Мечтата на всяка домакиня
PolariS - специалист
Въпроса ми е свързан с ел. инсталацията в кухненски бокс. Това на снимката е стената на която ще е кухнята. Ще има гръб на кухнята. На единствения свободен контакт горе трябва да се свържат аспиратор, 2 осветителни тела (луминисцентни), два контакта. Как да стане? Не съм специалист, а майстора на кухнята каза, че не се занимава с ел. Бихте ли ми обяснили какъв кабел да ползвам, колко квадрата, как да свържа всичко необходимо, клеми и т.н. Много ще съм благодарен ако обясните като на непрофесионалист.

Прикачен файл

DSC03270.jpg
DSC03270.jpg (32.52 KиБ) Видяна 7620 пъти
Бола - специалист
Имаш ли проект на самата кухня? Така по-лесно ще се определи точното място на контактите,и евентуалното им преместване.
PolariS - специалист
Все още нямам проект.
vuikata - напреднал
ако инсталацията е остаряла като моята задалжително трябва да я смениш но ако е запазена трябва да издаржи на аспиратора и на 2крушки ако е остаряла се сменя по следният начин
1-изключваш тока махаш контакта
2-трябва ти кабел достатачно дълак трябва да видиш в кои от другите контакти е връската като откриеш там вързваш кабела за стария и от другия краи дърпаш и трябва да влезне след това пак си слагаш контактите и задалжително ги знуляваи това става като от 0-та прекараш кабелче до пластинките от страни това се прави за сигорност за да не те удре отечка от аспиратора
Бола - специалист
Ами кажи си размерите,ако искаш може да ти направим проект.И с какво като уреди (освен посоченото-п.машина ще има ли,уредите вградени ли са,и т.н)да се съобразим
PolariS - специалист
Имам майстор за кухнята, тези дни ще видя проекта.
Инсталацията е чисто нова. Единия контакт не работи, но не е от значение, защото със съседния идват от една и съща разклонителна кутийка. Интересува ме какво да правя с горния свободен контакт. Дължината на кабела ще го измисля. Въпроса е как от един контакт да разклоня за два контакта на гърба на кухнята, за две осветителни тела и аспиратор? На контактите ще се включват дребни домакински уреди - кафемашина, миксер и т.н.
Тани - модератор
След като консуматорите няма да са мощни , може да използваш отвора на работещия контакт за разклонителна кутия и от там да изведеш кабели до необходимите ти точки. На гръбчето на кухнята се правят отвори за контактите и се монтират конзолни кутии за гипскартон . Трябва да разкъртиш и стената зад тях обаче за да може да прилепне добре гръбчето после!

ПП
Това че единия контакт не работи още сега не ми харесва - открийте причината - най добре извикай друг електротехник!
qnass - специалист
Защо на мястото на еденичните контакти не сложиш двойни :?
PolariS - специалист
За да приключа темата - кухненската инсталация след преработка. Оказа се че кабела на неработещият контакт е бил прекъснат в мазилката, явно след удар с чук от нервен строителен работник, оправих го. Горе ляво - отклонение за абсорбатор, долу ляво - отклонение за ключ, който да спира кухненски бойлер от горе, в средата - отклонение за осветление за мивката. Единия контакт стана разклонителна кутия.

Прикачен файл

DSC03543.jpg
инсталация
DSC03543.jpg (83.1 KиБ) Видяна 6748 пъти
крум - специалист
Браво!
Неволята добре си е свършила работа!
После да не забравиш снимки на кухнята!

Тема "Кухненски бокс и ел. инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: