Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
kam34 - специалист
Имам следното питане:
Вароциментова мазилка 40 годишна леко оцветена, изключително здрава, без забележки, без люпене на боя и цапане при прекарване с ръка по нея. Залепих тиксо и при рязко отлепяне нищо не се отделя. Мисля да я грундирам и шпакловам с 2 ръце Kanuf Satengips.
Този грунд на Леко подходящ ли е за целта http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 02&start=0 В магазина ми го прибутаха за да грундирам гипсокартонените тавани преди да ги шпакловам. Съмнява ме че ме метнаха с грунд за боядисване :? някой ползва ли го за шпакловка на стени и гипсокартонени плоскости.

Повърхността не е много груба, но не е и съвсем гладка, в брошурата на кнауфския сатен пише за изравняване на неравности 0-4мм, ще ми свърши ли работа за целта. Понеже имам още две помещения които са шпакловани и с тапети които ще махам и ще пре-шпакловам, плюс нови ГК тавани с цялостна шпакловка. За улеснение мисля да взема само от един вид материал (сатен) за основното шпакловане (разбира се и фугопълнител за таваните).
mitko414 - специалист
Прекара ли мастар по стената с варовата мазилка?
С една ръка ли смяташ да стане шпакловането, та държиш на само един материал?

Грунда е правилен, не се притеснявай, само не се престаравай да повтаряш стената с него.
jimmy_bar - специалист
а защо всъщност ще грундираш. :?
Чаро - Акълия
Кво е грунд и за какво се ползва?
Кнауф нямат ли грунд? (пак питам за какво се ползва грунда?)
Защо смесвате продуктите на различните марки?
Картона грундира ли се? Защо? Заздравява ли го грунда или... какво го прави?

Съвет- мини с някаква шпакловка пълнител, след нея фината. Остави грундовете... в магазина. :-D
marian1 - майстор
няма никакво голямо значение в твоя случай, дали ще грундираш или не. Щом основата ти е грапава, не се рони и не пуска прах всичко е ок. Така че избора е твой....Идеята на грунда е ако има малко прах по стените да го фиксира и затегне, за да не падне последваща шпакловка- да проникне малко в стената и да я стабилизира - защото с течение на времето някои стени почват да се ронят ....
svetliopi44 - Чирак...
Чаро написа:
Кво е грунд и за какво се ползва?
Кнауф нямат ли грунд? (пак питам за какво се ползва грунда?)
Защо смесвате продуктите на различните марки?
Картона грундира ли се? Защо? Заздравява ли го грунда или... какво го прави?

Съвет- мини с някаква шпакловка пълнител, след нея фината. Остави грундовете... в магазина. :-D
Чаро, грунда се използва за обезпрашаване и изравняване на попивателната способност на стената-картона.
В случая при колегата може и без грунд, но бих минал първо с гипсово лепило и след това със шпакловка пак на гипсова основа.
toni_g79 - специалист
Не правите разлика между грунд и грунд ,и приложението им.То до голяма степен вина има и пазара де ама......Чаро помеждудругото е прав :) Покажете ми коя реномирана марка има грунд който се разрежда 1:10 и се препоръчва за нов ГК........ И айде грундирайте една стена ГК с розова вода(грунд),после боядисайте и вижте къде ще изсъхне първо :yawinkle:

viewtopic.php?f=25&t=35062&p=364394&hilit=%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B8#p364394
Последна промяна от toni_g79 на пет апр 13, 2012 12:25 am, променено общо 1 път.
Чаро - Акълия
Свет, сигурно си прав, но аз не съм убеден. :?
Как с едно валяче, напоено с няква течност се обезпрашава стена от фина шлайфана прах? :?
Ако прекалиш с грунда става лъскаво и боя не лови. Ако ти е малко остават разни неща по стената- фин прах поразмешан с грунд - то си е все едно разнасяш шпакловка с мечето...
Аз полагам грунд само на критични основи от към адхезия, ронене и т.н.
За шпакловки и боя ми е достатъчно шлайф и замитане с метлата.
Попивателната способност я изравняван с... цялостна шпакловка :-D :-D :-D
svetliopi44 - Чирак...
Първо към Тони, - Аз такива грундове не ползвам :lol: моите са леееко скъпички от 60лв. за 1л. и се разреждат до макс 1>4. Смола на водна основа.

Чаро.... по-хубаво от цялостната шпакловка няма за гипсокартон.
Другото е таш..к работа.

И двамата сте прави, че това дето го предлагат нашите производители си е разредено ц-200 с вода ... клиента шиба още 5л. вода и май става хомеопатия... :)
kam34 - специалист
Отговарям по ред на номерата :)

Мастар не съм слагал, ще сложа за да видя какво ще покаже.
Шпакловането на варовата мазилка разбира се че ще е на две ръце първата малко по гъста а втората по рядка за фино заглаждане. Реших да е с един материал щото на око няма да иска голям пълнеж и ще влезна в допустимите граници за сатена на кнауф 0-4мм. А и така двете ми шпакловки ще са от еднороден материал.

Реших да грундирам защото всичките производители го препоръчват, а и да се презастраховам да не вземе да се напука нещо после и да ме хване яд че заради едно шише грунд съм се прецакал.
Кануф сигурно си имат грунд обаче в магазините го няма. Намирам само въпросния Леко 1:10 който ми прибутаха, Борогрунд и този Пастело http://www.ekon-bg.com/paint-bg/product ... t_grund-19. Имам и половин туба останал от миналата година Бороконтакт, ама той май не е за целта.
Стената не се рони, обаче ми изглежда доста суха и в такъв вид не грундирана ме притеснява дали няма да дръпне водата на шпакловката.

Гипсокартона на тавана ще е GKF (пожароустойчив) трябва ли да го грундирам и ако да кога, преди фугирането или след фугирането преди цялостната шпакловка. Смятам да фугирам с Fugenfüller на Kanuf.

Тема "Шпакловка със сатен ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: