на бобините и 2 мм да използваш - още по-добре, само че няма как да се събере!
6osi6 - майстор
Ето тук, съм ти направил една примерна схема на генератор с феритни магнити за хоризонтална турбина с площ 1 кв. м.
http://prikachi.com/images/280/4650280M.png

Ефективност на генератора при вятър 10,00 мс. 76,0% и 83,3% в зависимост от начина на свързване на бобините.

Проводник 0,8 мм. по две жици едновременно.

Магнити 48, с обща тежест 5,850 кг.
Мед за бобините при свързване в делта 4,525кг.
При свързване в триъгълник, мед за бобините 7839кг, което е много, така че, този вариант отпада.

Може да се използва само свързване в делта и да намалиш широчината на бобините в "изглед от горе" на 8 мм. и тогава ще се получи генератор с около 37 см. диаметър.
http://prikachi.com/images/350/4650350e.png
Но ще трябва и реле за превключване от триъгълник в делта след тръгването на генератора.

Само не знам дали бобините направени по този начин са с приемливо съпротивление, но целта е да се получи най-малкия генератор. Нека да каже някой друг за съпротивлението, който разбира се има желание :) и разбира от тези неща.
edemy2001 - специалист
6osi6 написа:
...Само не знам дали бобините направени по този начин са с приемливо съпротивление, но целта е да се получи най-малкия генератор. Нека да каже някой друг за съпротивлението, който разбира се има желание :) и разбира от тези неща.
В изчислението си пропуснал на ред 63 "Spezifischer Widerstand des Drahtes 1. Widerstand (ohm)", което в превод означава "специфично съпротивление на проводника 1. съпротивление (ом)", да въведеш стойността. За меден проводник с ф 0.81 е 0.0333 ома. Веднага на редове 65 и 67 ще излезне общото съпротивление на намотката при съответно звезда и триъгълник. Съответно на редове 77 и 89 излизат веднага загубите в статора. А, на редове 86 и 93 КПД на генератора за съответните обороти.
Проекта се замразява,поне практическата част,че ме хвана пак дисковата херния и първо ще се оправя,пък тогава ще се занимавам с чукане и пилене.Благодаря ви за отговорите и ще използвам времето в бокса да доизпипам теорията и да се образовам(с ваша помощ ,надявам се) още по темата.

Тази таблица я намерих и аз но нещо не схванах всички позиции,като например намотки в ръката или фактора плътност на опаковане един ред по-горе.
Само не видях никой да коментира конкретно този генератор който съм линкнал(или поне мисля че съм го линкнал) и дали данните са му постижими,така както е даден.Извадил съм го от един от линковете по-напред в темата.Ако не можете да го отворите ето накратко:

6 бобинки със споменатата 1,7мм жица всяка с размер 11х11 см,размер на отвор 50х50мм и дебелина 13мм - 100 намотки
16 магнита 50х50х20мм ферит Y30
Роторите с размер 305мм а статора ако правилно съм видял 360мм

Учудва ме,че споменавате за доста по-големи размери ако се използват феритни магнити(неодиеви с такъв размер струват в Германия където живея 36 евро парчето :? ) а според автора на статията този генератор би трябвало да дава около 180 вата при 420 оборота.Което пък ме устройва.Честно казахо и предполагаемите 60 вата при около 220 оборота и свързване в звезда ме устройват,само един ден да тръгне.

Поздрави и благодаря,че противно на мнението за българските форуми (...питаш и ти обясняват,колко си тъп,.... :) ),ми давате конструктивни мнения.
И то въпреки очевидното ми незнание по темата.
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: