Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
Кво беше онова за българския форум?..
,,Задаваш въпрос и всички ти обясняват,колко си тъп"
И аз не знам какво е пресостат,но от името предполагам,че е ,,контрол на налягането".
О,просветлени,ще споделиш ли мъдроста си с нас непросветените?
:prayer:
Чаро - Акълия
hidrazin написа:
Ще ми обясните ли за какво ще служи този пресостат в тази поливна система?
Ами имаш ли някаква идея?Човека се е купил ротатори, електроклапани, капково ще слага на дръвчетата.
Защо ли му е този пресостат? :-D
Ако забеляза съм го насочил към флуидконтрол.Той пък за какво ли е?
:partyman:
Кво ви става по форумите тия дни( и не само)? Слънцето ли ви напече?
Питам, защото лично аз не виждам мястото му в инсталацията. Не съм на ти с поливните системи и ми е интересно.
С пресостат, без съд помпата ще щрака като реле за мигачи, ако не си настрой нещата както трябва- така мисля.

А за флуид контрола- ми като се набутвате с малоумни помпи, не само флуидконтрол ще ви трябва, а и пусково табло... :lol:
След това ще трябва и контролер за ххх лв да си купи...
:supz:
iivanov - майстор
Имам идея,която може и да осъществя това лято,щот ми писна да обикалям с маркуча.Имам едно место декар и 10 ара,от които 1/3 е с овошки/40бр с ягоди в/у найлон м/у тях/,а другото е зеленчукова градина.Та искам да направя капково,което се захранва от резервоар 1 тон по гравитачен път.Така водата ще се затопля/за зеленчуците/,а и ще мога да правя магии с разни препарати.Захранването на резервоара ще става от,,малоумна помпа",която помни моето детство,а контрола на нивото от някакъв поплавък.Дайте акъл,колко високо да е резервоара и какъв да е този поплавък.Абе направо давайте акъли.
hidrazin - майстор
С пресостат, без съд помпата ще щрака като реле за мигачи, ако не си настрой нещата както трябва- така мисля.
Няма да щрака и съд не и трябва.В този вариант без съд държи по-постоянно налягане на изхода.Няма го това намаляване и усилване
като при хидрофорите с балоните.Има само първоначален пад на налягането докато развърти помпата.После всичко е О.К.
След това ще трябва и контролер за ххх лв да си купи...
Ами щом си е купил ротатори и ел.калапани идеята е да се управляват от нещо и да се полива когато е правилно - нощно време.
Нали не си мислиш че идеята е да ставаш нощно време и да включваш и изключваш калапани? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
То тогава всичко е излишно - през деня спиш, нощем търчиш с маркуча и лейката.
А за флуид контрола- ми като се набутвате с малоумни помпи, не само флуидконтрол ще ви трябва, а и пусково табло... :lol:
На флуидконтрола не му трябва пусково табло.Всичко е в него.Кабела от помпата влиза в него и с друг отива в контакта.С него може да регулираш налягането на изключване на помпата макар фабрично да е настроен на 5 бара.Освен това пази помпата от работа на сухо.Ако в продължение на 10 секунди няма вода изключва помпата.Има и манометър отстрани за контрол на налягането, който може да си го монтираш отляво или отдясно.Както ти е удобно.
Та флуидконтрола е пресостат, пусково табло, защита от работа на сухо - всичко в едно. :lol: :lol: :lol:
За от един до три кръга не ти трябва контролер.Може да използваш от тия електронните домашни програматори.За повече е по-изгодно фабричен такъв.
Тия дни ще гледам да щракна някоя снимка от това дето съм сътворил.Не е напълно готово ама ще стане.

А към iivanov - няма смисъл от това гравитично.Един тон вода за колко време ще ти го стопли?Ще ти трябват 2-3 такива отделни за да има време докато използваш единия другите да се топлят.
Сложи си капково и няма да имаш проблеми със студената вода.
iivanov - майстор
Не съм специалист,но не съм съгласен с"как се топли тон вода".Трудно се топли първия път,след това се топлят 50 100 литра.Освен това тази вода се смесва с вече затоплена.А въпросът е основно финансов,тъй като някои компоненти/помпа и резервоар/ги имам.
Тани - модератор
iivanov написа:
Имам идея,която може и да осъществя това лято,щот ми писна да обикалям с маркуча.Имам едно место декар и 10 ара,от които 1/3 е с овошки/40бр с ягоди в/у найлон м/у тях/,а другото е зеленчукова градина.Та искам да направя капково,което се захранва от резервоар 1 тон по гравитачен път.Така водата ще се затопля/за зеленчуците/,а и ще мога да правя магии с разни препарати.Захранването на резервоара ще става от,,малоумна помпа",която помни моето детство,а контрола на нивото от някакъв поплавък.Дайте акъл,колко високо да е резервоара и какъв да е този поплавък.Абе направо давайте акъли.
Като искаш акъл , не е културно да не го приемаш без дори да си го обмислил!!! А също така не е лошо да прочетеш дали не е писано вече във форума по въпроса ти - в случая отговоря ти е на същата страница писан на същия ден малко по-горе!

hidrazin написа:
Освен това имаш 36 дръвчета.Ако използваш капково с капкообразователи до 70 литра в час ще трябва да ги затвориш до около 30 литра в час.Иначе няма да имаш дебит или ще трябва да ги правиш на два кръга.А има капкообразователи с дебит до 120 литра в час !!!
Сам може да сметнеш само за дърветата колко вода ще ти трябва НА ЧАС - 40 дръвчета при минимални 30л/ч - 1200 литра/час - а ако ги пуснеш да капят нормално със 70 л/ч - 2800 литра/час дали ще успеят да се стоплят ако минат през резервоара? И това е само за овошките - 40 бр . А останалите 2/3 от градината за която реално питаш колко корена са?
manobg - специалист
Ето ги клапаните:
Изображение

Ето така съм си направил управлението на 3-те гръга:
Изображение

В кутията има 3 трафа на 24 волта и от тях отиват кабели до дупката с вентилите, която в момента правя. До сега ми бяха във висящо положение :)
В другата част на двора имам един кръг за капково напояване на доматки, ягодки и 10 дръвчета.

Ето това е в момента, но всичката вода идва от питейната:
http://www.youtube.com/watch?v=5BjJNAqct1M

Проблема ми е, че налягането доста спада през поливния сезон, имам 2 кладенеца, но в единия има много малко вода, а другия ми е в съседния двор на около 50-60 метра от клапаните. В другия двор имам 36 дръвчета, които трябва да поливам. Ето ги и тях:
Изображение
hidrazin - майстор
Към manobg - завиждам ти за ентусиазма.Свършил си къртовска работа, ама е станало добре и ще ти се отплати.
За пограматорите - и аз мислех да ползвам такива, ама само за тревата ще ми трябват към 5-6 кръга.Отделно за капковото
2 кръга.Та ще мина на един фабричен програматор за тревата с шест изхода за клапани такъв XC-601i-E.Не знам твоите програматори на каква цена си ги взел ама е около 20 лв за брой.Като сметна за шест кръга ми излиза почти същото а има допълнителни плюсове.Примерно не ти се налага да синхронизираш всички - като тръгне първия останалите автоматично го следват, през дъждовните сезони може да намалиш процентно напояването едновременно на всички кръгове с няколко натискания на копчета, ако му сложиш и датчик за дъжд ти пропуска следващата поливка ако е валяло.Има въведени заводски програми, но има и възможност сам да си направиш програма за всеки кръг.
А за капковото ще използвам два програматора като твоя и ей това вместо скъпите клапани: ел.кл Троен - 180.
Това е клапан от пералня с един вход и три изхода.Има такива с по един, два и три изхода.Входа е 3/4 а всеки изход се управлява от бобина на 220волта.Може да го управляваш директно от твоите програматори без да слагаш трансформатори. Естествено - всичко добре изолирано - все пак е на 220 волта.
А откъде да си вземеш такива??? - на вторични суровини има мнооого изхвърлени перални.Аз си взех 4-5 такива с два и три изхода.Платих към пет лева за всичките. :lol: :lol: :lol: И платих толкова много зашото се сетиха че в намотките на бобините имало бакър.Хич и не спорих като знам колко струва един клапан примерно на HUNTER.А иначе цената на тия за пералните и тя не е малка в магазините : Ел.Клапани за перални
За капковото са идеални !!! За роторите не са подходящи - там слагаш от тия дето вече ги знаеш.
С каквото мога ще помагам и дано съм ти бил полезен, ама за такава площ ще трябва да минаваш на помпа от сондаж.Това че другия сондаж е 50-60 метра какво те притеснява?Дори и този с малкото вода може да се ползва.При мен края на лятото също ми пада водата в сондажа и почва да се изчерпва.Като сложиш програматор може да го настроиш да прави повече поливки за кратко време - да може водата в сондажа да се възстанови между поливките.Аз поне така мисля да го направя при мен.
Успех в начинанието !!!

Към iivanov
Та искам да направя капково,което се захранва от резервоар 1 тон по гравитачен път.
Повечето маркучи за капково напояване искат налягане поне 0,5bar.За да го направиш качваш резервоара на 5 метра височина. :x
Има и друг начин дето по-ще ти хареса - взимаш капкови маркучи с по-голям дебит.Има такива с по 4 литра/час за да може поне малко да ти пуска.
Трети вариант - отказваш се от капковия маркуч и слагаш обикновен без капкообразователи и си слагаш сам примерно такива: РЕГУЛИРУЕМ ВЪНШЕН КАПКООБРАЗОВАТЕЛ
iivanov - майстор
към Тани
Не отхвърлям съвет,а обсъждам.Мисля,че така културата е спазена.Капковото ми е АБСОЛЮТНО НЕПОЗНАТА материя и моля да простите евентуално тъпите въпроси.
към hidrazin
За овошките ми трябва постояна оптимална влажност.Ще го имам ли с малко,но почти непрекъснато капкоотделяне/трети вариант/?
Мога да кача резервоара на 2 м.С маркуча с голям дебит,колко корена зеленчуци мога да поливам,като приемем,че овошките ще се изключват?
manobg - специалист
Към hidrazin,

моите програматори ги купувах по 10лв от практикер и всичко ми ислезна около 50лв. Наистина истинския програматор е по-добре когато имаш повече кръгове. Тази опция за дъжда е малко нерентабилна или поне така беше когато правих моята преди 2-3 години. Тогава смятах какви пари трябва да дам и се оказа, че трябва да минат десетилетия за да се избие като се смята само това, че няма да полива систеата ако има влажност на въздуха над едиколко си процента. Общо взето това ще се случи 2-3 пъти на сезон или поне в моя район е така.

Относно клапаните за перални, ползвах такива в началото, но проблема им е че много бързо изгарят. Не са пригодени за продължителна работа. В крайна сметка купих от тези по 35лв и мирясах. Те също имат един, два проблема. Първо уж за 1 цол, а по някаква причина намаляват налягането в системата. Искам да кажа, че без тях роторите пръскат по-надалече. Другия им проблем е дребните песъзинки във водата. Понякога засядат между уплътнението когато се затрваря клапана в следствие на което се наранява уплътнитенлата гума и започват да пропускат (плачат). Вероятно решението е да се сложи филтър и ще трябва да го измисля това лято.

Иначе ето как работи поливната ми система в момента.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R9yABuDPIYE[/youtube]

Тема "Поливане на дръвчета от кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: