Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov написа:
Много добре си го мислил - просто иска гледане.Освен това 100 000 лева за 150 квадрата къща на гол парцел ще се озориш (не казвам ,че е невъзможно) до етапа за живеене без екстри.Ако в тях си включваш цената на парцела направо си отива на намаляне на квадратурата.
Няколко фирми ми казаха,че двуетажна къща с РЗП 150 кв.м. може да се построи до ключ за 80 - 90 000 лв.
Така че сигурно 100 000 биха стигнали, като това не ми е твърд budget,а ориентировъчен. Също така площа може да е и 120,130 кв.м. Цената на парцела ще е отделно.
naskobg написа:
Не разбирам, защо искате да отидете да живеете на село. Аз живея в краен квартал, който е типично село, но е близо до града. Продават се парцели на много ниски цени. С парите с които разполагате можете да си купите парцел и да вдигнете къща. Хем имате тишина и спокойствие, хем сте близо до града
naskobg това ще е по-скоро вила, а не за постоянно живеене, Засега разбира се, един ден може да стане и постоянно жилище.
VLADO66 - майстор
Хипотeтично когaто вилaтa ти стaнe основно жилищe щe имaш нуждa от нaй-много двe стaи и днeвeн трaкт със съотвeтнитe сeрвизни.И aз ти прeдлaгaм дa купиш нeщо нa eдин eтaж с соц.рaзпрeдeлeниe,коeто дa го използвaш зa сън и сeрвизни и към нeго дa достроиш eдин функционaлeн днeвeн трaкт с покритa тeрaсa къдeто рeaлно щe живeeш.И тия офeрти си ги пускaй покрaй ушитe,нaй-мaлкото бeз изходни дaнни e нeсeриозно.
Леля ми си направи вила на собствен терен с термопанели. един етаж, около 80 кв.м. голяма веранда, до ключ им излезе около 20 000 лева. Разбира се, всички роднини помагахме.
Tsilkov - майстор
tyes написа:
Няколко фирми ми казаха,че двуетажна къща с РЗП 150 кв.м. може да се построи до ключ за 80 - 90 000 лв.
Фирмите ти казват възможно най-най евтиния вариант да не избягаш при колегите им.Освен това ти казват те колко ще вземат по техните си неща ,а не колко ти ще дадеш за къщата!И не на последно място понятието "до ключ" е разтегливо(прочети пак предишното ми изречение :lol: ).Аз предпочитам терминът за живеене ,а той е ясен - включва етапа в които всичко е готово ,баните са оправени,кухнята оборудвана и мебелите по местата си(макар че мебелите са най-лесни и от старата къща може да ги вземеш :lol: ).
dimovsport - специалист
И все пак основите гълтат много пари,проекта също не е за подценяване. Аз направих точно така,купих започнато + 1 къртач и ползвам само основите и мазите,за нагоре нов проект.
Знам колко съм спестил и пак бих постъпил така, не съжалявам ни най-малко.
prascho - майстор
мда...мнението, че на старини ще ти трябва само едно сервизно си е така. Както новото, така и старото имат предимства и недостатъци /финанси, архитектурна и налично констриктивна ограниченост/. Най-важните въпроси са: В България ли ще живея, имам ли семейство, живот в града или на по тихо място ще пасва както на мен така и на моето семейство, ако е в провинцията, колко отдалечено да е от голямо населено място, колко време през годината ще го ползвам, в това число колко голяма да е сградата, как се виждам след 10 години, ами след 20...? Всичко зависи от теб и така как ти си ги представяш нещата в бъдеще. Съфорумците описаха основните параметри при различните варианти. Много внимавай с фирмите. По-скоро намери си бригада, която да работи що годе качествено. С фирма може и още 20 години да работиш докат свършиш къщата. 100 000 за бедняка са много, но всъщност са нищо. В България строителството и строителните материали са скъпи, доходите ниски. Мен ако ме питаш....посъбери още 100 и си купи един имот в околностите на Барселона за 100 в евро. Хем ще ти излезе колкото в бг..хем децата ти ще живееят в по цивилизована страна.
kolcho - специалист
naskobg написа:
Леля ми си направи вила на собствен терен с термопанели. един етаж, около 80 кв.м. голяма веранда, до ключ им излезе около 20 000 лева.
Колега, покривната конструкция на 80 кв.м къща, при средна хубост материали и професионално изпълнение, няма как да струва под 7000 лева. Бихте ли дали някаква груба разбивка, обясняваща как с останалите 13 000 лева са изпълнени основите, етажа + многобройните довършителни работи, за да се стигне до 20 000 лева за 80 кв. с голяма веранда "до ключ"?
Предварително благодаря за калкулацията!
:)
kolcho - специалист
dimovsport написа:
И все пак основите гълтат много пари,проекта също не е за подценяване. Аз направих точно така,купих започнато + 1 къртач и ползвам само основите и мазите,за нагоре нов проект.
Знам колко съм спестил и пак бих постъпил така, не съжалявам ни най-малко.
Такава ситуация днес не е принципиално невъзможна. За да се случи тя, обаче, е нужно покупката да се извърши на цена значително под себестойността на купеното. Само така може да се купи започнат строеж, да се направят разходи по разрушаването на голяма част от него, а след завършването на строителството човек да се окаже на печалба. Ако всичко се купи на нормалните му цени, подобна технология би оскъпила строителството поне с 50%!
svetoslavoff - специалист
... това ще е по-скоро вила, а не за постоянно живеене, Засега разбира се, един ден може да стане и постоянно жилище.
И моето скромно мнение:
Не се вкарвай в този филм, че един ден... Ако е читаво мястото и къщето, което описваш, че и с маза вземай, поживей си там като на вила и с времето ще прецениш трябва ли ти още площ и тогава както Фло и Владо писаха някоя пристройчица и/или мансарден покрив.
Поздрави!

Тема "Ново строителство или надстрояване на етаж." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: