Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте колеги,

трябва да направя изолация на тавана, тъй като дойде момента да го направя обитаем.
бях пуснал тема преди време, но нещо се разводни и не стигнах до яснота.

тавана е с битумни керамиди, гредите са 10х12см.
удачно ли е да сложи от рехавата вата 2 слоя по 5см, дали ще е достатъчно ?
трябва ли да се сложи някакво фолио върху ватата преди да се затворят гредите?
дайте съвет как да се направи най ефективно с най-малко средства :wink:

благодаря предварително
torbalan - Дървен философ
Аз сложих около 25 см. вата върху гипсокартона на тавана в къщи и съм доволен от резултата.
Стените от вън са с 5 см. от плътната вата (на плочи дето е), а от вътре с 10 см. от рехавата.
Фолия на тавана не съм слагал никакви.

Ватата в момента е доста евтина, така че не виждам никакъв смисъл да я пестиш. Колкото повече вата сега, толкова по-малко стотинки за отопление през зимите :)
PIP - майстор
И аз току що правих подобно упражнение и на скосения таван сложих 8см каменна вата с плътност 70кг/м2 понеже оставих 4-5см от ребрата да се виждат и нямах възможност за повече. На хоризонталния таван скрих гредитеи и ползвах 30см минерална вата. Където имаш място сложи колкото може повече минерална вата, където си ограничен в мястото колкото можеш повече каменна вата. Аз също не съм слагал пароизолация, по принцип се слага, но аз съзнателно я избягнах, времето ще покаже дали ще съжалявам или не. В твоя случай с битумни керемиди, ако ще се живее първо помисли да вентилираш тавана, ако не е.
Tsilkov - майстор
torbalan написа:
Ватата в момента е доста евтина, така че не виждам никакъв смисъл да я пестиш. Колкото повече вата сега, толкова по-малко стотинки за отопление през зимите :)
Именно - ватата е 60-100 лева на кубик.Спестяването от нейната дебелина си е чиста доза набутвация.
Иска си после към стаята и паронепропускливо фолио.То не трябва да бъде плътно и да не е надупчено!
VLADO66 - майстор
Иска си стаята после един климатик-каквато и изолация да направиш си е топло/личен опит/,битумните шнидли доста се нагряват.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Иска си стаята после един климатик
То ватата няма как да отмени нуждата от климатик :lol:
Spassow_lbg - специалист
имам 10-15листа стиреопор 10см дебелина, остана ми от външната изолация, него мога ли да го ползвам между гредите ?

някой дали може да каже къде да се намери вата най евтино в района на София ?
Горе долу към 90м2 ми трябват на 10см или 180м2 на 5см.
torbalan - Дървен философ
Вата по борсите - надали ще има балкан разлика в цената от една до друга борса...

Стиропора може да го ползваш, но имай предвид че мишоците ще му се зарадват :) докато във ватата не припарват...
EDI - майстор
Spassow_lbg, хвърли едно око тук, да видиш аз какви ги свърших на вилата, може да ти хареса някоя идея - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=23244 .
Tsilkov - майстор
torbalan написа:
Стиропора може да го ползваш, но имай предвид че мишоците ще му се зарадват :) докато във ватата не припарват...
:roll: Трябваше вчера да ти снимам колко боклук изчистих от една забравена вата в мазето.Имаше и стиропор и не го бяха пипнали.
Лошото на стиропора сложен на покрива е ,че като се подпали става страшноооооо.

Тема "Термоизолация обитаем таван-как и с какво?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: