От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Има ли някой от форума който има един от тези позиционери http://satplus.info/sattv/motors/positioners.html
Искам да разбера какви опции имат че ми трябват за един проект,също ако някой има подобен нека каже.Мерси предварително :)
fbr - майстор
Имам третия модел, макар че не е абсолютно същия. От самия позиционер можеш да го въртиш, като предварително си запишеш, някъде на лист, кой спътник, на какво положение на брояча отговаря. Запаметяването на позициите, на отделните спътници става на самия приемник (почти всички имат тази функция), и със смяната на спътника, приемника задава команда на позиционера, на каква позиция да застане.
fox_vt - майстор
Така сега искам да ми кажеш след запаметяването на позиции като се натисне бутона за смяна да речем напред постоянно дали сменя само една позиция или ги върти като телевизор каналите?Дано разбра какво искам да кажа това ми е мн важно да го разбера понеже няма да го ползвам за сателит а искам като го купя да знам дали ще ми върши работа.Също искам да знам на позиционера има ли директен бутон за крайно ляво и дясно(то май се води изток запад)който като се натисне завърта в крайно положение.
fbr - майстор
Позиционера нищо не помни. От бутоните на позиционера, само може да се върти чинията на изток и на запад, и ако искаш да застане на определена позиция, би трябвало предварително да си записал. определената позиция, на какво положение на брояча е. Запаметяването на позиции и привързването на тези позиции към определен спътник, става само от приемника. Краен изток и краен запад се индикират, като, след като си подал команда и няма движение по брояча, то позиционера изключва и дава индикация за крайно положение.
Така че, на въпроса ти: и да си ги запаметил съответните позиции на приемника, то понататъшното натискане на бутон на позиционера води до същото действие на позиционера, а именно, до въртене на изток или на запад, докато се държи бутона натиснат. Възможно и да има други модели с други функции, но казвам това което е на моя.
fox_vt - майстор
Аха това е кофти а дали този модел със дистанционното няма функция за запаметяване щото все пак за кво му е дистанционно ако се командва от приемника?Идеята е да има само мотор и позиционер който може да запаметява различни положения и в даден момент да се подава команден импулс към позиционера да смени към следващата позиция.След известно време се подава пак импулс да смени на следващата и т н.Като стигне края следващия импулс се подава на съответното място за да се върне в изходна позиция.Иначе като се замисля и при условията които описваш може да работи но импулса трябва да е с точно определена продължителност в секунди като за целта ще трябва цифрово реле за време което не е проблем,но ми се искаше по интелигентно да стане.
fbr - майстор
Може би модела с ДУ ще има възможност за самостоятелно запаметяване на позиции, но все пак човек който е работил с такова, би дал по-точна информация. Що не се завъртиш из форумите за сателитна телевизия. А ако намериш сат. приемник втора ръка за управление на позиционера, пак би се решил въпроса. Но и те вървят на старо по 20 лева, тъй че танто за кукуригу. Но ще имаш функцията, който предполагам търсиш, а именно органайзер, като например на определени часове, задаваш приемника да работи на програми от различни спътници, и така ще ти бъде организирано движението на системата по точно определена траектория в зависимост от часовете в денонощието.
velas - специалист
Всички позиционери помнят (освен ръчните)!
Позиционерите с ДУ могат да се управляват без приемник. Могат да запаметят до 99 позиции. Бутоните на панела са on/off, стъпка ляво, стъпка дясно.
fox_vt - майстор
Може би трябваше да започна с това за което ще се използва позиционера :? значи искам да си направя управление за въртящ се слънчев колектор който да следи слънцето като не е необходима кой знае каква голяма точност.Идеята ми е такава-мотора от сат.чиния ще движи колектора така както е в оригиналното изпълнение,а позиционера ще запамети 7-8 положения през целия ден.Като бъдат запаметени един електронен седмичен таймер ще подава импулс примерно на всеки час към бутона на позиционера за напред-и той ще задвижи панела до запаметената позиция,след един час пак импулс и той отива на другата позиция.Ако е със ДУ командата ще се подава на самото ДУ на бутон next или директно на цифрата от 1 до 9 като там ще има 9 запаметени позиции.Тънкия момент е вечерта като се стигне до крайно западно положение да се подаде команда към бутон който ще върне позиционера и мотора в начално положение-изток.Също така ако се достигне пределна температура термодатчик ще подаде импулс да се завърти колектора в изходно положение с цел защита от прегряване.Пратих имейл на фирмата правеща такива колектори и управления дали може да се купи готово управление и цената му като това определено ще бъде по добрия вариант понеже включва освен контролера и диференциалния термостат и юпс.
VLADO66 - майстор
Зaвърти сe из фирмитe зa фотоволтaични пaнeли.
pipilica - майстор
Това лесно може да се направи със обикновен позиционер няма нужда да помни нищо.
Седмичния таймер управлява едно реле за време което го настройваш на толко секунди
колкото е необходимо от една позиция до следващата, последната позиция я правиш малко
преди крайното положение и вечерта като стигне крайното положение задейства един контакт
който го връща в началото. Ако искаш да има и защита от прегряване слагаш едно термо реле
което кара позиционера в едното или другото крайно положение.

Тема "Позиционер за сателит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: