• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
estorm - специалист
Здравейте ! Трябва да излея нова циментена пътека върху стара и имам няколко въпроса. Днес проверих цената на българския марка 32 е 10лв а търговеца ме уверяваше че турския марка 42 за 8лв е по добър от българския. Това така ли е ?
Имам една малка бетонобъркачка която хваща една 60Л количка ( 6 кофи едната цимент ) . Кажете за една кофа цемент колко кофи чакал и пясък да сложа . Замазка отгоре отделно няма да правя така че идеята е да мога да изгладя отгоре с пропорциите.
Другото е с какво да армирам след малко ще кача снимки на тях се вижда старата без армировка и за 20-30 г на какво е станала. Засега това .
Ако това е дискутирано моля за извинение в момента нямам време да търся, но оценявам мнения или линкове
Edit
Напуканото отгоре е 2см замазка от поне 20г отдолу е замазка върху наредени камъни за основа нямам представа за дълбочина.

Прикачен файл

P4290061.JPG
BanoTheWolf - специалист
viewtopic.php?f=54&t=9934

http://napravisam.bg/?id=newstatiashownow&idid=101

:idea:

-Турски цимент ЦЪ
-за армировка може да си сложиш скари от тия готовите
-според мен обаче ще трябва да направиш и един пояс отстрани по пътеката по цялата дължина, за да се укрепи хубаво и да не напуква или демек както при асфалта по улиците се слагат бордюри, за да не се разстила асфалта, не се ползват само заради тротоарите...
Transporterr - специалист
заварена мрежа е идеалният вариант 4 или 6.5мм. а турският цимент ако е на глобус, определено е по добър в случая ;)
schuldiner - майстор
Колко хубаво го искаш и колко ти се бачка? Щото като гледам, почвата не е никак устойчива, та може да се направи някаква непретенциозна настилка и след 2-3 години отново или пък малко повече средства и труд, но за по-дълго време.
estorm - специалист
То за бачкането на кой му се бачка за без пари :) Но трябва да се закърпи някак виждате че е в плачевно състояние. Ако живеех там бих я направил и здрава и хубава, но сега нямам време за това. Ако турският е на Глобуs ще почна с него да видя как е . Мога половината да направя с него половината с български и след година да ви кажа кой е по добрият :)
През колко метра да оставя или нарежа после фуги ? Дълга е 30на метра и няма метър широка
VLADO66 - майстор
През 3 метра оставяш някаква преграда,може нещо от пластмаса,дъска-тъкмо ще си го отливаш на сектори по спокойно.
hidrazin - майстор
При тази основа това дето си го намислил ще са труд и пари на вятъра.
Колко дебела замазка ще правиш?
:partyman:
Бат Иво - специалист
Тази пътека като я гледам колко е зле,ще има голяма денивелация ще те измъчи,ще иде повече материал !
Щом няма армировка ,взимай един чук или къртач и изхвърли това до све!
Подравни (нивелирай) земята под бъдещата пътека,постели найлон и с двойна (кръстосана) арматурна мрежа 6мм или 8мм бий 8-10 см бетон.Като на 2,5метра можеш да го прекъсваш с 1см. стириопорче.
Ако го оставяш на бетон то е препоръчително 10см. и като дръпне си го запердаши .
Ако ще лепиш плочи може да го оставиш на 8см.
Сега аз така бих го направил, пък то има зевзеци и вкусове всякакви .Така че коментари ще има.
Но избора си е твой. :partyman:
schuldiner - майстор
Под "хубаво" имам предвид не само красиво, но и трайно. Затова ще трябва стъпка от долната страна и бордюр от горната. Преди това чистене на нестабилната почва, настилане на основата (може с материал от старата пътека), уплътняване, нивелиране по бордюрите, армиране с връзка към страничната армировка, при това не с Ф6 (това е за замазки), бетон мин. В15 8-10 см дебел, през 3 м фуги 2 см, които трябва да се запълнят с пластичен материал... абе шантава работа само за една пътека...
Обикновено хората питат как с 5 см замазка или дори с шпакловка да възстановят някакво старо покритие, че да изкара 10-15 години навън - е, няма как, освен ако не скочиш на метални фибри или друга скъпотия.

ПП Аз вкъщи съм решил проблема с пътеките по съвсем друг начин, щото мразя бетон из двора: между два дървени бордюра, които се подменят на 4-5 години, настилам речна баластра 5-6 см слой, утъпквам, донасипвам за изравняване след месец-два и готово - плътно, чисто, равно, дори красиво, бих казал...
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за цимент и пътека" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: