Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Методи - специалист
Пускам темата, като предизвикателство към можещите и знаещите във форума.
Има камини с въздушна риза, та снощи си помислих, дали не може да се измайстори котел с въздушна риза.
Идеята ми изникна от филмчета в мрежата, в които се даваха идеи как да си изработим парно от варели. Зная, че за някои може да е налудничаво, но ако се монтират водосъдържатели от бойлер, покрай които да преминават изгорелите газове и по този начин въздуха в тях да се загрява и с помощта на вентилатор да се отвежда към помещенията.
Ако смогна ще направя чертеж на идета и ще кача файловете.
Чакам вашите мнения.

Ако някой знае как се смята въздушна риза ще бъда много благодарен да изпрати формулите за изчисление.
VLADO66 - майстор
Не е невъзможно да се направи ,но някак ми се губи идеята.При камините се гледа живия огън и това е идеята,отнасянето на топлината е вторична задача.Водата като топлоносител е по-ефективна от въздуха,а в случая с котел мисля че разходите за изграждане и експлоатация при въздух и вода са съизмерими.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ерато имат такъв на базата на Пелетерм, ама той е за големи халета - топловъздушен апарат се води. За жилище трудно се организира мрежа от въздуховоди.
Методи - специалист
Съгласен съм и с двама ви.
По отношение на живия огън и за мрежата от въздуховоди.
Аз обаче имам мазе почти под цялата къща и точно защото е много трудно прекарването на въздуховодите през съществуващите вече стени (къртене до несвяст и ядове) та затова си помислих, че това е по-лесния вариант.
По отношение на локалното парно разсъжденията ми ще са на лаик в тази област.
Вярно е, че въздуха изстива по-бързо от водата, но ефективността на системата може би ще дойде от това, че се затопля директно агента (въздуха), докато при парното с вода имаме затопляне на междинен топлоносител и после на въздуха в помещението.
В англоезични сайтове разглеждах схеми на изграждане на система с подгряване на въздух, като котела е разположен в мазето.
Моята идея е да се поставят два балона един над друг, които да бъдат обтичани от изгорелите газове при горенето, като между директния огън и единия балон се постави дефлектор, който да препятства директното съприкосновение на пламъка с първия балон (с цел намаляване на риска от прегаряне на балона, т.е. и с цел безопасност).
Големия въпрос за мен е какъв трябва да бъде обема на балоните спрямо обема на жилището.
Ако успея да открия информация по въпроса ще я побликувам.

Може би разходите за изграждането на системите са съизмерими, но остава въпроса по отношение на всички съпътстващи притеснения относно - конденз в котела, повишаване на температурата над допустимата поради отказ на автоматика, замръзване на водата в системата и др.
VLADO66 - майстор
Трябва да помислиш и за сериозната изолация на отоплителната система в противен случай ще отопляваш както казваш едно огромно мазе под цялата къща :wink:
Christo - майстор
Да кажем, че си решил проблема с топленето на въздуха, което само по себе си, си е задачка. Ами трябва да организираш вземането на въздуха от стаите, да го филтрираш, пречистваш, обезмирисяваш, караш го в мазето, топлиш го и го връщаш по стаите. Иначе или готвим на терасата, или цялата къща мирише на заводски стол. По ширмовете, за над готварска печка слагат някакви въгленови филтри. Ама не знам колко са ефективни. На теб ще ти трябва нещо по-професионално. Освен това, филтърът има живот, след което следва подмяна. Въздуховодите трябва да са достатъчно големи, както и турбините ниско оборотни, за да не е високо нивото на шума. За всяко помещение трябва да има отделна турбина или пък някаква клапа във въздуховода за да може да се регулира количеството подаван въздух и от там температурата. Да не излезе цялата работа накрая по-скъпа от тръбите с помпите и радиаторите.
piron45 - майстор
Методи написа:
Пускам темата, като предизвикателство към можещите и знаещите във форума.
Има камини с въздушна риза, та снощи си помислих, дали не може да се измайстори котел с въздушна риза.
Идеята ми изникна от филмчета в мрежата, в които се даваха идеи как да си изработим парно от варели. Зная, че за някои може да е налудничаво, но ако се монтират водосъдържатели от бойлер, покрай които да преминават изгорелите газове и по този начин въздуха в тях да се загрява и с помощта на вентилатор да се отвежда към помещенията.
Ако смогна ще направя чертеж на идета и ще кача файловете.
Чакам вашите мнения.

Ако някой знае как се смята въздушна риза ще бъда много благодарен да изпрати формулите за изчисление.
Такова нещо съм виждал направено преди повече от 30г. Системата представляваше котел специално изработен с двоен кожух. В междината имаше заварени планки под различни ъгли, за да може въздуха да има повече допирателна площ с нагорещения метал. В долния край имаше отвор с вентилатор за входящия въздух , а горе отвор ф110 за топлия въздух. Котела беше монтиран в мазето на триетажна къща, като до всяка стая имаше въздуховод / тръба/ с решетка накрая за фасон.решетките бяха близо до пода в стаите. Котела беше на дърва и въглища и човека си беше доволен от отоплението. Имаше по три стаи на етаж, а мазето му се топлеше от самия котел/ макар че беше измазан отвън с огнеупорна глина и шамот/

Тема "котел с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: