Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
mumar - специалист
И аз бих се замислила върху последното мнение! :supz:
Не разбирам нищо от помпи- на село имаме една, която така и не върнахме към живот- засмукваше пясък за последно и градината ни стана пясъчник :-D
А сигурно има и значение кога през деня или нощта ще ги поливаш тези градини
manobg - специалист
E колко да е студена ? Нали като капе от дюзата ще се затопля от атмосферата и топлата почва. Аз няма да ги обливам директно с маркуч. При капковото се предполага, че температурата на една капка се вдига много по-бързо отколкото на 20 литра изсипани изведнъж.
маречков - специалист
Давай смело. Колко да е студена пък тая вода, нали от нея и ние пием, аз не съм се пресякъл още. Как си представяте че тая вода ще е студена докато стигне корена, дето почва на поне 20 см. Нали цял ден тая земя не се ходи по нея от жега, значи и водата ще се стопли доде стигне корена.
svetoslavoff - специалист
Здравей,
Дръвчетата не се поливат като зеленчука през няколко дена, така че в началото ако мястото позволява можеш да ги поливаш гравитачно в бразди на разстояние една от друга. Това за пречупване на водата от кладенеца важи пак само за зеленчука. От доста години дръвчетата си ги поливам направо от кладенеца (дълб 20м) и си раждат та се късат. За около 200 - 300лв можеш да си вземеш читава центробежна потопяема помпа.
Лек ден!
Делян - специалист
manobg написа:
E колко да е студена ? Нали като капе от дюзата ще се затопля от атмосферата и топлата почва. Аз няма да ги обливам директно с маркуч. При капковото се предполага, че температурата на една капка се вдига много по-бързо отколкото на 20 литра изсипани изведнъж.
Ти с по една капка ли ще ги поливаш тези дръвчета?! Капково, капково, но все пак трябват едно 20-30 литра на дръвче на поливка (че и нагоре), за да има ефект от поливането, а не само да подхранваш плевелите в горните 1-2-5 см. Хората са казали "капката камък пробива". Но все пак решението си е твое.

Това пише в един материал от вестник за напояването на овощни дръвчета:
Поливките са добри, когато почвата е овлажнена в целия коренообитаем пласт, т.е. на дълбочина в зависимост от нейния тип, до 1-1.5 м. Когато тя е навлажнена само на 25-30см дълбочина, напояването е недостатъчно. Температурата на водата, с която се полива, е от голямо значение и като най-подходяща се смята тази с температура над 18-20 градуса - тя най-добре се усвоява от корените....
... Грешно постъпват онези, които изливат по малко вода, но често. Тя не прониква дълбоко и по-голяма част от нея се изпарява, без да достига корените. При такива поливки само се втвърдява повърхностния почвен слой, водата не достига до нужната дълбочина, няма полза, а по-скоро има вреда. Преовлажнява се повърхностния слой, който спира газообмена и често млади фиданки загиват. Полива се обилно.
Колко да е студена пък тая вода, нали от нея и ние пием, аз не съм се пресякъл още.
Абе ти сигурно и бира пиеш, но не им наливаш на дръвчетата от нея, нали...
manobg - специалист
Комшията от 20 години полива 3 дк дървета само с кладенчова вода и си мисля, че и при мен ще стане работата. Въпроса е каква да е помпата.
manobg - специалист
Темата ми е малко стара, но по-добре е да вдигна нея отколкото да пиша нова.

Значи дойде момента на истината и трябва да взимам помпата. Спрял съм се на тази:

http://kol-bg.com/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0 ... wse-90.htm

И този пресостат:

http://www.kol-bg.com/index.php?show=br ... action=add

Моля ви за мнение дали ще ми върши работа помпата. Не разполагам с повече пари за по-мощна. Даже не знам дали от някъде не може да се намери по-евтин пресостат.
Krass - майстор
С тази помпа можеш да си измиеш очите само.Тя няма и половин литър в сек. дебит. Аз съм се спрял на това http://www.komertorg.com/?p=view_details&id=131 Имам 50 дръвчета заедно със сливите покрай оградата.За сега съм с ВИДА4, но в края на лятото нивото пада и ще я сменям.Поливам само с маркуч.
hidrazin - майстор
Помпата ще се ползва и за поливане на тревна площ с около 10-12 роторни разпръсквача. Тази система вече е изградена и очаква включване към кладенчовата вода
Ако си вземеш такава помпа забравяш за роторните разпръсквачи.Евентуално ще можеш да захранваш по два наведнъж, но с най-малките дюзи.И пак силно ме съмнява.
Какви роторни разпръсквачи си избрал и кой ти смята системата?На колко кръга е направена и как ще управляваш кръговете?
Насочи се към потопяемите помпи на VILO като колегата Krass. Имат и сервизно обслужване, което не е маловажно.
А тази помпа KAILO се произвежда в континенталната част на Китай, с адрес Shuicang 73, Zeguo, Wenling и лице за контакт Джеки Чан.
Ако не вярваш погледни тук: KAILO.
Цените на помпите от серията дето си избрал варират от 20 до 80 долара.Какво мислиш че ще получиш за тия пари?
:partyman:
manobg - специалист
Роторните са ми такива:

Входен отвор: ½” вътрешна резба NPT
Работен радиус: 5.1 - 9.0 м
Препоръчително работно налягане: 2 - 3.5 бара
Максимално работно налягане: 4.2 бара
Дебит: 2.8 - 12.5 л/мин
Ъгъл на водната струя: 25º

Говорих с човек от фирмата и ми каза, че мога да захраня поне 4 с тази помпа, но нещо започнах да се съмнявам. На 3 кръга са по 4 със електромагнитни вентили. В моемента поливам с чешмяна вода, а налягането на село не е много голямо.

Тема "Поливане на дръвчета от кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: