Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bulhomes2 - майстор
2 пъти сея трева напролет и двата пъти за 3-4 седмици стана за косене. Няколко дена преди саденето слагам МПК (май така се казваше тора) и го поливам да се размие в почвата.
muncho - специалист
hidrazin написа:
Хубава ти е станала тревата!
Само тази пръскачка не се вързва нещо.Не си ли заровил тръби с разпръсквачи?
:partyman:
Мислех да правя такива разпръсквачи... един приятел имаше 4 бр.Като ги пусне след 10 мин.единия се запуши.Оправя го,след 5 мин 2-я спре.От пясък ли кво... се запушваха.Правени са преди 4-5 год. Аз вадя водата с помпа набивана преди 35 години на 22метра.Ако трябва да я преработвам ,да слагам филтри и т.н. #-o ,не ми се мисли.Затова се отказах. Така с помпата нямам проблеми.Зора беше един път да изникне тревата.Пускам водата ,ако искам я пръскам ,ако искам я наливам с много вода.Никакви дертове.Говоря за по стара трева,която не съм сял аз,но я поддържам почти от поникването.Аз сега като я сеех 3-пъти напролет -не знам точно дали от смеските,дали от почвата ,но много бурен ,много нещо излизаше.Като засях на есен тревата -виждате резултата.
Последният път тази смеска използвах,от Метро:
Изображение
Изображение

Тревата която е на долната снимка ,на преден план ,е на 6 години :rolleyes: .В заден план под цъфналата вишна -разстоянието до сградата е с нова трева .Едва миналия август разбрах ,че старата трева е споменатата по горе марка Terra Dena.Съвсем случайно приятел на тъста ми си спомни за топката на кутията ,защото той е беше засял. Скоро след това аз и жена ми засяхме дръвчетата,които взехме големи по 15 см. ,без да имаме и най-малко понятие кое как ще изглежда или някаква подредба.И както обикновенно става-като не се гласиш много за нещо ,то става от 1-я път.Нямам никакво намерение да я подменям на 2-3 години.Вижда се ,че когато се поддържа-няма проблеми.
Изображение
hidrazin - майстор
Мислех да правя такива разпръсквачи... един приятел имаше 4 бр.Като ги пусне след 10 мин.единия се запуши.Оправя го,след 5 мин 2-я спре.От пясък ли кво... се запушваха.
Нали знаеш че това са пълни глупости?Един филтър с постоянен елемент струва 30-40 лева.И не знам каква куча марка си е взел твоя приятел.Истинските разпръсквачи имат в себе си филтър, който не позволява да се запушат, дори и този при помпата да пропусне нещо ! Само сметни колко време се пести и колко нерви.
Johny - майстор
Ей, това твое ли е? Страхотно изглежда! Браво!
bulhomes2 - майстор
Да ползвам темата да питам - досега косях на 2-3 седмици. Сега миналата събота косих и днес пак трябваше. Поне 4-6 см беше покарала. Да не си помисли някой, че съм рекламен на МПК-то, щото то беше поне преди 4 години...

Та, всяка седмица ли косите? Т'ва си е мъка...
hidrazin - майстор
В периода на активна вегитация се коси всяка седмица.при добро Поливане и наторяване може да се наложи и по-често.
Примерно на всеки пет дена или два пъти седмично.Това е рецептата за хубава трева.
Един тревен килим иска повече грижи и работа, отколкото примерно същата площ домати или чушки.
Градинар - специалист
hidrazin написа:
Един тревен килим иска повече грижи и работа, отколкото примерно същата площ домати или чушки.
Не ми вярват хората като им го кажа...
hidrazin - майстор
Няма значение дали вярват - който се хване на хорото ще го изпита сам.
manobg - специалист
muncho написа:
Това го постигнах след 3 години сеене ,раундъп и отново.
A да те питам като пръснеш раундъпа после какво правиш ? Ореш ли мястото и как махаш старите чимове ? На мен ми се вижда много трудоемко ако трябва на ръка да се прави. Моля те да обясниш цялата процедура по премахването на старата трева.
muncho - специалист
Аз миналата година бях описал подробно ... от кои марки треви и гр.центрове си изпатих,но модераторите решиха,че не е добре да се опиташ да предпазиш хората с опита си. :? Както и да е ...
1.Третираш в слънчево време с раундъп местото.Изчакваш5-7дни.Ако не изсъхне поне 2/3 от старите треволяци повтаряш отново.
2.Взимаш мотиката и започваш да "честриш" ,отсраняваш старата трева или бурени.Ако намериш механизирана играчка за тази опция си ОК.Аз около 700кв.м 3 години поред махах гадната трева с добрата стара мотика.Признавам, е... ми се м...а :mrgreen: Ако не беше тъщата ,нямаше да се справя.
3.Фрезоваш изчистеното място няколко пъти,като след второто фрезоване,когато почвата вече е разбита преди всяко следващо фрезоване пръскаш с препарат против мравки и други трудолюбиви гадини. Ако успееш да го направиш като гранична полоса е най-добре :)
4.Подравняваш добре,аз го направих с дълъг зидарски мастар.
5.Засяваш семената,ако искаш спазвай указанията от опаковката/почти всяка фирма има обяснение/,аз лично не ги спазих,сях както ми дойде.Дет се вика -да има :) .Хвърлям семена на около 1-1,5 ширина по цялата дължина на местото за затревяване и заравям с градинско гребло.
6.Хубаво валираш.
7.Докато тревата стане като т.н. набола брада ,поливаш с разпръсквач/и/ ,като мъгла.Местото да е влажно.Ако си в балкана и по често вали,трябва да внимаваш да не е "накиснеш"много,защото семената може да загният преди да покарат.Отначало може да е много рехава,това да не те притеснява .След 2-3 коситби ще се сгъсти.През началния период се моли да не се появи къртица или сляпо куче,че отиде труда на вятъра.Един път като се сгъсти ,кърт не препарва,защото не може да пробие коренището на тревната смеска/така поне са ми казвали специалисти/.Ако все пак се появи подобна гадина -спасението е само в карбида.Продават го в завод "Калцит " Асеновград.Където има следа от кърт разравяш да видиш тунела,слагаш една бучка карбид ,0,5 л вода и заравяш.Никакви електронни и други дивотии не вършат работа.Казвам го от личен опит.И приказки от типа-на 2-3 години трябва да се подновява не слушай.Тревата на 1/3 от нашия двор е на 6-7 години и се различава от новата само рано напролет,защото леко жълтее.След 2 поливки става като нова.На снимката в по горния пост .
8.Ако е засееш през есента/15-20 IX/,за което те съветвам,преди 1-то косене напролет задължително аерирай.С автоматичен аератор или с градинско гребло,както правя аз.Повтаряй това действие след това всяка есен и пролет.
Това е ! Успех. На бензиностанция тревна площ от 10 кв.метра лесно се поддържа.Номера е такава да е тревата на площ от близо декар. :wink:

Тема "Защо не никне тревната смеска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: