• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ijebdk - напреднал
Здравейте на всички, страхотен форум, чета от доста време но сега се регистрирах. В момента си сглобявам машината, пуснах няколко проби с ръчно подаване по ос Z. Разглеждах различни софтуери, най-лесен ми се стори Vectric Cut 2D. Кофти е, че не може да се пробва с демо версията друго освен заложените там учебни файлове.
ijebdk - напреднал
Благодаря STEPER, не мога да ти отговоря, извини ме, ама не разбрах какво имаш предвид. Ако си ми пратил файл не се ориентирах къде се намира в писмото, не съм разучил още какви са възможностите на форума.
"Вие не сте оторизиран да използвате тази функция. Може би сте се регистрирали скоро."

Ако може да помогнете възникна ми следния проблем - Двете оси работят, а третия драйвер не работи като се свърже заедно с другите. Мотора върти на съвсем малки стъпки сам без да се командва от компютъра, а при команда от него върти на пресекулки и момента е много слаб - липсва. Като го свържа самостоятелно върти не се удържа с ръка. При размяна на конекторите другия мотор пак върти по същия начин, дали проблема е в захранващия трансформатор, че е слаб за три драйвера с мотори.
Получи се и друг проблем при изключен конектор на драйвера към мотора и включен конектор на драйвера към паралелния порт за ос Z, и включени конектори на драйвери и мотори за оси X и Y драйвера за ос Z изпуши. Дръпнах тока веднага. Разглобих го вътре е нов нищо няма обгоряло. След това, самостоятелно работи не се удържа мотора, а при свързване с другите оси не върти. Какъв може да е проблема? След изпушването при самостоятелно свързване работи, а при общо свързване не, получава се описаният проблем в началото.
Благодаря!
Продължава в

CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори
Последна промяна от ijebdk на чет мар 22, 2012 8:29 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
ijebdk,
Така зададения от теб въпрос е по-скоро за раздела -
Желателно е да се спазва тематиката на разделите за да може по лвсно да се търси
определена информация.
Има още един раздел - CNC машина гравьор,който е за механиката и всичко останало
по нейното изработване.
За да ти се помогне е необходима малко и техническа информация като: какво е схемното решение на драйверите,
Тип и начин на свързване на моторите и т.н.
Какви са настройките на Mach3 /предполагам че нея ползваш/?
Иначе трябва да си екстрасенс,за да разбереш тези неща.
Поздрави
ijebdk - напреднал
Здравейте на всички! Някой може ли да обясни как става центрирането на чертежа в Mach 3, всеки път при зареждане на един и същ файл програмата си го с центрира на различни места? И още един въпрос, защо ми изрязва част от чертежа? Има ли ограничения - става въпрос за 15 полилинии не са толкова много на брой? Благодаря!
MrMurdjo - майстор
1. Позиционираш инструмента там, където искаш да ти е координатното начало и нулираш броячите - цъкайки на бутончетата на Х и У горе до тях или като цъкнеш върху самия дисплей с големити цифри и влизаш в режим на ръчно въвеждане от клавиатурата. След което може да се наложи да натиснеш бутончето за обновяване (не помня точно как беше озаглавено на английски в момента) под екрана с изображението на операциите. Би трябвало да ти постави кръста на координатите в долен ляв ъгъл, което е прието за начало на координатната система.
2. Ако кодът е повече от 500 линии и програмата е в демо режим, няма да изпълни следващите. Само първите 500. По-вероятно Г-кодът да не е генериран за Мах3 и затова да не показва вярно.
ijebdk - напреднал
Благодаря, пробвам да въведа стойности на координатите ръчно, но не се получава. Да не би да има някакви настройки които съм пропуснал. Центрирам, като пускам софтуера да върти без да са включени моторите до достигане на началната точка. След това пускам моторите да въртят и да се обработва детайла. Мисълта ми е това въртене на моторите от мястото, /където е запаметено последно/ и началната точка на новия чертеж дали не може да се измести само с кликване в Mach3. То нали бутона "координати на машината" е с две опции за координати. Едните ги нулирам, но другите не мога да ги нулирам. Упс май сега ми се изясни, може би идеята е, като се направи това центриране, което аз правя и след това да се нулират вторите координати и вече се работи с тях.
MrMurdjo - майстор
Вторите са машинните, реални координати, ако имаш крайни изключватели на осите. При наличие на такива с бутона Ref All Home, Мах3 придвижва всички оси на начално положение и нулира координатите (може да се зададе и друга стойност, която да установи, но това засега е извън темата). От там насетне си води счетоводство за реалните координати (машинните) и ако получи команда за ход, която според него ще излезе извън рамките, не го прави.
С машинните координати не се работи. Бутонът не трябва да е активен. Работи се с другите, които могат да са относителни. Т.е. нулата да не е там, където е хардуерната.
Това, което правиш със спрени мотори, не е редно. Само лъжеш системата. Достатъчно е да цъкнеш с мишката на бутончето в ляво от прозореца с координатите на дадена ос и те ще се нулират. Ако нулираш машинните, тяхната стойност се прехвърля в работните, поради начина на работа, който обясних за да знае къде реално се намира в работното поле.
Аз нормално процедирам така - задал съм начало долен ляв ъгъл. Слагам заготовката. Вземам височината до нея. Местя инструмента в долния ляв ъгъл. Когато е планирана обрезка, става и на око. Точката, сочена от оста на инструмента е текущата координата. Нулирам в това положение Х и У, З вече е зададено и пускам да работи.
ijebdk - напреднал
Благодаря! Значи като цъкна в ляво от стойността на координатите те се нулират текущите, машинните си стоят. Обаче като заредя чертеж той е на разстояние 300-400 мм от началото на координатната система, и това става произволно не знам как се центрира. Машината ми е с малък ход 250/300 мм. /В настройките съм дал 500/500мм, че ми режеше част от чертежа но явно е от софтуера след рестарт се пооправяше/. Затова изключвам моторите и пускам софтуера да измине пътя до началната точка на чертежа, и след това центрирам "на око" и пускам вече и моторите да въртят. Крайни изключватели имам единия по ос Х не сработи и го счупих. Вчера пък по ос У сработи /има какво да дооправям/. Та мисълта ми е при зареждането на чертежа няма ли някакъв начин за центриране, защо ми го слага в противоположния край към края на координатите. G кода го правя с CamBam демоверсията и не съм очарован от възможностите на програмата, и там не мога да центрирам нещата слага си ги произволно където си иска. Може би от там идва проблема с центрирането.
MrMurdjo - майстор
А, проблемът ти вероятно идва от работата с САМ програмата - там вероятно не си сложил проекта в началота на координатите, а някъде в страни от тях и съответно тя ти генерира отмествания далеч от координатното начало.

Пробвай следното - зареди файла в Мах3. Нулирай Х и У. Опресни изображението с бутончето за презареждане на екрана. Ако отново ти е далеч в страни, значи е горното.
Евентуално заобикаляне на проблема би било, ако съобразиш колкото ти е отместването, да въведеш ръчно отрицателни координати в Мах3 така, че нулата им да е при началото на работното поле.
ijebdk - напреднал
Благодаря! Къде мога да въведа ръчните координати в менюто където са стойностите за крайните изключватели в долната таблица ли? Където е G28 home location coordinates?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: