Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoradko - специалист
Ако ги имаш материалите и мостра, която да копираш 1:1 си заслужава да се занимаваш, но ако се набуташ и не се получи !? Е от Надин ще ти върнат част от разходите. Успех.
pansim - майстор
Mega написа:
... Разбира се, че не е пълноценен, но за домашни нужди е супер. Пробвах го няколко пъти и се представя супер. Разбира се няма пълните настройки на профи машините, но като се наложи е екстра.
За аргона ли говорим? Ако да, то много бих искал да видя какво е заварявано с него и естествено снимки от близо на заваръчния шев.
Mega - специалист
Ами аз тествах на парчета от остатъци. Ще взема пак бутилката от един приятел и ще заваря и снимам на няколко вида метал.
iva6ki - специалист
Колегата пуснал темата май първо трябваше да пише
за парите които е готов да отдели и най-вече за какво
ще го ползва че много го засилихте :lol:
torbalan - Дървен философ
По времето на РСО (развито социалистическо общество) баща ми е навивал не един електрожен...

Има един, който му е останал... Работи, но е прекалено силен. Уж му се регулира тока, но пак е силен :)

Отделно, че тежи адски много. Навиван е на статор от електромотор...
Найденов - специалист
Човек вземе, та попита как да си направи нещо в духа на форума ("Направи сам" :roll: ) и току завалят експертни съвети.
Колегата ( ако не ви харесва да е думичката "колега", да я заменим със "съфорумеца") пита за схема и методика, а не за варианти откъде и какво да си купи.
Щом като е решил да се опита и не получи от тук информация- най- вероятно ще потърси и намери такава от другаде и пак ще се пробва да изработи необходимото му устройство. Вярно, трудно и опасно е, но това си остава негова отговорност. А ако някой, който знае и може, помогне с нужните съвети може би няма да е толкова опасно.
Аз, например си мислех, че трансформаторният електрожен е сложно и трудно изпълнимо от аматьор устройство, но без всякакъв опит, използвайки една статия изработих вече три добре работещи електрожена с изправител и регулиране.
П. П. В един руски форум прочетох това: " Ако не знаеш- не се опитвай! Но ако не се опиташ- няма да се научиш"
evil - специалист
Спомням си че в казармата /преди доста години/ един старшина ни накара по негови указания да му направим един електрожен който си работеше доста добре.Магнитопровода беше от понижаващите трансформатори които се ползват за временно осветление на строителен обект , май и първичната ползвахме.Вторичната беше от обелени жила от гумирани кабели увити в ивици от чаршафи и това цялото нещо седя около седмица в една бака с безир.За съжаление не помня никакви параметри като брой навивки , сечение и тем подобни.
moimoimoi - майстор
Найденов написа:
Човек вземе, та попита как да си направи нещо в духа на форума ("Направи сам" :roll: ) и току завалят експертни съвети.
Колегата ( ако не ви харесва да е думичката "колега", да я заменим със "съфорумеца") пита за схема и методика, а не за варианти откъде и какво да си купи.
Щом като е решил да се опита и не получи от тук информация- най- вероятно ще потърси и намери такава от другаде и пак ще се пробва да изработи необходимото му устройство. Вярно, трудно и опасно е, но това си остава негова отговорност. А ако някой, който знае и може, помогне с нужните съвети може би няма да е толкова опасно.
Аз, например си мислех, че трансформаторният електрожен е сложно и трудно изпълнимо от аматьор устройство, но без всякакъв опит, използвайки една статия изработих вече три добре работещи електрожена с изправител и регулиране.
П. П. В един руски форум прочетох това: " Ако не знаеш- не се опитвай! Но ако не се опиташ- няма да се научиш"
форума е "направи сам" но не и"самоубии се сам",да се опитваш да правиш нещо за което нямаш никакви познания е опасно,и безотговорно,както и да искаш съвети от съфорумци
едва ли някой да се върже да вземе да обеснява как се прави с подробности-то си е цяла наука
аз ако попитам как да си направя лаптоп/таблет или самолет,дали има разлика от въпроса на питащия
още повече че една кра-кра втора употреба има и за 200 лева
едва ли самоделката ще е по евтина и най малкото ще е технически и здравословно безопасна

пп:и да не кажете че спамя ще го кажа набързо
класическия електрожен има две намотки първична за 220 и вторична за ток 100-200ампера и ключ за степени
трябва ти меден проводник/шина,магнитопровод,макари,ключ и кутия.......я то елементарно..............отивам да си сглобЯ един преди лягане :lol:
Найденов - специалист
moimoimoi написа:
...отивам да си сглобЯ един преди лягане :lol:
:)

Що бе, аз първия го сглобявах основно преди лягане... ама ми отне почти половин година :-D.
А изправителната група ми струваше около 100тина лева :?. Добре, че имах на разположение подходящ траф, който да пренавия и текстолитче за кутията :-D

Тема "самоделен електрожен съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: