• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Колеги искам да попитам за малко помощ и съветчета евентуално. :)

Някой разглобявал ли е някога и има ли си идея как се разглобява оптиката с лещите на проекторите. Става дума за оптиката със лещите след dlp чипа, респективно след LCD панелите, фокусиращата оптика на проекторите.
Одавна бях забелязъл на моя, че вътре има прах по лещите, как е успяла тази прах да влезне в тази уж херметича система си нямам и на идея.
Отварял съм няколко пъти проектора, но ме е дострашавало да разглобявам оптиката, че там са едни финни болченца, едни пластинки едни улейчета, ужас направо:( Няма ли някакъв чалъм да се извадят лещите без да се разфасова всичко до последно, например ако са на някакви скрити щипки??

Ето и снимки на оптиката, искам да разглобя крайния оптичен тунел с голямите лещи :partyman:
Прикачен файл:
DSC00329.JPG
Прикачен файл:
DSC00328.JPG
Прикачен файл:
DSC00327.JPG
iocaka - помощник
Колега, моя като го разглобявах му отворих и оптиката. При мен бяха 3 малки болченца от задната страна на оптиката с което се свали първата лупа, следващите излезнаха като завъртях пръстените за настройка на фокусното разстояние, поне при моя (LCD) не беше чак толкова сложно, изчистих ги и ги върнах на мястото им без проблем.
iocaka - помощник
А да ви запитам аз, ако си взема фенер 1600lumen като на колегата дали ще се съчетае добре с драйверите които се слагат на диодите, че с фенера ми се струва по-удобно отколкото леда, защото ще се фокусира по-лесно и няма да се чудя как да слагам охлаждания и лещи. Отказах се вече да си играя с халогена след като днес умъртвих второ захранване и нещо не ми се експериментира още :D . Видях, че в ибей тези фенери вече вървят на цени от 25-30 лева, а драйверите за диодите са по около 10 , та цената вече ми се вижда добра, ако някой има идея дали това може да стане да взема да ги поръчвам и дори ще мога да им намеря място в проектора ми се стува, че много се проточи работата :mrgreen:
brad4edat - специалист
Имаш ли снимка на която се вижда твоята оптика ?:)

Ами драйвера на диода се подбира според максималната А характеристиката на диода. Трябва да може драйвера да отдава максимума посочен захранващ ТОК на диода, мисля че не е хубаво да е в повече, но тук не съмдостатачно наясно.
1600lm мисля че е малко, има 1800, 3200lm диоди със светеща матрица 1х1см. Мисля че този 1х1см е добре за LCD, но прецени добре, че може да се наложи и леща да сложиш.

Абе огледай снимки на диодите в нета с колко широки матрици са и прецени внимателно според оптичния ти вход :)

Късмет :wink:
Kalistobg - специалист
леда трябва да е точков иначе лошо се концентрира успех.... :partyman:
naasko - специалист
Здравейте следа с голям интерес тази тема и днеска си купих винил от типа триплекс. Дилемата е от коя страна го ползвате вия едната е релефна а другата по гланцирана. И също така имате ли идея как мога да реша проблема с навиването на руло за да не го демонтирам от стената
brad4edat - специалист
Ами за страната на използване можеш да пишеш лс. на колегите дето бяха купили и те, 4-5 страници по-назад в тази тема. Може и самия ти да си прецениш като си поиграеш с няколко по цветни и шарени снимки пуснати с проектора,и като обръщаш винила да си прецениш кога е най-добра картината.

Лично аз за навиването бих го направил с ел. моторче с редукторче от кола. Отиваш в авто моргите и си намираш, пълно е с такива моторчета с редукторчета закрепени за тях. После прикрепваш към моторчето някаква плексигласова или пласмасова пръчка която да е достатачно дълга и в другия и краи се слага най-проста и обикновенна опора с лагерче и крачета за 2 винтчета за стената. Но за да не е "цигания" ще трабва да измислиш и някакви похлупаци-кутиики. Няма нищо сложно, но си е играчка :)

Казвам електрическо, понеже едва ли ще ти е приятно всеки път да се катериш по стените и тавана да събираш и развиваш ролката :partyman:
brad4edat - специалист
Ето снимки на оптиката на HP vp6111 DLP.
Няма да описвам как и кои винтчета се развиват за да се извадят лещите, елементарно е, просто трябва вимание, усет, 1-2 добри отверки и една пинсета.
През каналчетата в които лагеруват винтчетата на лещите се мушка прах и полепва по лещите. Малко е недомислица това, ама какво да се прави :?

ЛЕЩИТЕ СЕ МИЯ С ЧИСТ СПИРТ и се забърсват с кърпичка за очила!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Kalistobg - специалист
Продавам проектора на авера който направих с халоген спот лампа 50вата 12волта
за 100лв наложен купувача поема транспорта /около 10лв/
800х600 нативна резолюция Sanyo PLC-SU20E е модела
трябва му захранващ кабел ,VGA кабел и захранване 12волта за лампата /спот лампата може да се смени с 220волтова и няма да има нужда от траф а ще се върже направо към 220в/
с текущата лампа изкарва 50-60 инча на тъмно
може да се смени с ксенон или ЛЕД и ще вади по-ярка картина и повече инчове имам рефлектора от оригиналната лампа мога да дам и него за ксенона

не е тъмно в стаята което показва че на тъмно има потенциал за по-големи инчове
от ляво леко червенее от дясно леко синее но не е проблем когато се гледат филми
ако се смени подсветката и се настрои както трябва би трябвало да няма проблем
направена му е профилактика за прах по дисплеите и лупите до които имах достъп оптиката отпреде е чиста
и няма нужда от профилактика :-D

Прикачен файл

DSCN0560.JPG

Прикачен файл

DSCN0559.JPG

Прикачен файл

DSCN0558.JPG

Прикачен файл

DSCN0557.JPG
Kalistobg - специалист
все още продавам Леда с захранване и оптика
продават се и по отделно
50лв за оптиката
150 за светодиода с захранването /~150вата/ и това което е останало от проектора +дистанционно

Прикачен файл

DSCN0561.JPG
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: