• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Gnus - специалист
Въпрос на навик е на каква операционна система работиш.
Ето обаче защо предпочитам линукс:

Линукс - Софтуерът да е разработен от хората, които го ползват. Мога да го ползвам свободно, без да се чувствам като престъпник или да ми бъркат в джоба. Мога да докладвам бъгове. Мога да се включа в разработката, ако реша.
Уиндоус - Софтуерът е разработен от монополист и съм длъжен да се нагаждам към него. Платен е - алтернативата е или да го купя, или да го открадна. Бъг репортът му е глас в пустиня.

Линукс - Напредналите страни въвеждат свободен софтуер в администрацията и в образованието.
Уиндоус - Администрацията (срещу мизерна почерпка, предполагам) брои милиони на една-единствена фирма за да позлва единствената платената алтернатива.

Линукс - Вече забравих какво е вирус, антивирус, рестарт, реинстал всеки месец, търсене на драйвери и кодеци.
Уиндоус - Не мога да бъда сигурен коя програма на кого "докладва" информация за мен.

Мога още да изброявам възможности за автоматизация, производителност, портативност, драйвери и поддръжка на хардуер и много други критерии, по които не може да става дума за сравнение.

Основното предимство на Уиндоус е, че създава работни места - не всеки може сам да си преинсталира, а и тези бъгове някой трябва да ги пачва :-D
torbalan - Дървен философ
едно нещо не ми е ясно - защо хора, които очевадно не познават и не ползват уиндоус, плюят така ентусиазирано по него...

като изключим това, че уиндоус е платен, май всичко останало са очевадни глупости...
sstefanov - майстор
Торбалане, от 1992 година си изкарвам прехраната с администриране и използване и на двете системи. А преди това съм ги използвал от Windows 3.0, DOS 3 и Slackware 2 (доколкто си спомням).
е, аз с компютри се разправям от ерата на Правец 82 и Правец 8М

Това прави ли моето мнение по-тежко от твоето?

Минал съм през всички операционни системи, които са били приложими за РС-тата

Разполагал съм с доста техника, върху която да си правя експерименти.

Бил съм администратор на мрежа с около 300 работни места и пет - шест сървъра, като освен мен имаше още 2 души, които да обслужваме тези компютри и не сме имали проблеми.

От друга страна бая съм патил от неграмотно инсталирани линукси, дето ми забиваха по три пъти на час... Но понеже бяха в "часна" фирма и там всичко трябваше да е аванта - еми налагаше се да ги търпим...
Това значи ли, че линукса е скапана система?

И с двете системи можеш да направиш така, че компютъра да не работи... И двете системи при грамотно инсталиране и ползване може да изкарат с години без да се налага преинсталиране, търсене на драйвери и т.н.

Няма нещо, което да може да свършиш с едната ОС, а с другата да не може да го свършиш...

Мисля, че фанатизма е излишен в подобни теми...
sstefanov - майстор
Няма смисъл да си ги мерим, ставаше въпрос конкретно за Windows, DOS и Linux.
torbalan написа:
Няма нещо, което да може да свършиш с едната ОС, а с другата да не може да го свършиш...
Въпросът е с какви усилия ще го направиш.

Основното нещо, което не можеш да направиш с Windows е че не можеш да го променяш!
Затова Линукс ми дава свобода да го нагаждам максимално за нуждите ми.
И в двата случая иска четене и разбиране...

Така от самосебе си, няма как да стане :)

За мен уиндоуса е по-лесен за администриране и по-ясен като логика... Усещам обаче, че за теб не е така :)
Gnus - специалист
torbalan написа:
едно нещо не ми е ясно - защо хора, които очевадно не познават и не ползват уиндоус, плюят така ентусиазирано по него...

като изключим това, че уиндоус е платен, май всичко останало са очевадни глупости...
Не мога да кажа, че не познавам уиндоус. Аз също съм с компютрите от правец 82 насам, пиша софтуер и за уин и за лин.
Признавам, че постът ми е емоционален, но всичко в него е вярно и проверимо. Много ми е интересно, кое ти се струва глупости? Чети, преди да обиждаш.
sstefanov написа:
......(май сестра му на Торбалан също използва въпросния лаптоп :) )
И следващия път и кажи паролата на root или каквото е там, че щях да ям бой защото не мога да и подкарам мобилния интернет :)
Gnus написа:
torbalan написа:

Не мога да кажа, че не познавам уиндоус. Аз също съм с компютрите от правец 82 насам, пиша софтуер и за уин и за лин.
Признавам, че постът ми е емоционален, но всичко в него е вярно и проверимо. Много ми е интересно, кое ти се струва глупости? Чети, преди да обиждаш.
Мисля, че достатъчно ясно го казах - всичко, с изключение на това, че уиндоуса е платен...

Сам казваш, че поста ти е емоционален, така че не се сърди за това че съм го определил като глупост...

Това с вируси, антивируси, драйвери преинсталиране и т.н. е откровенна глупост...
Моя личен компютър е купен преди повече от година и от тогава нито е ловил вируси, нито е преинсталиран, нито се е налагало да му търся драйвери и т.н.

Същото важи и за служебния ми компютър - откакто са ми го дали не е пипван... на него съм прост юзер без никакви права да инсталирам нили бутам каквото и да е...
ArturDent - Почти Безобиден
sstefanov написа:
Основното нещо, което не можеш да направиш с Windows е че не можеш да го променяш!
Затова Линукс ми дава свобода да го нагаждам максимално за нуждите ми.
Да ти пратя сорса за Win 2000?
Преди време изтече по нета и успях да го смъкна...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: