• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ror - специалист
filmatoplo написа:
С часовника избирам времето през което да работи помпата , а чрез термостат контролирам точно само зареждаемостта с топла вода на трасето .За филма ползвам готови помпи с таймер и термостат -Grundfos UP 15-14 BUT :wink:

а къде или на кой бойлер се закача термостата
Аз примерно имам бойлер с една серпентина подгряван от Газ-котел, ако сложа соларен бойлер преди него термостата мисля да мери водата на соларния като пуска помпата над определена темп. В моя случай, термостат на връщащата се тръба или на 2-ри БГВ означава, че при слабо загряване на соларния помпата ще работи и ще загрява 1-ят(соларен) от 2-ят(с газ-котел), което е леко тъпо.
Въобще тоя термостат как сработва, при под или над определена температура?
Последна промяна от ror на пет апр 13, 2012 8:29 pm, променено общо 3 пъти.
filmatoplo - майстор
Става дума за рециркулацията , термостат слагам на връщащата тръба на рецирколацията от етажите преди да влезе в бойлера .
x1pokrat - специалист
На вниманието на колегата ror - стига сте копирали едно и също "изследване" от 2004-2005г. На всички ,които са използвали вак.тръбни панели им е ясно колко полза има от тях. Както съм казвал и друг път заскрежаване ,да не говорим пък за сняг - няма такова нещо. Зависи и от монтажа разбира се. Единствено цената на някой вак.тръбни би трябвало да спира хората да ги купуват. Виждам тези дни колко работят плоските и колко вак.тръбните. Може би юни-юли нещата ще са различни, но нали всички правят сметки за избиване на инвестицията. На теория нещата може да изглеждат едни, но практиката показва колко полза има всъщност. Нека някой сподели преки наблюдения за работата на вак.тръбни колектори. [-o<
ror - специалист
колега, може би не знаеш значението на думите. На практика означава изследване в реални и равни условия, КОПИРАНОТО от мен. То е публикувано, за да си го копират и четат хората на воля. А на теория евентуално ако някой си наблюдава нещо си докато люпи семки е друга работа, евентуално и ако си монтирал и двете системи една до друга, че да си ги гледа едновременно :)
x1pokrat - специалист
При мен теория няма. Копирам реално от покрива(люпейки семки). Това виждам - това казвам. :razz:
x1pokrat - специалист
Привет на всички фенове на направи си сам... какво ли не. На практика системата работи по втората нарисувана схема в началото на темата. Нищо не е променяно и ремонтирано за 1 година работа. Доволен съм от получените резултати, а именно - бойлерът съм му спрял тока от 6 месеца§сметката за тока е с 50-60 лв. по-малко спрямо миналата година§ама пак ще вдигат цената на тока...мисля си, че с парите за тази инсталация, но сега е по-добре да се сложат фотоволтаични панели(без скъпите акумолатори) - само панели+инвертор.
Christo - майстор
И в една друга тема го нищихме този въпрос. Ако с тока от слънчевите клетки ще топлим бойлер, защо ни е инвертор? Трябва да се свържат клетките последователно, докато докараме напрежението около 220 волта и толкоз! Къде е казано, че на бойлера му трябва точно променлив ток?
x1pokrat - специалист
Къде е казано, че на бойлера му трябва точно променлив ток?;;;;;;Имаме си и други неща в къщи. Например някой хладилник. Този в къщи харчи 3-5 kw.
syncho - майстор
А защо точно 220V прав ток? Ние сега сме представили една такава система на панаира. Честно казано не вярвам да има пазар за нея, но беше нещо ново и решихме да я покажем. Съдържа се от бойлер с два нагревателя - един за променлив ток и един за постоянен, инвертор, разпределителна кутия и панели. Бойлера е с два термостата. Идеята е следната: да се настрои термостата на променливия ток да е на някаква минимална температура от около 40С, а този на правия ток (от панелите) до максимум (80-90С), за да може да сме сигурни, че ще имаме вода за един душ, а пък ако с ПВ-тата направим повече още по-добре. Ако пък случайно бойлера се напълни до горе и двата термостата са изключили, тогава инвертора праща тока в мрежата на жилището да се ползва от каквото има нужда.
Christo - майстор
Темата беше за два бойлера и се опасявам, че спамим в момента. В момента един ват електроенергия, добита от слънцето, струва грубо около две евра. Казвам грубо, не се хващайте за точните числа! Това само за панелите! Един панел е около 250 вата, плюс минус 20. Трябват минимум 5 за да го докараме приблизително по напрежение, освен ако нагревателят, както казва Сънчо, не е проектиран специално за слънчевите батерии. Ако е специален, а не сериен, ще е и по-скъп. Като сложим и инвертор, който хич не е евтин, има КПД, което не е 100%, то се умножава по около 20% КПД на панелите, къде е Киро на кирия???? Аз имах предвид да "оскубем" всичко, без което можем да минем и да захраним консуматори, които са големи но не са капризни към параметрите на тока, за да излезе сметката с паричките. Иначе, заради спорта, може да сложим и електронен стабилизатор на напрежението, защита от претоварване по ток, напрежение и каквото се сетите още. И всеки може да си захранва с тоя златен ток каквото си иска. Да не вземете сега да ме плюете, че съм противник на тока от Слънцето! Напротив, фен съм му, но трябва да бъдем реалисти! Хладилник, с мощност 3-5 киловата охлажда сигурно нещо много голямо. Средно статистическите хладилници консумират 2-3-4 KW.h за 24 часа. По около 20 ст. по 30 дни=12-24 лева. Кога ще се изплати тази машинария?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Как да свържем два бойлера ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: