• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
Намерих едно полезно линкче за тези, които смятат да инсталират слънчеви системи:

http://suncalc.net/#/42.6965,23.326,9/2012.04.15/20:02
svetliopi44 - Чирак...
Супер, това става за грубо следене тип направи сам...
Гледах блока на майка ми, и изток и запад имат чудесен ориентир спрямо други сгради и детаили наблизо.
Предполагам с някакъв прост контролер и мотор може да се постигне нещо задоволително на ниски пари.
svetliopi44 - Чирак...
Един позиционер + един приемник Дриимбокс и те ти следене на слънцето .
Всичко около 130лв. Позиционера помни до 60 позиции. При 10 часа слънцегреене имаме по 6 позиции на час, което мисля е прекалено достатъчно за насочване към слънцето.Или на всеки 10мин ще гоним слънцето. Мотора и стоиката ще са от САТ чиния с голям диаметър като последната ще се подсили.Мисля че идеята си я бива.
BanoTheWolf - специалист
Не знам дали съм по темата, ама да споделя спомените по География :-D
за едно денонощие са 360градуса -> 360/24ч.=15градуса т.е. за един час се изминават 15градуса, от което следва че за всеки 4мин се изминава по 1 градус (1ч. е 60мин/15градуса=4) и така от изток на запад слънцето изгравя и залязва :)
svetliopi44 - Чирак...
Може и да си прав, не ми се влиза в детаили ... ама тоя панел няма да стреля по слънцето бе човек... номера е да го въртиш за малко пари ,отколкото да седи само на юг.
BanoTheWolf - специалист
е да де, аз нали написах, че не знам дали съм по темата, ама да си припомня "географията" :respekt:
Andri01 - майстор
svetliopi44 написа:
Един позиционер + един приемник Дриимбокс и те ти следене на слънцето .
Всичко около 130лв. Позиционера помни до 60 позиции. При 10 часа слънцегреене имаме по 6 позиции на час, което мисля е прекалено достатъчно за насочване към слънцето.Или на всеки 10мин ще гоним слънцето. Мотора и стоиката ще са от САТ чиния с голям диаметър като последната ще се подсили.Мисля че идеята си я бива.
Дай моля те повече инфо за позиционер,контролера и евентуално от къде могат да се вземат?
svetliopi44 - Чирак...
Значе трябват ни един обикновен позиционер за SAT TV , един приемник Дрийм бокс който да има опция за запис на предаване... приемника се настройва по часове все едно ще записва някакво предаване ... ние предварително си настройваме позиционера (опитно) и си записваме позициите ....после просто програмираме приемника кога да подаде сигнал на позиционера и на каква позиция да отиде... позиционер може да се намери за 30лв. приемник с тази функция около 100лв.
kabel96 - специалист
Забравяш да му кажеш че и сателитна антена ще му трябва за да си сверява приемника часовника. :axe: :axe: .Като не сте на ясно не подвеждайте хората.Нови са под 100 лева а и има втора употреба за по 20-30 с изгорели лан карти а и най важното ВСЕКИ един приемник с таймер ще му свърши работа.
  • 1
  • 2

Тема "Карта на слънцегреенето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: