• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Най-добре там да си остане нула.
Горе има колонка за отместване на началото спрямо позицията на задействане на съответния ключ. Координатите може и да са отрицателни стойности.
Много е трудно, без да имам визуална представа какво правиш и какво пускаш, да направя правилен извод.
Но ако нулираш на ръка (изключвателите не са абсолютни по приоритет, аз дълго време въобще нямах и в настройките имаше само кръстчета) и не ти влиза в полето, значи самият файл е крив. Ако поназнайваш Г-код, лесно може да видиш още в началото къде позиционира.
ijebdk - напреднал
Благодаря. Ми май е от софтуера проблема.
Пробвах да обера луфтовете във винта и гайката софтуерно, обаче изпусна траекторията много яко програмата. Аз въведох грешката 0,3 мм. То там всъщност някой пробвал ли е да бъзика нещата? Какви стойности се въвеждат, стъпки, грешката в мм? Има ли изпускане на стъпки, или не, ако се използва софтуерна корекция? При мен проблема е към 0,3мм главно по ос Х. А по ос Z ми се получава задълбаване с по-малко на всяка нова линия. Пробвах с рестарт на Mach3, имаше подобрение но, към края на програмата пак започна да задълбава по-мако на всеки контур. Мисля да направя програмата за всяка следваща линия с по-малка дълбочина. То това и за ос Z си го мисля, ама става сложен чертеж да се направи с компенсация, така че грешката да направи кривината на линията точна. Например ако е окръжност, да се свие или разтегли леко /със стойността на грешката/за да стане точна окръжност. Благодаря.
velsi - Почетен майстор
Най-добре си оправи механиката вместо да си губиш времето с това компенсиране. Дори и да успееш да направиш програмата както искаш, нищо не ти гарантира, че машината ще я отработи точно както ти си представяш и няма да се насложат още по-големи грешки.
MrMurdjo - майстор
Човек трябва да има базова представа кое как работи за да може да анализира поведението във всеки конкретен случай. Не го приемайте като високомерност, но понякога се дразня, когато някой само пита, но не си даде малко зор да попрочете това-онова и после да поразсъждава.
bisermonov - специалист
Не мога да давам акъл на никого защото и аз нямам много от години следя форума и с интерес го чета, и какво съм забелязал по време на изработката всеки който е решил да си направи CNC гледа от тук да си спести от там да си спести компромис тук там и накрая казвал съм всички компромиси се отразяват негативно на детайла. И очаквате Mach да оправи всичко за моите две оси струг ползвам Mach3 само като изпълнител на пост процеса с друга програма специално за 2 оси си правя G кода там си правя настройките от къде да започне, какви скорости да е бързия ход с каква скорост да влезне ножа в детайла брои пасове фини груби разстояния между тях, къде да си заложиш заготовката може да си я изместиш на ляво на дясно още куп настройки, размери на ножове много много ностройки. Направил съм стотици G кодове и Mach3 ги изпълнява без проблем ама никакъв да чукна на дърво. Но съм я научил програмата на изуст . SolidWorks е невероятна програма може да начертаеш и това което не може си го представиш има много програми който отварят чертежи на SolidWorks и правят пост процеса например VisoalMILL 2012 най-новата версия аз съм правил G код с по стара версия и Mach3 го изпълнява безупречно самата програма има невероятни екстри и нямаш проблем.
ijebdk - напреднал
Здравейте, благодаря за съветите. Днес пробвах със стойност 10 мм за обирането на обратния ход получи се доста интересен детайл. Рестартирах и въведох отново 0 мм. После направих окръжността от две половини изместени с 0,3мм и определено стана доста по добре от преди това. От въвеждане на стойност за обиране на обратния ход май се отказвам.
MrMurdjo - майстор
bisermonov
Напълно съм съгласен. Програми много, и всички могат да правят почти едно и също. Но не го правят сами. Хваща се една и се изгризва с кориците. Като се заучат основните принципи, всяка следваща се усвоява по-лесно.
Аз например за моята си работа в началните години буквално съдрах, разпаднаха се от употреба, ръководствата за Фотошоп и Корел. С Корел съм започнал от версия 2. Вчера без да искам открих нов шорткът, който обръща екрана на 180 градуса :)
С КАД програми нямам голям опит и ми е малко тегаво, защото знам какво искам да направя, но менютата, инструментите и бързите комбинации са други. Но полека-лека се свиква. Не мога да кажа и че съм усвоил Г-кода, но дребни корекции вече си правя, ако ми потрябва. Така човек задълбочава и разбирането за машините, как те се управляват, предимства или недостатъци на един или друг метод.
Машината без човешкия мозък наблизо, продължава да си е куп мъртво желязо. Дори и да е за собствено удоволствие, инвестирайте в себе си знания. Това поне е почти без пари.
bdimov - специалист
Здравейте колеги.
Някой може ли да даде съвет откъде да намеря CamBam ( без Бета версия, защото при мен прави много номера ) в пакет с лиценз код, крак , или каквото е необходимо за инсталирането и. Търсих разбира се в нет-а но Английския не ми е силната страна и нещо немога да се оправя.

П.С. Иначе машинката е подкарах преди 1-2 дни. Изкопах с нея няколко кръгчета и букви и засега съммного доволен от резултата. Дано и занапред да е така, защото тепърва ще откривам и разбирам възможностите и. :supz:
MrMurdjo - майстор
Няма да намериш никъде. Просто защото тя самата е в процес на разработка и е само бета версии.
Аз все още ползвам демо версията, като много скъпернически използвам дадените 40 броя стартирания. При първа възможност ще си купя лиценз. Като бивш програмист, направо ми е съвестно, че не мога да отделя тези пари и да подпомогна и възнаградя труда на разработчика Анди Пейн.
bdimov - специалист
Ами дано се стигне до момента с не-бета версийте. Пък тогава ще се мисли за купуване на лиценз, защото много ми допадна тази програмка. Да споделя малко скромен опит във въпросните 40 отваряния :)
Аз правя кодовете на лаптоп.Батерията му в работен режим ( след 3 години експлоатация ) държи 2,5-3 часа, а на стенд-бай малко над две денонощия. Та цаката е че съм стартирал програмата и не я затварям :lol: Тъй като лап-а е постоянно с мен, а аз принципно не го гася никога ( изключвам моментите, когато обстоятелствата са такива че немога да го сложа на зарядно и от тотално изтощение на батерията се самозиключи ) си го оставям на стенд-бай и така програмата ми е постоянно отворена. В предвид ползването на този комп от мен може да се окаже че с тези 40 стартирания ще откарам поне 1 година. Пък после преинстал на Win-а и така.... :-D :lol:

Да ви питам нещо друго колеги. Откакто съм пуснал машинката ( 2-3 дни ) не бях рязял/гравирал надпис. Правех за пробите само геометрични фигури. Оказа се днес в един момент че като пуснах един надпис всичко върви добре, обаче огледално :? ( това нямаше как да го забележа при работа с изряване на кръгчета, квадратчета и т.н. , а и все пак "прохождам" ). Някакви идеи?! Днес вече беше много късно но утре мисля да завъря кабелите на Х и Y ( тези които са за посоката ). Другите за стъпката поне така мисля де но май няма значение как са.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: