• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
comunikator - специалист
Здравейте!
Искам малко съвети как сам да си покрия навеса с битумни керемиди - основата ми е от дървени греди покрити с 12мм ОСБ плоскости.
Интересува ме как точно се поставят битумните керемиди,с какво лепило се лепят (след това нягряват ли се?),каква подложка под тях трябва да сложа,удачно ли е да се коват с пирони върху ОСБто - защото е едва 12мм,мислех да ги кова с такер ,но незнам дали ще е здраво.
Всички съвети ще са ми от голяма ползва.
Погледнах и едно видео:
http://www.misiamoiatdom.com/69-%D1%80% ... 0%B8%D1%8F
koleto84 - специалист
:?
Ми то всичко е казано...
и за подложката,полагането,коването,подвеждането,лепенето,само мисля ,че пропуснаха да кажат че гвоздеите са алуминиеви.
comunikator - специалист
Колко трябва да е дебела тази подложна мембрана - 2/3мм?
Казват че минималната дебелина на основата трябва да е 20мм,а при мен е едва 12мм!
Какво битумно лепило?
На какви ивици или размери се продават тези битумни керемиди?
Всички ли битумни керемиди има самозалепваща ивица?
От видето се вижда че улуците са по специални?
На мен покрива ми е с наклон без било,как трябва да завършват битумните керемиди в най-високия край на покрива?
Въпроси много от човек който не се е занимавал с подобна дейност?
mitko64 - майстор
Правих си един навес за дърва преди години, и случят с основата ми беше като твоят- 12мм ламперия. Отгоре наковах с такер 2мм воалит и пак се налжи да подрязвам всеки гвоздей с клещи да не стърчи отдолу и да си разпоря главата. Иначе по 3 пирона на шиндла и после лепене с газова горелка отгоре надолу . Най- долният ред го лепих по-късно, когато сложих улуците( обтягащите шини да се скрият под шиндлите). Ако горният край на покрива, започва от стена на масивна постройка( при мене ситуацията е такава), воалита се загтъща поне25см на стената и се лепи с горелка, само отдолу да няма термо изолация, а за него се лепят шиндли. Уплътнява се със силикон всички фуги, ако са останали при лепенето. Задължително трябва да се предвиди възможност за снегопочистване.
Последна промяна от mitko64 на пон апр 16, 2012 7:32 pm, променено общо 1 път.
comunikator - специалист
Ясно!
А тези които имат самозалепваща лента (която се залепва от нагряване от слънцето) и те ли трябва да се нагряват с горелка?
Не мога да разбера колко трябва да е дебела тази подложна мембрана?
mitko64 - майстор
То има и 4мм воалит, ама е по-скъп. Според мене 2мм в комбинация с шиндлите е достатъчно. Вече 4 такива покрива си направих( има и два двускатни) и никой не е протекъл. 10квадрата 2мм воалит беше около 40 лв. Имай впредвид и че отделните ленти воалит се застъпват. шиндлите обикновенно са със самозалепващи се участъци, но аз се презастраховам. Разчитам на слънцето само в най несгодните за лепене участъци. Не знам дали няма да стане и с пистолет за горещ въздух.
comunikator - специалист
Как се застъпват отделните ленти воалит? Той как се продава на ролка с 1м ширина ли?
mitko64 - майстор
comunikator написа:
Как се застъпват отделните ленти воалит? Той как се продава на ролка с 1м ширина ли?
Да един метър е. Аз ги застъпвам хоризонтално по 8-10см. Сещам се и друго- понеже евентуално ще ковеш не върху дъски, не знам доколко ще държат пироните. Иначе те са си оребрени фабрично подобно пирон-дюбел и държат яко на дъски. На разни плоскости не съм сигурен, ковал съм върху ламперии(където се вижда) и кофражни дъски.
comunikator - специалист
А като се застъпват не се ли получава разлика във височината т.е. 2мм не надига ли?
Основата ми ще е 12мм ОСБ плоскост.
jekasus - майстор
Не се застъпват хоризонтално, горния ред покрива снадката на предния.
Прикачен файл:
2012-04-16 20 27 51.png
2012-04-16 20 27 51.png (14.38 KиБ) Видяна 26041 пъти
Тук има различни инструкции за монтаж.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Поставяне на битумни керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: