• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Gnus - специалист
Здравейте,
За домашно имам да положа гипсова шпакловка на една арка вкъщи, но тъй като се уча в движение, напредвам бавно и на места импровизирам. Целта е мястото да стане гладко, за да се положи латекс. Засега карам на проба - грешка и възникват въпроси.
Материалът е гипсова шпакловка на Боро, ако това има значение.
1. Слагам гипс във водата и бъркам, докато престане да има рядък "сос", а всичко стане на еднородна каша. Но на моменти май ми трябва по-рядък или по-гъст разтвор. Как мога да регулирам гъстотата?
2. Независимо дали нанасям с шпаклата или с маламашката, в един момент се появяват "коловози" - отнякъде загребвам камъчета ли или гипсът съхне на ядки, не знам. Аз се боря като често чистя инструмента или като нанеса едно грубо количество гипс и изчакам да се сгъсти и тогава натискам/заглаждам и коловозите почти ги няма. Вие как ще ме посъветвате да се боря с тях?
VLADO66 - майстор
Явно ти е гъстичко и не си го разбъркал добре-затова има дерюги.Съветвам те като минеш грубото да си купиш колоркит и с него да финосаш.После може да го шкуриш с 120-150.Ама ти си се хванал да се учиш направо от висшия пилотаж на шпакловката.Да не питаш после и за кръгли колони :-D
bigdragon - майстор
Друга причина може да е силно хигроскопичната основа и веднага след нанасянето, влагата отива в основата и шпакловката остава гъста. Отстранява се с предварително грундиране...

Успех в начинанието.

ПП Вероятно спазваш отвореното време за работа с разтвора...
Gnus - специалист
Днес пробвах пак, като спазих някои от вашите съвети. Убедих се, че мога да постигна каквато си искам гъстота, като разбърквам повече (доста повече, отколкото в началото).
Направих рядък разтвор, като гъста боза, и той много добре и гладко се нанасяше. Все пак грундът беше пак гипс, но сега успях доста да напредна със заглаждането.
И тук влезе в сила поговорката "Икономията е майка на мизерията". Когато остане малко в купичката, започва да се нарушава хомогенността и пак се получават неравности.
VLADO66 - майстор
Знaчи зaпочвaш дa усeщaш кaкво количeство можeш дa нaнeсeш с eднa дозa и момeнтa когaто мaтeриaлa нe стaвa зa нaнaсянe и трябвa дa сe изхвърли.
bigdragon - майстор
Gnus написа:
...Когато остане малко в купичката, започва да се нарушава хомогенността и пак се получават неравности.
Точно това се нарича отворено време за работа, то зависи от вида на пластификатора в разтвора и особено силно от околната температура, а много малко зависи от количеството в купичката :)
EDI - майстор
Дали не се лъжа, но имам чувството, че не бъркаш с машинно, а на ръка.Затова остават бучки в разтвора ти.
Gnus - специалист
Точно така, на ръка бъркам.
EDI - майстор
Купи си едно кошче и една бъркалка, слагай на дрелката и бъркай машинно, ще видиш разликата.
jekasus - майстор
Вземи си от този вид Изображение
че с такиваИзображение пак ще е проблемно
  • 1
  • 2

Тема "Пишман гипсаджия моли за съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: